Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία της ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής για να τους στείλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.
«Δεν θα μαντέψουμε τι έχει στο μυαλό της η Ρωσία, όμως μπορούμε να δούμε τι κάνει η Ρωσία στο έδαφος –και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Oana Lungescu.
«Η τελευταία αύξηση του ρωσικού στρατού κλιμακώνει περαιτέρω την κατάσταση και υπονομεύει τις προσπάθειες που στόχο έχουν την εύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση».
Στην ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι ανησυχεί μήπως η Μόσχα χρησιμοποιήσει «το πρόσχημα για ανθρωπιστική ή ειρηνευτική αποστολή ως δικαιολογία για να στείλει στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία».
Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Tusk, δήλωσε πως έχει λόγους να υποπτεύεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η απειλή για άμεση εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
«Έχουμε λόγους να υποπτευόμαστε -λαμβάνουμε τέτοιες πληροφορίες τις τελευταίες ώρες- ότι ο κίνδυνος για άμεση εισβολή (του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία) είναι σίγουρα υψηλότερος απ' ό,τι ήταν πριν από αρκετές ημέρες», δήλωσε ο Tusk κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Χθες, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TVN24 BiS, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski, είπε πως «δυστυχώς, η Ρωσία έχει επαναφέρει την ετοιμότητα μάχης στα ουκρανικά σύνορα, με περισσότερες από δέκα ομάδες μάχης». Ο ίδιος πάντως δεν έδωσε ενδείξεις ότι επίκειται εισβολή. «Υπάρχει πολύς εξοπλισμός. Αυτό είναι κάτι που κάνει κάποιος είτε για να πιέσει είτε για να εισβάλει».
Ο Sikorski τόνισε πως η όποια εισβολή θα γίνει με το πρόσχημα της ειρηνευτικής επιχείρησης. Χθες η Ρωσία ζήτησε τη μετάβαση ανθρωπιστικής αποστολής στην ανατολική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται «στο χείλος της καταστροφής», όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του.
Σύμφωνα με τον διευθυντή ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, John Ging, η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται σταθερά. Όπως ανέφερε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη, από τις συγκρούσεις φιλορώσων αυτονομιστών με τον στρατό της Ουκρανίας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.367 άνθρωποι -πολίτες και πολεμιστές- και έχουν τραυματιστεί 4.087 από τα μέσα Απριλίου.
Περίπου 3,9 εκατ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τις συγκρούσεις και αντιμετωπίζουν άμεση απειλή όσον αφορά την ασφάλειά τους, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τις ζώνες των συγκρούσεων καθημερινά. Η Ρωσία εκτιμά πως 740.000 Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα με τη Ρωσία από την αρχή του έτους.
Αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης ετοιμάζει ο Πούτιν
Εν τω μεταξύ, εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που ενισχύει τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή εισβολή στη γειτονική χώρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η κυβέρνησή του έχει προτείνει αντίμετρα κατά των κυρώσεων. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, η οποία επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα, η Ρωσία ενδέχεται να περιορίσει ή να απαγορεύσει τις πτήσεις πάνω από τη Σιβηρία των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών που έχουν προορισμό την Ασία.
«Τα πολιτικά εργαλεία πίεσης στην οικονομία είναι απαράδεκτα, αντίκεινται σε όλους τους τύπους και τους κανόνες», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση που είχε με τον κυβερνήτη της περιοχής Voronezh, κοντά στην Ουκρανία.
Τα όποια αντίμετρα «πρέπει να γίνουν με εξαιρετική προσοχή ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί και να αποφευχθεί η βλάβη για τους καταναλωτές».
Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του μέτρου ώστε να περιλαμβάνει ολόκληρη την Ε.Ε., ενώ σήμερα γνωστοποιήθηκε η προσωρινή απαγόρευση εισαγωγής βόιου κρέατος και βοοειδών από τη Ρουμανία, λόγω κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.
Η Πολωνία υποστηρίζει ότι οι απαγορεύσεις αυτές γίνονται ως αντίποινα της Ρωσίας έναντι των νέων κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία.