Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπουν οκτώ αναλυτές για τις κινήσεις ΕΚΤ

Μείωση επιτοκίων ως και 15 μονάδες βάσης και ένα στοχευμένο πρόγραμμα LTRO αναμένουν οι αναλυτές από την ΕΚΤ. Πιθανή θεωρείται μια ανακοίνωση για μελλοντικό πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Τι προβλέπουν οκτώ αναλυτές για τις κινήσεις ΕΚΤ

Η πλειοψηφία των αναλυτών περιμένουν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη και στην εισαγωγή ενός προγράμματος φθηνών δανείων για τις τράπεζες (LTRO).

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στο αν θα υπάρξουν μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας και του δανεισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή ακόμα και ενδείξεις για ένα μελλοντικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

H WSJ συγκεντρώνει τις προβλέψεις αναλυτών διεθνών οίκων για τις πιθανές κινήσεις Ντράγκι:

Νick Matthews, οικονομολόγος στη Nomura: «Εκτός από μια μικρή μείωση 10 μ.β. σε όλα τα επιτόκια, περιμένουμε ακόμα ένα πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης με την μορφή ενός στοχευμένου LTRO για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων στα εταιρικά δάνεια της περιφέρειας και την παροχή ενός μηχανισμού ασφάλειας ενάντια στον κίνδυνο πιστωτικού κραχ. Βλέπουμε μια πιθανότητα αυτό να συνδυαστεί με μια ανακοίνωση για την πρόθεση να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς Αsset Backed Securities (ABS) κάποια στιγμή στο μέλλον. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για αυτό το πρόγραμμα θα είναι περιορισμένες». 

Goldman Sachs: «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι θα ανακοινώσει ένα LTRO (τριών ή τεσσάρων ετών) το οποίο θα περιορίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων (των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και πιθανότατα με πρόστιμα αν δεν τηρηθούν οι στόχοι για τα επιτόκια. Αλλά πιστεύουμε πως υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα η ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την αγορά ABS».

Αlbert Gallo, credit strategist, RBS: «Θα βγάλει ο κ. Ντράγκι κάποιο λαγό από το καπέλο; Πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες μπορεί να είναι πολύ υψηλές. Το θέμα είναι, πως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Ο χαμηλός πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης λιτότητας και προβληματικής πιστωτικής μετάδοσης στο τραπεζικό σύστημα. Καθώς οι τράπεζες επικεντρώνονται στην ενίσχυση των κεφαλαίων τους, είναι δύσκολο έναν LTRO ή μια επέκταση της ρευστότητας να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Τα δάνεια απορροφούν κεφάλαια και τα κεφάλαια είναι ανεπαρκή. Τα καλά νέα είναι ότι η ΕΚΤ εργάζεται πάνω σε ένα πραγματικά ριζικό μέτρο. Ένα πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού που θα ενισχύει τα τιτλοποιημένα χρεόγραφα και δάνεια προς τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δημιουργούν το 80% των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Αλλά είναι απίθανο η ΕΚΤ να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού πριν τα stress tests»

Credit Agricole: «Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ έχει την πολυτέλεια να μην κάνει τίποτα αυτήν την εβδομάδα, μετά από την καλλιέργεια προσδοκιών για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Ενώ μια μείωση του επιτοκίου θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο αν συνοδευτεί από αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων και μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα αρνητικά επιτόκια θα τονώσουν τον τραπεζικό δανεισμό. Ωστόσο, τα μέτρα πιστωτικής χαλάρωσης γίνονται όλο και πιο πιθανά, είτε έμμεσα μέσω ενός LTRO είτε άμεσα με αγορά στοιχείων ενεργητικού. Περιμένουμε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μη συμβατικά μέτρα σε περίπτωση που ο πληθωρισμός δεν ανέβει μέχρι το τέλος του έτους»

Μοrgan Stanley: «Δεν βλέπουμε την ΕΚΤ να προχωράει σε ένα πρόγραμμα τύπου QE για την αγορά στοιχείων ενεργητικού. Αντίθετα πιστεύουμε ότι είναι πιο πιθανά μέτρα για την διευκόλυνση του τραπεζικού δανεισμού, ειδικά στην περιφέρεια. Αλλά αυτά τα μέτρα θα είναι πιο αποτελεσματικά μόλις ολοκληρωθούν τα stress tests, οπότε δεν αναμένονται στη σύσκεψη του Ιουνίου»

Μichael Metcalfe, αναλυτής στην State Street Global Markets: «Στις συμβατικές επιλογές περιλαμβάνονται η μείωση επιτοκίων ή μια παρέμβαση FX στην αποδυνάμωση του ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκονται και μη συμβατικές επιλογές, από αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, χρηματοδότηση για δανεισμό, ένα ακόμα LTRO, μέχρι και σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Valentin Marinov, αναλυτής της Citi: «Ορισμένοι πελάτες συζητούν την προοπτική μιας παρέμβασης για την αποδυνάμωση του ευρώ. Βλέπουμε πολύ χαμηλή την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο αυτήν την στιγμή. Το ευρώ μπορεί να συνεχίσει να βρίσκει στήριξη από τα έσοδα των εξαγωγών και τις εισροές χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει χαμηλότερα το ενιαίο νόμισμα. Aρνητικά επιτόκια καταθέσεων αναμένεται να οδηγήσουν σε πιο επιθετικό hedging για την έκθεση σε θέση long στο ευρώ».

Βarclays: «Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ένα μεγάλο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού ή QE αυτήν την στιγμή, αν και είναι πιθανή μια καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, ειδικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v