Ποσοστό περίπου 90% των πολιτών που συμμετείχε στο δημοψήφισμα που διοργάνωσαν οι φιλο-ρώσοι αντάρτες στην περιοχή του Ντόνετσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας αυτής της περιοχής από το Κίεβο. «Το 89,07% ψήφισαν υπέρ και το 10,19% κατά. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ρομάν Λιαγκούιν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής που έχει συσταθεί από τους αντάρτες. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε 74,87%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ουκρανοί στις ανατολικές περιοχές της χώρας κλήθηκαν να ψηφίσουν σε δυο πανομοιότυπα δημοψηφίσματα που διοργανώνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Μέσω αυτών των δημοψηφισμάτων οι πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν για την τύχη των περιοχών τους, αν θα προχωρήσουν σε κινήσεις ανεξαρτησίας ή θα συνεχίσουν να είναι τμήματα της Ουκρανίας.
Οι επαρχίες αυτές, που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δεν αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες στο Κρασνοαρμεϊσκ
Εν τω μεταξύ, το Russia Today μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας πολίτης σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν στην πόλη Κρασνοαρμέισκ στην Ανατολική Ουκρανία όταν η Εθνική Φρουρά άρχισε να πυροβολεί κατά διαδηλωτών και ψηφοφόρων, που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από εκλογικό κέντρο που είχε καταληφθεί.
Το RT, επικαλούμενο δυνάμεις αυτοάμυνας και αυτόπτες μάρτυρες, ανέφερε πως η Εθνική Φρουρά εισήλθε στην πόλη της περιοχής του Ντονέτςκ νωρίτερα σήμερα και κατέλαβε αρκετά εκλογικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και το κτήριο του δημοτικού συμβουλίου. Οι πρώτες αναφορές για τους πυροβολισμούς εμφανίστηκαν στο Twitter.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή, λίγες ώρες προτού να ανοίξουν οι κάλπες, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις την πόλη τυ Σλαβιάνσκ, που ανήκει στην επαρχία του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου επί μία ώρα ακούγονταν πυρά από αυτόματα όπλα από την περιφέρεια αλλά και από το κέντρο της πόλης. Λίγο νωρίτερα είχαν σημειωθεί συγκρούσεις στην Αντρίιφκα, στη "γραμμή του μετώπου" στη νότια είσοδο του Σλαβιάνσκ το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις ουκρανικές δυνάμεις που από τις 2 Μαΐου έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" εναντίον των αυτονομιστών.
Κίεβο: Τα δημοψηφίσματα χρηματοδοτούνται από τη Μόσχα
Η κυβέρνηση του Κιέβου χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία που οργάνωσαν φιλορώσοι αυτονομιστές "μία απόπειρα συγκάλυψης εγκλημάτων". "(Τα δημοψηφίσματα) δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία εκστρατεία ενημέρωσης για τη συγκάλυψη εγκλημάτων. Κανένας δεν αποκαλεί δημοψήφισμα αυτό που διενεργείται στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ", δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Σεργκέι Πασίνσκι.
Ο ίδιος είπε σε πολλά σημεία της περιοχής δεν διεξάγεται ψηφοφορία και χαρακτήρισε το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παράνομο.
Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τα σημερινά δημοψηφίσματα "εγκληματική φάρσα" υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο.
"Οι οργανωτές αυτής της εγκληματικής φάρσας παραβίασαν το Σύνταγμα και τον ουκρανικό νόμο", αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: "Το Κρεμλίνο εμπνεύστηκε, οργάνωσε και χρηματοδότησε το δημοψήφισμα της 11ης Μαϊου, το οποίο δεν έχει καμία νομική αξία, ενώ δεν θα έχει και καμία νομική συνέπεια για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας".
Δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. «Τα επωνομαζόμενα δημοψηφίσματα σε μέρη των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ ήταν παράνομα και δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Αυτοί που οργάνωσαν τα δημοψηφίσματα δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση», σχολίασε εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον.
Κατά την ίδια, η διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων ήταν αντίθετη προς τους στόχους που είχαν τεθεί στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ουκρανία, Ρωσία, ΕΕ και ΗΠΑ τον περασμένο μήνα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων. Τα δημοψηφίσματα "είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.
"Εάν διεξαχθούν αυτά τα δημοψηφίσματα, θα παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτών των παράνομων δημοψηφισμάτων", κατέληξε η Ψάκι.
Ντονέτσκ: «Οι ουκρανοί στρατιώτες θα θεωρούνται κατακτητές»
Ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέντσκ δήλωσε πως η περιοχή θα δημιουργήσει τα δικά τις κρατικά όργανα και θα θεωρεί τους στρατιώτες της ουκρανικής κυβέρνησης στην περιοχή ως «κατακτητές» όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
«Όλοι οι στρατιώτες στην περιοχή μας μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος θα θεωρούνται παράνομοι και θα κηρυχθούν κατακτητές», είπε ο Ντένις Πουσίλιν σύμφωνα με το πρακτορείο. Κατά τον ίδιο, «είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κρατικά όργανα και στρατιωτικές αρχές όσο το δυνατόν συντομότερα».
Ολάντ: "Τιποτένια και άκυρα" τα δημοψηφίσματα
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε κατά την άφιξή του στο Μπακού για μια περιοδεία στον Καύκασο ως "τιποτένια και άκυρα" τα δημοψηφίσματα που διοργάνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Αυτές οι "διαβουλεύσεις", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα που διεξάγονται σήμερα στις δύο αυτές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας δεν έχουν "κανένα νόημα" και είναι "τιποτένια και άκυρα".
"Η μόνη ψηφοφορία που θα έχει αξία" θα είναι οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία, πρόσθεσε.
"Δεν θέλω να τα αποκαλέσω δημοψηφίσματα", σημείωσε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι "δεν υπάρχουν κάλπες, δεν υπάρχουν εκλογικά τμήματα (και) ψηφοδέλτια" και ότι "η διαβούλευση αυτή δεν υφίσταται, δεν έχει νομιμότητα". "Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποιο δίδαγμα που να μπορεί να αντληθεί", πρόσθεσε.
"Αυτό που θα μετρήσει στα μάτια μου, οι μόνες εκλογές που θα αξίζουν είναι αυτές της 25ης Μαΐου, οι εκλογές που θα επιτρέψουν να διοριστεί ο πρόεδρος όλης της Ουκρανίας", ο οποίος "θα είναι η μόνη νόμιμη αρχή", σημείωσε ο Ολάντ.
"Με αυτόν τον πρόεδρο, τον μόνο που θα είναι νόμιμος, θα είναι δυνατόν να υπάρξει μια διαβούλευση στην συνέχεια με το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών, για να επιτραπεί εντέλει μια αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ουκρανία, η αντιμετώπιση των μειονοτήτων, η αποκέντρωση", δήλωσε επίσης.
"Οι μεν και οι δε και κυρίως οι Ρώσοι θα μπορούν να συνομιλήσουν" με αυτόν που θα εκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας, πρόσθεσε εξάλλου ο Ολάντ, σύμφωνα με τον οποίο "αν οι εκλογές της 25ης Μαΐου δεν μπορέσουν να διεξαχθούν" λόγω "προκλήσεων", "εμποδίων" ή "παρεμβάσεων" "θα είναι απαραίτητο να περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο κυρώσεων".
"Ωστόσο σήμερα βάζω στοίχημα ότι αυτές οι εκλογές της 25ης Μαΐου θα διεξαχθούν", κατέληξε.
Ο Ολάντ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει χθες, όπως είχε κάνει προηγουμένως και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, "παράνομα" τα δημοψηφίσματα για ανεξαρτησία που διεξάγονται στην ανατολική Ουκρανία, ξεκίνησε σήμερα περιοδεία σε τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου.
Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε σήμερα το απόγευμα στο Αζερμπαϊτζάν όπου θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη που έχει στόχο την προώθηση των εμπορικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ του Παρισιού και του Μπακού.
Αύριο, Δευτέρα, θα μεταβεί στην Αρμενία και στην συνέχεια θα συνεχίσει την περιοδεία του την Τρίτη στην Γεωργία.
Σύμβουλοί του δήλωσαν ότι ο Ολάντ κάνει αυτό το άνοιγμα στο Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και την Γεωργία, παρά το γεγονός ότι μια συμφωνία σύνδεσης του Κιέβου με την ΕΕ είναι αυτή που πυροδότησε την πρόσφατη κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία.
"Δεν θεωρούμε ότι η προσπάθεια ανάπτυξης στενότερων δεσμών με την ΕΕ είναι κάτι που στρέφεται ενάντια στην Ρωσία", δήλωσε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, σημειώνοντας ότι "το χειρότερο πράγμα" θα ήταν να αναγκάσει κανείς αυτές τις χώρες να επιλέξουν ανάμεσα στην ΕΕ και την Ρωσία.
Η Γεωργία σχεδιάζει να υπογράψει μια συμφωνία για στενότερες σχέσεις με την ΕΕ αργότερα φέτος. Από την άλλη, η Αρμενία δεν υπέγραψε μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ στα τέλη του περασμένου έτους, επιλέγοντας αντ'αυτής την ένταξή της σε μια τελωνειακή ένωση με την Ρωσία, την Λευκορωσία και το Καζακστάν.
Ο Γάλλος ηγέτης συνοδεύεται στην περιοδεία του στις τρεις αυτές χώρες από μια μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.
Bild: Αμερικανοί μισθοφόροι συντονίζουν τις επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag, περίπου 400 μισθοφόροι μιας αμερικανικής εταιρείας δρουν στην Ουκρανία, στο πλευρό των Ουκρανών στρατιωτών και αστυνομικών που διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών τις ανατολικές επαρχίες της χώρας.
Οι πληροφορίες της εφημερίδας βασίζονται σε μηνύματα μέσω ασυρμάτων που αντάλλαξαν τα κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού. Τα μηνύματα υποκλάπηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και το περιεχόμενό τους μεταφέρθηκε κατόπιν στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND). Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι Αμερικανοί μισθοφόροι συντονίζουν και διευθύνουν τις επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών γύρω από το Σλαβιάνσκ.
Οι 400 μισθοφόροι είναι υπάλληλοι της Academi --γνωστότερης με την παλαιότερη επωνυμία της ως Blackwater-- μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας η οποία έχασε τα συμβόλαιά της με τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ αφού μέλη της άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων το 2007.
Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει ποιος σύναψε συμφωνία με την Academi για την αποστολή μισθοφόρων στην Ουκρανία. Υπενθυμίζει ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Μόσχα κατήγγειλε τη δράση Αμερικανών μισθοφόρων στην Ουκρανία, κάτι που ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο, ο Τζέφρι Πάιατ, διέψευσε κατηγορηματικά.
Την περασμένη εβδομάδα η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι πράκτορες της CIA και του FBI βοηθούν το Κίεβο να καταστείλει την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία χωρίς όμως να συμμετέχουν άμεσα στις συγκρούσεις.