Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία προχωρά ο ΟΟΣΑ τονίζοντας ότι την ατμομηχανή έχουν αναλάβει πλέον οι προηγμένες οικονομίες καθώς οι αναδυόμενες χώρες κατεβάζουν κι άλλο ταχύτητα. Στην εξαμηνιαία του έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 3,4% φέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6% και 3,9% το 2015.
"Δεν έχουμε βγει ακόμη από το τούνελ" δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria και συμπληρώνει: "Υπάρχουν ακόμη πτωτικοί κίνδυνοι, η ανάπτυξη είναι χαμηλή και η ανεργία πολύ υψηλή".
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,6% για τις ΗΠΑ έναντι αρχικής εκτίμησης 2,9%. Παράλληλα, αναφέρει ότι η Κίνα και η Ρωσία καταγράφουν απότομη επιβράδυνση, αλλά πιθανότατα δεν θα εκτροχιάσουν τη διεθνή πορεία ανάκαμψης. Ειδικότερα για την Κίνα προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 7,4% έναντι αρχικής εκτίμησης 8,2%. Η ρωσική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί φέτος κατά μόλις 0,5%. Η Ιαπωνία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,2% έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,5%.
Αναβάθμιση προβλέψεων για ευρωζώνη - Καμπανάκι για ΕΚΤ
Η ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,2% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 1%. "Η οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανακάμψει το 2014 και το 2015, καθώς βελτιώνεται η εμπιστοσύνη, μειώνεται ο κατακερματισμός των χρηματαγορών και χαλαρώνει η δημοσιονομική προσαρμογή" αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του.
Παρ' όλα αυτά, καλεί την ΕΚΤ να επέμβει για την πάταξη του αποπληθωριστικού κινδύνου με νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου στο μηδέν. Ο ΟΟΣΑ, άλλωστε, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα υποχωρήσει φέτος στο 0,7% από 1,3% το 2013 και θα ενισχυθεί στο 1,1% το 2015.
"Ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός και η μεγάλη οικονομική ραθυμία θα συνεχιστούν για αρκετά τρίμηνα" αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του και συμπληρώνει:"Έτσι, το βασικό επιτόκιο χρειάζεται να μειωθεί στο μηδέν και πιθανότατα το καταθετικό επιτόκιο σε οριακά αρνητικό επίπεδο και θα πρέπει να διατηρηθούν εκεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2015".
Επίσης, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι ενδέχεται να χρειαστούν και αντισυμβατικά μέτρα "εάν ο πληθωρισμός δεν δείξει σαφή σημάδια επιστροφής στον στόχο της ΕΚΤ ή εάν υπάρξει πιθανότητα να υλοποιηθεί το σενάριο του αποπληθωρισμού".
Κάνει λόγο για το ενδεχόμενο τερματισμού της πολιτικής αποστείρωσης της ΕΚΤ, αλλά και νέου γύρου δανείων LTRO. "Οι αγορές κρατικών ή εταιρικών ομολόγων ή προγραμμάτων για να ενισχυθεί ο τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό κλάδο επίσης θα πρέπει να εξεταστούν", αναφέρει.