Μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, οι Αμερικανοί διέλυσαν τον στρατό του Ιράκ, τον οποίο θεωρούσαν στήριγμα του καθεστώτος. Ο ιρακινός στρατός της εποχής είχε πολεμικές εμπειρίες από εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις. Όταν διαλύθηκε, έμπειροι και «μπαρουτοκαπνισμένοι» αξιωματικοί έμειναν από τη μια μέρα στην άλλη άνεργοι. Πολλοί από αυτούς πέρασαν στην παρανομία, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Και όπως υποστηρίζει ο Γκίντερ Μάιερ, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών του Αραβικού Κόσμου, το οποίο εδρεύει στο Μάιντς: «Οι άνθρωποι αυτοί βγήκαν στην παρανομία κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής. Πολλοί ήταν ικανοί και έμπειροι στρατηγοί, και σήμερα επανεμφανίζονται στα στρατεύματα των τζιχαντιστών και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, ISIS».
«Πελατειακός στρατός»
O Γκίντερ Μάιερ, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών του Αραβικού Κόσμου, το οποίο εδρεύει στο ΜάιντςΟ νέος ιρακινός στρατός που δημιούργησαν οι Αμερικανοί δαπανώντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την απειλή των τζιχαντιστών. Περίπου 270 χιλιάδες άνδρες διαθέτουν οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.
Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν 550 χιλιάδες αστυνομικοί και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. «Ο στρατός, τον οποίο εκπαίδευσαν και εξόπλισαν οι Αμερικανοί δαπανώντας 25 δισεκατομμύρια δολάρια, στην πραγματικότητα συγκροτήθηκε στη βάση πελατειακών σχέσεων και όχι πραγματικών ικανοτήτων», επισημαίνει ο Γκίντερ Μάιερ.
Ο γερμανός επιστήμονας παραπέμπει στην άρτια οργάνωση των δυνάμεων των τζιχαντιστών και στην εμπειρία που αυτοί απέκτησαν από τις μάχες στη Συρία. Υπογραμμίζει επίσης την άρτια επικοινωνιακή τους στρατηγική, με την οποία αναδεικνύουν κάθε πολεμική τους επιτυχία.
Ο Μαλίκι και οι ευνοούμενοί του
Σε μια χώρα θρησκευτικά και εθνοτικά διχασμένη, η ισλαμική ISIS έχει καταφέρει να θεωρείται προστάτης της σουνιτικής μειονότητας. Από την άλλη πλευρά ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι δεν προσπάθησε ποτέ σοβαρά να οικοδομήσει ένα κράτος στη βάση των εθνοτικών και θρησκευτικών συναινέσεων. Χρησιμοποίησε τους μηχανισμούς ασφαλείας για να εδραιώσει τη δική του εξουσία και να προωθήσει του ευνοούμενούς του.
Τέλος, ο Γκίντερ Μάιερ παραπέμπει στην εκτεταμένη διαφθορά που επικρατεί στο ιρακινό στράτευμα και στις μαρτυρίες αμερικανών συμβούλων που κατήγγειλαν ιρακινούς αξιωματικούς ότι πουλούσαν πολεμικό υλικό και όπλα προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους.