Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν στο δημοψήφισμα οι αυτονομιστές

Οι αυτονομιστές λένε ότι δεν θα αναβάλουν το δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου. Διάλογος με πολιτικά κόμμματα, τοπικούς αξιωματούχους και τον λαό, αλλά όχι με τους «τρομοκράτες» λέει το Κίεβο. Χαρακτηρίζει αερολογίες τις εκκλήσεις Πούτιν. Πιθανότατα τη Δευτέρα οι νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας από ΕΕ.

Επιμένουν στο δημοψήφισμα οι αυτονομιστές

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τα πολιτικά κόμματα και τους τοπικούς αξιωματούχους των ανατολικών περιοχών σε ό,τι αφορά την εύρεση τρόπων για επίλυση της κρίσης, όμως δεν θα μιλήσει σε «τρομοκράτες», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της νέας φιλοδυτικής ηγεσίας της Ουκρανίας και των αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας, στροφή η οποία σύμφωνα με το Κίεβο δείχνει πως οι διεθνείς πιέσεις προς τη Μόσχα πιάνουν τόπο.

«Η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι ένας πλήρης εθνικός διάλογος με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων, τοπικών εκπροσώπων και του κοινού», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Όμως ο διάλογος είναι αδύνατος και αδιανόητος με τρομοκράτες».

Από την πλευρά του, ο συνεπικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, ανακοίνωσε πως οι εκπρόσωποι των νοτιοανατολικών περιοχών της Ουκρανίας είναι έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τις σημερινές αρχές του Κιέβου και να ακούσουν αυτά που έχουν να πουν, σημειώνοντας ωστόσο ότι αμφιβάλλουν εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι παραγωγικές.

Το Κίεβο αποκαλεί τους φιλορώσους αυτονομιστές, που πλέον ελέγχουν μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, «τρομοκράτες» ή «ληστοσυμμορίτες» που στηρίζονται από τη Ρωσία στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται ότι παίζει οποιονδήποτε ρόλο στην εξέγερση της ανατολικής Ουκρανίας, λέγοντας πως οι φιλορώσοι ομιλιτές απλώς υπερασπίζονται το δικαίωμά τους έναντι πιθανών επιθέσεων από τη φιλοδυτική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η φρασεολογία που χρησιμοποίησε χθες ο Πούτιν έδειξε ότι μαλακώνει τη στάση του στη χειρότερη κρίση που έχουν περάσει οι σχέσεις Ανατολής-Δύσης από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ο Πούτιν ζήτησε επίσης από τους αυτονομιστές να αναβάλουν το δημοψήφισμα που είχαν κηρύξει για τις 11 Μαΐου, ενώ ανακοίνωσε πως αποσύρει τους Ρώσους στρατιώτες από τα ουκρανικά σύνορα.

Το Κίεβο χαρακτηρίζει αερολογίες την έκκληση Πούτιν για αναβολή του δημοψηφίσματος, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να στηρίζει τους «τρομοκράτες» και να τους πιέσει να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν στις ουκρανικές αρχές. Παράλληλα, σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε πως περιμένει αποδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα απομακρύνονται από τα σύνορα.

Θα γίνει το δημοψήφισμα

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να μην αναβάλουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, όπως μετάδωσε το πρακτορείο Interfax. "Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐού", δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ο συνεπικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Μίροσλαβ Ρουντένκο.

"Μόλις ψηφίσαμε στο Λαϊκό Συμβούλιο... η ημερομηνία του δημοψηφίσματος επικυρώθηκε από το 100%. Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου", δήωλσε σε δημοσιογράφους ο Ντενίς Πουσίλιν. "Υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπων που θέλουν να ψηφίσουν. Ακόμα και αν είχαμε ψηφίσει κατά του δημοψηφίσματος, αυτό θα γινόταν ούτως ή άλλως. Ο εμφύλιος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Το δημοψήφισμα μπορεί να τον σταματήσει και να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία", συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, στο Σλαβιάνσκ οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες από το Reuters δήλωσαν πως θέλουν να γίνει δημοψήφισμα. "Το δημοψήφισμα πρέπει να πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, διαφορετικά δεν θα τελειώσει ποτέ αυτή η σύγκρουση", είπε η Βαλεντίνα, συνταξιούχος που αρνήθηκε να πει ολόκληρο το όνομά της. 

Συνεχίζεται η "αντιτρομοκρατική επιχείρηση"

Λίγο νωρίτερα, ο ανώτατος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας, Αντρί Παρουβί, εήλωσε πως το Κίεβο θα συνεχίσει την εκστρατεία για την ανάκτηση του ελέγχου στα ανατολικά της χώρας. "Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχιστεί ασχέτως της απόφασης των τρομοκρατικών ομάδων στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ".

Πούτιν: Να υπάρξει "ίσος διάλογος" μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών

Ο ρώσος πρόεδρος είπε σήμερα πως η ουκρανική κρίση είναι επίπτωση της "ανεύθυνης πολιτικής", τονίζοντας πως ένας ίσος διάλογος μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών στα νοτιοανατολικά της χώρας αποτελεί το "κλειδί" για την αποκλιμάκωση της έντασης. 

"Το παράδειγμα της γείτονός μας, της αδελφικής Ουκρανίας, είναι ζωντανό παράδειγμα ότι η ανεύθυνη πολιτική προκαλεί πολλαπλά προβλήματα και απώλειες", δήλωσε στο Κρεμλίνο ο Πούτιν. 

Ε.Ε.: Διεύρυνση νομικής βάσης για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, χθες, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την επέκταση των νομικών κριτηρίων για την επιβολή κυρώσεων κατά ανθρώπων και εταιρειών ώστε να ασκήσουν πιέσεις στη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέες προσθήκες στη μαύρη λίστα ακόμα και τη Δευτέρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η απόφαση αναμένεται να διευκολύνει την στοχοποίηση ρωσικών εταιρειών -κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα στην Ε.Ε., σε αντίθεση με τις ΗΠΑ- όμως χρειάζεται να υπάρχει και επίσημη υποστήριξη κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα γίνει τη Δευτέρα. Σημειώνεται πως η Ε.Ε. έχει ήδη επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις έκδοσης βίζας σε 48 Ρώσους και Ουκρανούς λόγω των γεγονότων αναφορικά με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια θα είναι τα νέα κριτήρια ή αν θα δίνουν τη δυνατότητα να μπουν στο στόχαστρο ρωσικοί ενεργειακοί γίγαντες όπως για παράδειγμα η Gazprom και η Rosneft.

Προηγουμένως, η Ε.Ε. είχε στοχοποιήσει άτομα που θεώρησε άμεσα υπεύθυνα κι ότι έθεσαν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ωστόσο αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πρώτες την Πολωνία και τη Βρετανία, πίεσαν για σημαντική διεύρυνση των κριτηρίων αυτών, ώστε πιθανότατα να περιλαμβάνουν και αυτούς που στηρίζουν την κυβέρνηση της Μόσχας, γεγονός που θα άνοιγε τον δρόμο για επιβολή κυρώσεων και σε Ρώσους ολιγάρχες.
Κάποιοι όμως ήταν επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας ότι το μπλοκ θα πρέπει να προσέχει να μη διευρύνει πολύ τις κυρώσεις γιατί ίσως πλήξει την ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία.

Μέρκελ: Η Ρωσία δεν πρέπει να γυρίσει στον παλιό τρόπο σκέψης

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε χθες τη Ρωσία ότι δεν θα πρέπει να γυρίσει στον παλιό τρόπο σκέψης γύρω από τη σφαίρα επιρροής, τονίζοντας ότι τα γεγονότα στην Κριμαία κατατάσσονται σε αυτήν την κατηγορία.

Μιλώντας από το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στο ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προειδοποίησε ότι όσοι προκαλούν εντάσεις γύρω από την εθνική ακεραιότητα της Ουκρανίας όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο αλλά και αγνοούν τα διδάγματα της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Μετά την ανατροπή του φιλορώσου πρόεδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αντικατέστησε δεκαετίες διπλωματίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, διακηρύσσοντας το δικαίωμα να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και να αποδεχτεί την προσάρτηση της Κριμαίας, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Στην Κριμαία βιώνουμε μια επιστροφή στα παλαιά πρότυπα σκέψης», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν 400 νέοι από 40 χώρες.

«Απάντηση στην παγκοσμιοποίηση δεν αποτελούν τα παλαιωμένα πρότυπα σκέψης ή ο διαχωρισμός αλλά η ανάπτυξη των κοινών συμφερόντων -αυτό είναι που κάνει την Ευρώπη τόσο ελκυστική», είπε.

«Εκείνοι, των οποίων η σκέψη περιστρέφεται γύρω από τη δική τους σφαίρα επιρροής, μπορεί βραχυπρόθεσμα να φαίνονται ισχυρότεροι από ό,τι εμείς, όχι όμως στην τελική έκβαση. Στο τέλος κακό θα κάνουν μόνο στον εαυτό τους».

«Τελευταία βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένες τις αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης, ακόμα και μεταξύ των στενών γειτόνων μας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Την Τρίτη η Μέρκελ επέκρινε τα σχέδια της Ρωσίας να γίνει στρατιωτική παρέλαση στην Κριμαία για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, επικαλούμενη την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Ανταλλαγή πρακτόρων με φιλορώσους ακτιβιστές

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές απελευθέρωσαν τρεις φιλορώσους ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και τον αυτοανακηρυχθέντα «κυβερνήτη» του Ντονέτσκ Πάβελ Γιούριεβιτς Γκούμπαριεφ, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση τριών αξιωματικών της υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) που κρατούνταν επί δέκα ημέρες στο Σλαβιάνσκ.

«Ανταλλάξαμε τρεις πράκτορες της SBU για τρεις δικούς μας, συμπεριλαμβανομένου του Πάβελ Γκούμπαριεφ», δήλωσε ο ηγέτης των αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ. Ο Γκούμπαριεφ είχε συλληφθεί τον Μάρτιο και μεταφέρθηκε από το Ντονέτσκ στο Κίεβο.

Από την πλευρά της, η SBU επιβεβαίωσε ότι τρία στελέχη της απελευθερώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει υπό ποιες συνθήκες. «Οι συλληφθέντες πράκτορες αφέθηκαν ελεύθεροι και βρίσκονται σε ασφαλές μέρος», είπε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v