Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες σφοδρές συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ

Ανησυχίες για νέα επέμβαση ουκρανικών στρατευμάτων στο Σλαβιάνσκ. Τέσσερις νεκροί στρατιώτες. Πληροφορίες για δέκα νεκρούς αυτονομιστές. Η Ρωσία καλεί το Κίεβο να σταματήσει την αιματοχυσία. Δεύτερη σύνοδο στη Γενεύη ζητά η Γερμανία.

Νέες σφοδρές συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ

Ισχυρά πυρά ακούγονται μέσα από το Σλαβιάνσκ, το φιλορωσικό προπύργιο, καθώς αναφέρεται πως οι αυτονομιστές αποχωρούν από τα προάστια της πόλης και οχυρώνονται στο κέντρο.

Οι φόβοι αυξάνονται για επέμβαση των ουκρανικών στρατευμάτων, μεταδίδουν πηγές μέσα από την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς χθες ο στρατός διέκοψε την κίνηση προς τo Σλαβιάνσκ, ασκώντας αφόρητη πίεση στους φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι πλέον αποχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, προτού εισέλθουν τα στρατεύματα και την ισοπεδώσουν θέτοντας σε κίνδυνο και τους άοπλους κατοίκους.

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, πυρά πέφτουν ανελλιπώς κοντά στο κέντρο του Σλαβιάνσκ, ενώ τουλάχιστον δύο οχήματα γεμάτα αυτονομιστές αποχωρούν εσπευσμένα από τις γειτονικές πόλεις και τα προάστιά της και εισέρχονται στο κέντρο. Η ανταλλαγή πυρών ξεκίνησε όταν ομάδα Ουκρανών στρατιωτών επέδραμε σε σημείο ελέγχου των φιλορώσων, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και τριάντα τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις.

Σύμφωνα με το Ria Novosti, τουλάχιστον δέκα φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν, ενώ τραυματίστηκαν είκοσι με εικοσιπέντε πολίτες.

Οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την επερχόμενη επίθεση, ενώ σύμφωνα με το Interfax που επικαλείται μαρτυρία αυτονομιστή, οι φιλορώσοι ανακάλεσαν τις δυνάμεις τους και οχυρώθηκαν στο Σλαβιάνσκ, μετά τις μάχες στο Αντρεέβκα και στο Σεμιονόβκα.

Η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του Κιέβου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου οι Ουκρανοί να ανακαταλάβουν όλες τις πόλεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι φιλορώσοι. Σύμφωνα με πηγές, οι αυτονομιστές έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε περίπου 12 ουκρανικές πόλεις.

Με βάση ανταποκριτές των New York Times, ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές δεν είναι Ρώσοι ή μισθοφόροι, αλλά Ουκρανοί που διαφωνούν με το άνοιγμα της χώρας τους στη Δύση.

Δύο ημέρες μετά τις βίαιες συγκρούσεις και τις οδομαχίες στην Οδησσό, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 άνθρωποι, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατηγικό σχέδιο «να καταστρέψει την Ουκρανία και την εθνική της υπόσταση».

«Το σχέδιο της Ρωσίας ήταν να επαναλάβει στην Οδησσό ό,τι κάνει στα ανατολικά της χώρας», δήλωσε, επιμένοντας ότι το Κίεβο δεν έχει χάσει τον έλεγχο της περιοχής.

Δεκάδες υποστηρικτές μιας ενωμένης Ουκρανίας, αρκετοί από αυτούς μασκοφορεμένοι και κρατώντας ξύλα, πραγματοποίησαν πορεία στην Οδησσό χθες το βράδυ και συγκεντρώθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας.

Παρά το ξέσπασμα της βίας και τις συγκρούσεις, η κυβέρνηση του Κιέβου επιμένει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 25 Μαΐου.

Ρωσία: Καλεί το Κίεβο να σταματήσει την αιματοχυσία

Η Ρωσία κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να αποσύρει τις δυνάμεις από την ανατολική Ουκρανία και να ξεκινήσει διάλογο για την επίλυση της κρίσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωση του πως ελλοχεύει ο κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης στις αποκλεισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση καλεί τις αρχές του Κιέβου "να συνέλθουν, να σταματήσουν την αιματοχυσία, να αποσύρουν στρατιωτικές δυνάμεις και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ξεκινήσουν έναν ομαλό διάλογο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης"

Νέα ομάδα ειδικών δυνάμεων στην Οδησσό

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας γνωστοποίησε σήμερα Δευτέρα ότι στρατολόγησε νέα μονάδα ειδικών δυνάμεων στην Οδησσό μετά την εξωφρενική αποτυχία της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές το Σαββατοκύριακο, όπου στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν κοντά στην ανατολική πόλη Σλαβιάνσκ, όπου Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν την εκστρατεία για τον τερματισμό της φιλορωσικής εξέγερσης.

Η βία στην Οδησσό θεωρείται σημείο καμπής στο Κίεβο, προειδοποίηση για τους κινδύνους που θα έχει η επέκταση της εξέγερσης σε πόλεις πέραν της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, η νέα δύναμη της Οδησσού βασίζεται σε «πολίτες ακτιβιστές που ήθελαν να βοηθήσουν την πόλη της Μαύρης Θάλασσας σε αυτές τις δύσκολες ημέρες».

Σημειώνεται ότι ολόκληρη η ηγεσία της τοπικής αστυνομίας καρατομήθηκε και δεν αποκλείεται να της ασκηθεί ποινική δίωξη.

«Η αστυνομία της Οδησσού ενήργησε εξωφρενικά, πιθανότατα με εγκληματικό τρόπο», έγραψε στην σελίδα του στο Facebook ο Αβάκοφ. «Η 'τιμή της στολής' δεν θα προσφέρει καμία κάλυψη».

Οι Ουκρανοί ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι θεωρούν πως οι αστυνομικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές της χώρας δεν είναι αξιόπιστες εν μέσω της εξέγερσης. Οι μονάδες στις οποίες αναφερόταν ο Αβάκοφ προέκυψαν εν μέρει από την εξέγερση κατά του Γιανουκόβιτς στις αρχές του χρόνου.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξοργίσει τους αντιπάλους της κυβέρνησης, οι οποίοι την κατηγορούν ότι προωθεί φασιστικές μαχητικές ομάδες, όπως ο Δεξιός Τομέας.

Η απώλεια ελέγχου της Οδησσού θα επέφερε τεράστιο οικονομικό και πολιτικό πλήγμα στο Κίεβο, το οποίο κατηγορεί τη Μόσχα ότι συνωμοτεί για να διαλύσει την Ουκρανία.

Τράπεζα κλείνει τα υποκαταστήματά της σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Σε προσωρινό κλείσιμο των υποκαταστημάτων της στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, προχώρησε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας, ανακοινώνοντας πως δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιεί συναλλαγές σε ρευστό σε περιοχές που μαστίζονται από την εγκληματικότητα και θα μπορούσαν να απειλήσουν τη ζωή των εργαζομένων της.

Φιλορώσοι αυτονομιστές έβαλαν στο στόχαστρο την Privatbank, όταν ο συνιδιοκτήτης της, ο δισεκατομμυριούχος Ιγκόρ Κολομόισκι, διορίστηκε από τη νέα κυβέρνηση επικεφαλής της περιοχής Ντνιπροπετρόβσκ και επικήρυξε με 10.000 τους Ρώσους «σαμποτέρ».

Οι αντάρτες, οι οποίοι λένε ότι θέλουν ανεξαρτησία από το Κίεβο, έβαλαν φωτιά σε υποκατάστημα στη Μαριούπολη στην περιοχή του Ντονέντσκ το Σάββατο και έκαναν επιδρομή σε φορτηγάκι security την περασμένη εβδομάδα στη Χορλίβκα.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν μπορούμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να αναγκάσουμε τον κόσμο να πάει στη δουλειά του στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου ένοπλοι εισβάλλουν στα υποκαταστήματα της τράπεζας και καταλαμβάνουν βαν του security στις πόλεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Privatbank.

Όπως σημείωσε, οι πελάτες της μπορούν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους μέσω του διαδικτύου και μέσω κινητών συσκευών, να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους σε καταστήματα και να κάνουν συναλλαγές χωρίς ρευστό σε ATMs.

«Τις τελευταίες 10 ημέρες, 38 ATMs, 24 υποκαταστήματα της Privatbank και 11 βαν συλλογής ρευστού υπέστησαν εμπρησμό, επιθέσεις και απρόκλητη καταστροφή στις πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», ανέφερε, σημειώνοντας πως η τράπεζα επεξεργάζεται περισσότερες από 400.000 συντάξεις και άλλα κοινωνικά επιδόματα για 220.000 ανθρώπους και στις δύο περιοχές.

Δεύτερη σύνοδο στη Γενεύη ζητά η Γερμανία

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως το σχέδιο των αυτονομιστών για δημοψήφισμα στο Ντονέτσκ στις 11 Μαΐου αντιβαίνει στο Σύνταγμα της Ουκρανίας και πως θα κλιμάκωνε την ένταση, ενώ εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι οι εκλογές της 25ης Μαΐου θα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, ευελπιστώντας πως θα βοηθήσουν ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε να διεξαχθεί δεύτερη διεθνής σύνοδος στη Γενεύη με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο Σταϊνμάγερ απηύθυνε την έκκληση αυτή σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με την επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Στις πολλές συζητήσεις που είχα τις τελευταίες δύο ώρες, κατέβαλα μια προσπάθεια... να γίνει μια δεύτερη σύνοδος στη Γενεύη, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη βάση της πρώτης», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του η οποία αναμένεται να μεταδοθεί αργότερα απόψε.

Ο Σταϊνμάγερ είπε ότι ο στόχος μιας τέτοιας συνόδου «θα είναι να υπάρξει επιτέλους μια σαφής συμφωνία για το πώς μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτήν τη σύγκρουση και σταδιακά να κινηθούμε προς μια πολιτική διευθέτηση».

«Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο, διότι θα σήμαινε μόνον ότι θα υπάρξουν κι άλλα θύματα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Τη 17η Απριλίου οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ε.Ε. είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία στη Γενεύη η οποία περιέγραφε τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση, συμπεριλαμβανομένου του αφοπλισμού των πολιτοφυλακών και της έναρξης ενός εθνικού διαλόγου με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Ο ΟΑΣΕ εντέλλεται να επιβλέψει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Μόσχα και το Κίεβο κατηγορούν η μία την άλλη ότι υπονομεύει τη συμφωνία.

Νωρίτερα ένας ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης είχε δηλώσει πως τις επόμενες ημέρες θα γίνουν νέες προσπάθειες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, προκειμένου η ουκρανική κυβέρνηση να αρχίσει έναν «διάλογο» με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Ψύχραιμοι οι Έλληνες της Ουκρανίας

Επιστολή στον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, μέσω της οποίας θα απευθύνεται έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπάρξουν διευκολύνσεις και ταχύτεροι ρυθμοί στην έκδοση της Ειδικής Ταυτότητας Ομογενούς, ετοιμάζεται να στείλει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, με έδρα τη Μαριούπολη, Αλεξάνδρα Προτσένκο.

"Έρχονται στα γραφεία της Ομοσπονδίας οι άνδρες και ζητούν από μένα να βρω τρόπο να στείλω τα παιδιά τους με τις γυναίκες τους στην πατρίδα (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι ομογενείς μας στη Μαριούπολη την Ελλάδα)" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Προτσένκο.

Για την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων τονίζει: "Φοβόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει, αλλά εμείς κρατάμε καθημερινή επαφή με το προξενείο μας που ξέρει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας. Το προξενείο πλέον βγάζει πολύ γρήγορα τις βίζες, αλλά δεν προχωρεί στο θέμα με την έκδοση των ειδικών ταυτοτήτων [...] Το νέο διάταγμα του Προέδρου της Ελλάδας δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία της έκδοσης του εγγράφου αυτού. Χρειάζονται 4-5 χρόνια μόνο για να μαζέψει κανείς τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά, αλλά και σε ό,τι αφορά τα χρήματα, ο καθένας πρέπει να ξοδέψει έως 1.500 ευρώ, χωρίς να είναι σίγουρος αν θα πάρει τελικά αυτό το πολυπόθητο έγγραφο που ανοίγει τον δρόμο προς την πατρίδα".

Σε τηλεφωνική επικοινωνία ρωτήθηκε αν η ίδια θέλει να φύγει από την Ουκρανία και να έρθει στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει η κόρη της και τα δύο της εγγόνια, κι αυτή, δίχως δεύτερη σκέψη, απάντησε: "Δεν μπορώ να αφήσω τους ανθρώπους μου, δεν γίνεται! Τώρα, στα δύσκολα, εγώ ως πρόεδρος πρέπει να βρίσκομαι εδώ κάθε στιγμή. Και αν έρθει η μεγάλη συμφορά, θα είμαι με τον λαό μας. Μαζί θα τα αντιμετωπίσουμε όλα".

Χωρίς να θέλει να πάρει πολιτική θέση για την κορύφωση της έντασης και των συγκρούσεων, τα τελευταία 24ωρα, στην Ουκρανία, η κ. Προτσένκο μας αποχαιρετά, λέγοντάς μας: "Ο Θεός είναι μεγάλος και θα έρθει η δικαίωση".

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Ντονέτσκ Έλενα Προντάν αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Ευχαριστώ τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα που μιλάτε για μας και μας στηρίζετε. Προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι. Περιμένουμε ίσως και τα χειρότερα, αλλά δεν φεύγουμε από εδώ".

Με πόνο στην καρδιά, η κ. Προντάν αναφέρεται στα γεγονότα της Οδησσού, υπογραμμίζοντας: "Λυπάμαι που εκεί οι Έλληνες διχάστηκαν. Είναι ολοφάνερο πως έγινε σφαγή από συμμορίες...".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v