Το φάντασμα του αποπληθωρισμού πλανάται πάνω από την Ευρώπη, καθώς τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat προκαλούν έντονο προβληματισμό και εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιούλιο στο 0,4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009, όταν είχε υποχωρήσει στο 0,1%. Ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- έμεινε αμετάβλητος στο 0,8% για δεύτερο συνεχή μήνα. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1% τον Ιούλιο, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν αυξηθεί 0,1%.
Τον προηγούμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε πρωτοφανή μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Υιοθέτησε αρνητικό καταθετικό επιτόκιο και ξεκίνησε νέο πρόγραμμα φθηνών δανείων προς τις τράπεζες με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά. Αρκετοί, όμως, πιστεύουν ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν αναφέροντας την πρόταση για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει αποκλείσει. Το Παρίσι, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει για τον αποπληθωριστικό κίνδυνο που δημιουργείται και από το ισχυρό ευρώ που κινείται στην περιοχή του 1,34 δολ.
Από το μέτωπο της ανεργίας πάντως, οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012, στο 11,5% από 11,6% τον προηγούμενο μήνα. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 152.000 στα 18,412 εκατ. άτομα. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Αυστρία (5%), στη Γερμανία (5,1%) και στη Μάλτα (5,6%). Τη θλιβερή πρωτιά στο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας έχει και πάλι η Ελλάδα με δείκτη ανεργίας στο 27,3% (στοιχεία Απριλίου), ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 24,5%.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων, μειώθηκε στο 23,1% από 23,9% τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους. Στην Ελλάδα, η ανεργία των νέων υπολογίζεται στο 56,3% (στοιχεία Απριλίου).