Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποινική έρευνα για το deal της Barclays με το Κατάρ

Στην Επιτροπή Υποθέσεων Μεγάλης Απάτης η αμαρτωλή συμφωνία της Barclays με το Κατάρ του 2008. Περίπου 10 στελέχη της προηγούμενης διοίκησης καταθέτουν. Μεταξύ τους και ο Bob Diamond.

Ποινική έρευνα για το deal της Barclays με το Κατάρ

Ο Bob Diamond, o John Varley και άλλα ανώτατα στελέχη από την προηγούμενη διοίκηση της Barclays κλήθηκαν να καταθέσουν στην Επιτροπή Υποθέσεων Μεγάλης Απάτης (Serious Fraud Office, SFO) της Βρετανίας στο πλαίσιο της έρευνας για τις συμφωνίες της τράπεζας στο Κατάρ, εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008.

Για τη νέα διοίκηση της Barclays, η οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε πρόγραμμα ριζικής αναδιοργάνωσης, η είδηση δεν είναι θετική γιατί ξαναφέρνει στην επιφάνεια τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Υπενθυμίζουμε ότι η Barclays στράφηκε δύο φορές στο Κατάρ το 2008, για να αντλήσει συνολικά 6,1 δισ. στερλίνες (7 δισ. ευρώ). Πρακτικά δάνεισε κρυφά κεφάλαια στο Κατάρ προκειμένου το Εμιράτο να αγοράσει μετοχές της και να τη γλιτώσει από την «σωτηρία» - δηλαδή την κρατικοποίηση. Με αυτήν την επένδυση του Κατάρ, ο Bob Diamond  δεν χρειάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία θα παραχωρούνταν υπό αυστηρούς όρους. Το ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι η Barclays δεν αποκάλυψε στις Αρχές ότι παρείχε δάνειο στο Κατάρ και μάλιστα για την έμμεση χρηματοδότησή της 

«Θα μπορούσε να εξελιχθεί στην πιο πολυσυζητημένη ποινική ανάκριση με τραπεζικά στελέχη για γεγονότα που έγιναν κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Περισσότερα από 10 άτομα κατέθεσαν ή θα κληθούν να καταθέσουν στη SFO, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις».

Μεταξύ τους βρίσκεται ο Roger Jenkins, πρώην επικεφαλής του τμήματος φορολογικής συμβουλευτικής και ο Chris Lukas, πρώην οικονομικός διευθυντής.

Ο κίνδυνος για την τράπεζα είναι πως η έρευνα μπορεί να καταλήξει σε απαγγελία ποινικών κατηγοριών υπό την παλαιά νομοθεσία της Βρετανίας για θέματα διαφθοράς ( η οποία αντικαταστάθηκε το 2011). Βάσει της παλαιάς νομοθεσίας, η SFO θα πρέπει να αποδείξει ότι κάποιο διευθυντικό πρόσωπο γνώριζε και έδωσε εντολή για τις δωροδοκίες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v