ΕΥ: Ερχονται περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις

Η αξία των συμφωνιών κατά το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2013, φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο μετά την έκρηξη του 2007. Τους επόμενους 6 έως 12 μήνες δημιουργείται ιδανικό παράθυρο ευκαιρίας για περαιτέρω συμφωνίες.

ΕΥ: Ερχονται περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις

Στο υψηλότερο επίπεδο από την έκρηξη των συμφωνιών πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, βρίσκεται πλέον η αξία των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε) που ολοκληρώθηκαν, παγκοσμίως, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, φθάνοντας τα 1.7 τρισ. δολάρια. Αντίθετα, ο αριθμός των συμφωνιών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα καθώς εντείνεται η τάση για λιγότερες αλλά μεγαλύτερες συμφωνίες, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΥ.

Οι συνθήκες της αγοράς αναμένεται να εντείνουν την τάση αυτή, κάνοντας τους επόμενους 6 έως 12 μήνες μια ιδανική ευκαιρία για την ολοκλήρωση συμφωνιών. Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη όσον αφορά στις συμφωνίες παραμένουν οι υψηλές αποτιμήσεις μετοχών, τα χαμηλά επιτόκια και η φθηνή χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη σημαντική συσσώρευση μετρητών, δεδομένα τα οποία δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για την ολοκλήρωση συμφωνιών.

Η ψυχολογία των επενδυτών ευνοεί και αυτή τολμηρές στρατηγικές εξαγορών καθώς συνεχίζεται η αναζήτηση υψηλής ποιότητας πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και εμπορικών σημάτων με τις επιχειρήσεις να αναζητούν την ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης. Όλα αυτά θα συνεχίσει να ενισχύουν την τάση για συμφωνίες μεγάλης αξίας.

Ο Pip McCrostie, αντιπρόεδρος της ΕΥ διεθνώς για τα Transaction Advisory Services, παρατηρεί: «Οι ιδανικές αυτές συνθήκες δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Τα επιτόκια θα αυξηθούν, οι μετοχικές αξίες θα μεταβληθούν και ο ανταγωνισμός για υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία θα ενταθεί με μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Οι κορυφαίες εταιρείες θα προχωρήσουν σε έξυπνες Σ&Ε στρατηγικής σημασίας πριν μεταβληθεί το θετικό κλίμα.»

2014: η εικόνα των Σ&Ε μέχρι τώρα

Στο πλαίσιο της αύξησης της αξίας των συμφωνιών, κατά 50% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013, ο αριθμός των συμφωνιών με αξία μεγαλύτερη του ενός δισ. δολαρίων αυξήθηκε επίσης κατά 35%, καθώς οι εταιρείες συμμετέχουν σε πιο σημαντικές Σ&Ε. Ο αριθμός των συμφωνιών, διεθνώς, παραμένει σταθερός μετά από χρόνια πτωτικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οι πρόσφατες περιορισμένες αυξήσεις στον αριθμό των συμφωνιών, στις ΗΠΑ (έως 7,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο),ενδέχεται να προδιαγράφει μια γενικότερη αύξηση παγκοσμίως. 

Ο Pip McCrostie συμπληρώνει: «Υπάρχουν ορισμένες ελπιδοφόρες ενδείξεις ανάκαμψης των Σ&Ε σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στον αριθμό των συναλλαγών. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα σύνθετο συνδυασμό προκλήσεων, μεταξύ των οποίων τα γεωπολιτικά προβλήματα, η περιορισμένη και εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη καθώς και ο συνεχιζόμενος ακτιβισμός των μετόχων. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε μια μέτρια αύξηση του όγκου των συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο το διάστημα 2014-15.»

Οι ώριμες αγορές πρωταγωνιστούν στις Σ&Ε

Οι ώριμες αγορές δίνουν ώθηση στις Σ&Ε το 2014. Με βάση την αξία των συμφωνιών, οι πέντε πρώτες χώρες-στόχοι είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Αυστραλία. Από πλευράς αγοραστών, οι πέντε πρώτες χώρες είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα.

Οι ώριμες αγορές κυριαρχούν και με βάση τον αριθμό των συμφωνιών. Οι πέντε κορυφαίες χώρες-στόχοι είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Από πλευράς αγοραστών, η πρώτη πεντάδα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Γαλλία.

Τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες οι πιο περιζήτητοι κλάδοι

Η αξία των συμφωνιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών υπερδιπλασιάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 με αύξηση 233%. Άλλοι τομείς που παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις, ως προς την αξία των συμφωνιών, περιλαμβάνουν την αεροδιαστημική και άμυνα (+186%), τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα (+136%), τα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας (+118%), το asset management / η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (+110%) και οι βιοεπιστήμες (+77%). 

Όσον αφορά στον αριθμό των συμφωνιών, η τεχνολογία με 12,5% ήταν ο μόνος τομέας όπου παρατηρήθηκε αξιόλογη αύξηση (μεγαλύτερη από χαμηλή μονοψήφια). Οι τομείς όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση στον αριθμό των συμφωνιών ήταν η αεροδιαστημική και άμυνα και η αυτοκινητοβιομηχανίας ( -14%), οι βιοεπιστήμες (-13%) και η τραπεζική και κεφαλαιαγορές (-11%).

Οι τηλεπικοινωνίες, οι οποίες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση από πλευράς αξίας, είδαν πτώση του όγκου κατά 9% το 2014, αφού εντάθηκε η καθιερωμένη τάση για λιγότερες και μεγαλύτερες συμφωνίες.

Η προοπτική παραμένει για μεγαλύτερες αξίες και όχι πλήθος συμφωνιών

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν το τέταρτο υψηλότερο στην ιστορία με βάση την αξία των συμφωνιών, υστερώντας έναντι των πρώτων εξαμήνων του 2007, 2006 και 2000. Παρά την υψηλή αξία των συμφωνιών το 2014, δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκρηξη από πλευράς αριθμού συμφωνιών. «Μπορούμε να αναμένουμε εντυπωσιακές ειδήσεις για σημαντικές Σ&Ε καθώς εντείνεται η ανάγκη των επιχειρήσεων για μεγάλες, μετασχηματιστικές εξαγορές, αλλά όχι σημαντική ανάκαμψη ως προς τον αριθμό των συμφωνιών» καταλήγει ο McCrostie.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v