Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις

Ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχαήλο Κοβάλ δήλωσε πως η ανατολική πλευρά βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο με τη Ρωσία. Το Βερολίνο πιέζει για να στηθεί ένα τραπέζι διαλόγου μεταξύ Κιέβου και ανταρτών. Οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε ενέδρα.

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις

Η ουκρανική κυβέρνηση πιέζει τη ρωσική να καταδικάσει τους αντάρτες στους οποίους αποδίδονται ευθύνες για την αποσταθεροποίηση της χώρας, την ώρα που αυτονομιστές, όπως ανακοινώθηκε, σκότωσαν χθες τουλάχιστον οκτώ Ουκρανούς στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους οκτώ σε ενέδρα που έστησαν στην περιοχή Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, που επικαλείται τον εκπρόσωπο του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού, έξι Ουκρανοί αλεξιπτωτιστές που τραυματίστηκαν κοντά στο Κραματόρσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, «αποτελειώθηκαν» από ελεύθερους σκοπευτές.

Από την πλευρά τους, ομάδες αυτοάμυνας στο Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ ισχυρίζονται ότι σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες και κατέστρεψαν αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκουν στις κρατικές δυνάμεις.

Ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχαήλο Κοβάλ δήλωσε πως η ανατολική πλευρά βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο με τη Ρωσία. «Η Ρωσία έχει ήδη εμπλακεί στην Ουκρανία, στηρίζοντας τους φιλορώσους διαδηλωτές και τρομοκράτες», είπε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ από τις Βρυξέλλες, μετά τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. Ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία να καταδικάσει τις ομάδες των ανταρτών και να κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεροποιήσει την κατάσταση.

Καθώς αναζωπυρώνονταν οι συγκρούσεις, η Ευρώπη προσπάθησε να ανεβάσει στροφές στις διπλωματικές προσπάθειες. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επισκέφθηκε χθες το Κίεβο και την Οδησσό σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει στον διάλογο μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών. Από την Τιφλίδα, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε πως η Ρωσία θα έρθει αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις εάν εμποδιστούν οι προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου.

Λαβρόφ: Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε σήμερα ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, παρουσιάζοντας ένα κλίμα το οποίο, κατά τη Μόσχα, δεν ευνοεί τη διεξαγωγή "ελεύθερων και αμερόληπτων" εκλογών.

"Όταν οι Ουκρανοί σκοτώνουν Ουκρανούς, νομίζω ότι βρισκόμαστε όσο πιο κοντά σε εμφύλιο πόλεμο μπορούμε να είμαστε", είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία υπάρχει ήδη "πραγματικός πόλεμος" αφού γίνεται "χρήση βαρέων όπλων".

Την Τρίτη οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας ανακοίνωσαν ότι επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτόξευσαν εναντίον τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Εάν οι συνθήκες αυτές "ευνοούν τη διεξαγωγή ελεύθερων και αμερόληπτων εκλογών, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνουν οι λέξεις 'ελεύθερες' και 'αμερόληπτες'", σημείωσε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου έχει ξεκινήσει από τα μέσα Απριλίου μια επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων που έχουν καταλάβει διάφορες δημόσιες υπηρεσίες στα ανατολικά και σχεδιάζει, κατόπιν πιέσεων και από τη Δύση, να ξεκινήσει έναν "εθνικό διάλογο", χωρίς όμως τη συμμετοχή των αυτονομιστών. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι για να είναι επιτυχής ο "εθνικός διάλογος" θα πρέπει απαραιτήτως να συμμετάσχουν σε αυτόν "όλες οι περιοχές της Ουκρανίας".

"Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν θα είναι απόλυτα νόμιμος"

Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί από την Ουκρανία στις 25 Μαΐου δεν θα είναι απόλυτα νόμιμος, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Rossiya-24 ο Σεργκέι Ναρίσκιν, βουλευτής της κάτω βουλευτής της Ρωσίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να αμφισβητεί την νομιμότητα της φιλοδυτικής κυβέρνησης του Κιέβου ακόμα και μετά τις εκλογές, παρά το ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πει ότι οι εκλογές θα είναι "ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση".

"Θεωρούμε το νυν ουκρανικό καθεστώς παράνομο", είπε. "Βεβαίως, ο βαθμός της νομιμότητας του καθεστώτος ή του προέδρου που θα εκλεγεί στις 25 Μαϊου, εάν πραγματοποιηθούν οι εκλογές, δεν θα είναι απόλυτη, κατά την άποψή μου". 

"Πιστεύω βαθύτατα ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει παρατραβηχτεί... υπάρχει ακόμα πιθανότητα να περιοριστεί η κρίση, να περιοριστεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης", συμπλήρωσε.

Τα αντίποινα της Μόσχας στη Δύση

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έθεσε σήμερα υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ο οποίος αποτέλεσε σύμβολο της συνεργασίας της Μόσχας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθώς ανακοίνωσε μέτρα σε αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ να παραταθεί η χρήση του ISS πέραν του 2020, ενώ θα απαγορεύσει στην Ουάσιγκτον να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής μηχανές πυραύλων για να εκτοξεύει δορυφόρους για στρατιωτική χρήση.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ακόμη ότι πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του συστήματος δορυφορικού γεωγραφικού εντοπισμού θέσης GPS από τον Ιούνιο, αντιδρώντας στα σχέδια των ΗΠΑ άρνησης χορήγησης αδειών για εξαγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που η Ουάσιγκτον θεωρεί πως θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στον ρωσικό στρατό.

«Ανησυχούμε πολύ για τη συνέχιση της ανάπτυξης σχεδίων υψηλής τεχνολογίας σε συνεργασία με έναν τόσο αναξιόπιστο εταίρο όπως οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων πολιτικοποιεί τα πάντα», είπε ο Ρογκόζιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ουάσιγκτον επιδίωκε ο ISS -πρόγραμμα αξίας 100 δισ. δολαρίων στο οποίο συμμετέχουν 15 χώρες- να παραμείνει σε λειτουργία ως το 2024, τέσσερα χρόνια πέραν της προκαθορισμένης προθεσμίας.

Αν και η τρέχουσα προθεσμία απέχει ακόμη 6 χρόνια, η απόφαση της Μόσχας να διακόψει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα το οποίο υποτίθεται ότι θα έδινε τέλος στη λεγόμενη «κούρσα του διαστήματος» δείχνει σε ποιον βαθμό έχουν επιδεινωθεί οι διμερείς σχέσεις αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη Χερσόνησο της Κριμαίας, τον περασμένο Μάρτιο.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να επιβάλουν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και ότι μεταξύ άλλων θα επανεξέταζαν τις προϋποθέσεις για την εξαγωγή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και ενδεχομένως θα προέβαιναν στην ανάκληση υφιστάμενων αδειών.

Από την πλευρά της η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι θα ανταποδώσει ανάλογα. Ο Ρογκόζιν έκρινε ότι αυτές οι κυρώσεις είναι απρεπείς.

Τα μέτρα της ρωσικής κυβέρνησης ενδέχεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές στις ΗΠΑ των κινητήρων MK-33 και RD-180, δήλωσε ο Ρογκόζιν.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε παραδόσεις αυτών των κινητήρων, αλλά υπό μία προϋπόθεση,: δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση στρατιωτικών δορυφόρων», είπε.

Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα συνεργάζονταν ευρύτατα σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος τα τελευταία χρόνια.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκονται 3 Ρώσοι κοσμοναύτες και 2 Αμερικανοί αστροναύτες.

Ο Ρογκόζιν επισήμανε ότι το ρωσικό τμήμα του ISS θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την αμερικανική συνεργασία, αυτό όμως δεν ισχύει αντιστρόφως.

Η Βρετανία στέλνει και άλλα μαχητικά στη Βαλτική

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα προσφερθεί να αναπτύξει κι άλλα μαχητικά αεροσκάφη στο πλαίσιο της αποστολής αεροπορικής επιτήρησης του εναέριου χώρου των κρατών της Βαλτικής που εκτελεί το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι σύμμαχοι εκεί εν μέσω της έντασης στην περιοχή λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον ανέφερε ότι η Βρετανία θα προσφερθεί να αποστείλει δύο αεροσκάφη Typhoon στη Βαλτική. Τον περασμένο μήνα είχε αποστείλει 4 ακόμα αεροσκάφη τα οποία πραγματοποιούν περιπολίες στον εναέριο χώρο της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

«Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να καθησυχάσουμε τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης αυτήν τη στιγμή και να εγγυηθούμε ότι η Βρετανία θα παίξει τον ρόλο της», δήλωσε ο Κάμερον ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η Βρετανία εξάλλου πρόκειται να συμμετάσχει σε γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τα οποία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει κι άλλους τρόπους για να παράσχει υποστήριξη στις χώρες της Βαλτικής, πρόσθεσε ο Κάμερον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v