Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ για το ισχυρό ευρώ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus ζητά υποχώρηση του ευρώ κατά 10%. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κάνει λόγο για ποσοτική χαλάρωση. Σφίγγει ο κλοιός στην ΕΚΤ καθώς αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να υποχωρήσει το ενιαίο νόμισμα.

Εντείνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ για το ισχυρό ευρώ

Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει ώστε να χαλιναγωγήσει την «τρελή» πορεία του ενιαίου νομίσματος. Ο Φαμπρίς Μπερζιέ, διευθύνων σύμβουλος της Airbus δήλωσε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει ώστε να υπάρξει υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 10%, από το «υπερβολικό» επίπεδο του 1,35 δολ. σε ένα εύρος μεταξύ 1,20 και 1,25 δολ.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η μόνη οικονομική ζώνη στον κόσμο που δεν λαμβάνει υπόψη το νόμισμά της ως όπλο, ως κλειδί για να προωθήσει την οικονομία της» δήλωσε μιλώντας στους Financial Times. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλ ζήτησε από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό, αλλά και το ισχυρό ευρώ.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αναγνώρισε ότι όσο ισχυρότερο γίνεται το ευρώ τόσο περισσότερες πιέσεις θα δέχεται η ευρωτράπεζα να δράσει. «Σε μεγάλο βαθμό, το χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού οφείλεται στην ισχύ του ευρώ, έτσι όσο ισχυρότερο γίνεται το νόμισμα, τόσα περισσότερα πρέπει να κάνουμε στη νομισματική πολιτική» δήλωσε. Απέρριψε ωστόσο, την πρόταση που έχει διατυπωθεί για θέσπιση συγκεκριμένου στόχου για την ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος. «Δεν θα ήταν εφικτό να έχουμε στόχο επειδή οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ορίζονται στις διεθνείς αγορές, έτσι δεν θα ήταν συνετό ή εφικτό για εμάς να έχουμε τη συναλλαγματική ισοτιμία ως στόχο πολιτικής».

Η Airbus πουλά αεροσκάφη σε δολάρια, ενώ το κόστος της αποτιμάται σε ευρώ. Κατά συνέπεια επηρεάζεται σημαντικά από το ισχυρό ευρώ. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι όμιλοι όπως η Unilever, SAP, BMW. Ο κ. Μπερζιέ δήλωσε πως δεν θα υποδείξει στην ΕΚΤ τι μέτρα να πάρει. «Ας δούμε όμως τι κάνουν οι Ιάπωνες. Έχουν υποτιμήσει το γεν κατά 20%. Εδώ, χρειάζεται απλώς να επιστρέψουμε σε πιο φυσιολογικές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Απλώς χρειάζεται να δώσουμε μακροπρόθεσμη οπτική στις αγορές ότι αυτό είναι βασική πολιτική βούληση των ευρωπαϊκών εθνών» 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v