Η Goldman Sachs παρουσιάζει πιο επιφυλακτική προσέγγιση τόσο για τις μετοχές, όσο και για τα ομόλογα των επιχειρήσεων για το επόμενο τρίμηνο αυξάνοντας ταυτόχρονα τη σύστασή της για τα μετρητά.
Ωστόσο σημειώνει ότι οι μετοχές παραμένουν η κορυφαία επιλογή από όλες τις κατηγορίες επενδύσεων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
Η κινητήριος δύναμη πίσω από τις προτάσεις και τις προβλέψεις της είναι η οικονομία των ΗΠΑ, με την ανάπτυξή της να διατηρείται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κοντά στο 3% έως το 2017. Η πιθανότητα αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί και αποτελεί πλέον τη βασική πτυχή της βραχυπρόθεσμης μακροοικονομικής προσέγγισης.
Αναφορικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους, η Goldman Sachs σημειώνει ότι παραμένουν υψηλοί, αλλά η πιθανότητα το Ιράκ και η Ουκρανία να έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην αγορά είναι χαμηλή.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της για τις βασικές κατηγορίες επενδύσεων, για τον δείκτη S&P 500 βλέπει μικρή άνοδο της τάξεως του 4% τους επόμενους 12 μήνες και θέτει την τιμή-στόχο του δείκτη στις 2.075 μονάδες.
Για τις λοιπές αγορές μετοχών, η τιμή-στόχος για τον Europe Stoxx 600 τους επόμενους 12 μήνες είναι οι 385 μονάδες (12% περιθώριο ανόδου), ενώ για τον δείκτη στην Ιαπωνία Topιx οι 1.450 μονάδες και 14% upside.
Για τα κρατικά ομόλογα, το επόμενο 12μηνο αναμένει σημαντικές αυξήσεις στις αποδόσεις, δηλαδή πτώση των τιμών.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει απόδοση 3,25% για το 10ετές των ΗΠΑ, 1,92% για το γερμανικό, 3,13% για το βρετανικό 10ετές και 0,88% για την Ιαπωνία, αποδόσεις οι οποίες είναι αυξημένες κατά 30-75 μονάδες βάσης.
Ουδέτερο διατηρεί το outlook για τα εμπορεύματα στο 12μηνο, με αποκορύφωμα της διατήρηση της αρνητικής πρόβλεψης για το πετρέλαιο, τον χρυσό και τον χαλκό. H G.S. προβλέπει τιμές 90 και 100 δολάρια για το WTI και το Brent ή 12% και 7% πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα, για τον χρυσό 1.050 δολάρια ανά ουγκιά ή 19% πτώση και για τον χαλκό 6.200 δολάρια ανά μετρικό τόνο ή πτώση 14%, αντίστοιχα. Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα κυμανθεί στο 1,30 στους επόμενους 12 μήνες.
Ειδικά για τις μετοχές υποβαθμίζει τη σύσταση σε ουδέτερη για το διάστημα των 3 μηνών καθώς ένα sell-off στα ομόλογα θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωρινό sell-off και τις μετοχές. Αυτή η προοπτική κάνει τη σχέση κίνδυνου -απόδοσης λιγότερο ελκυστική βραχυπρόθεσμα, παρά την ισχυρή πεποίθησή της Goldman Sachs ότι οι μετοχές είναι η καλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για την περίοδο των 12 μηνών.
Η μακροπρόθεσμη θετική σύσταση για τις μετοχές υποστηρίζεται από την ανάπτυξη των κερδών και των επιδόσεων που οφείλονται στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα. Η GS πριμοδοτεί τις μετοχές των εταιρειών που θα ευνοηθούν από την οικονομική ανάκαμψη. Τέτοιες είναι οι εταιρείες με υψηλή λειτουργική μόχλευση και μετοχές που ευνοούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά και οι μεγάλες τράπεζες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Για τα κρατικά ομόλογα, στον αντίποδα, η G.S. παραμένει underweight τόσο στο 3μηνο όσο και στο 12μηνο, αφού προσδοκά οι αποδόσεις να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της διατήρησης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των ΗΠΑ και της επιτάχυνσης του πληθωρισμού, τη μείωση των ανησυχιών του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη και τη βελτίωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία. Οι αποδόσεις των 10ετών μειώθηκαν περαιτέρω και τώρα είναι στα χαμηλότερα επίπεδά τους μετά το sell-off το περυσινό καλοκαίρι. Η ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed τον Οκτώβριο θα μπορούσε επίσης να είναι ένας καταλύτης για το sell-off που περιμένει.
Στα εταιρικά ομόλογα υποβάθμισε σε underweight της σύστασή της για τους επόμενους τρεις μήνες και σε neutral για την περίοδο των 12 μηνών. H Goldman Sachs εκτιμά ότι τα spreads θα μειωθούν ελαφρά, αλλά με δεδομένο τα ήδη σφιχτά επίπεδα, η άνοδος των yields των κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να κυριαρχήσει στις αποδόσεις, ειδικά για τις αμερικανικές εκδόσεις investment grade, όπου τα spreads είναι τα χαμηλότερα.
Τέλος για τα εμπορεύματα, η G.S. αναμένει διαφορετικές αποδόσεις ανάμεσα στις διαφορετικές κατηγορίες των εμπορευμάτων λόγω των διαφορετικών συνθηκών προσφοράς, με το νικέλιο, το παλλάδιο, τον ψευδάργυρο και το αλουμίνιο να παρέχουν ευκαιρίες. Ωστόσο, η πρόβλεψή της για αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στο σύνολό της παραμείνει ουδέτερη.