Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή κυβερνήσεων στην έμμεση φορολογία

Η έμμεση φορολογία αποδεικνύεται η λύση στην οποία στρέφονται οι περισσότερες κυβερνήσεις για να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα. Τι δείχνει η έρευνα της KPMG σε 130 χώρες. Η Ελλάδα στη μειοψηφία που αυξάνει φορολογία επιχειρήσεων.

Στροφή κυβερνήσεων στην έμμεση φορολογία

Στην έμμεση φορολογία στρέφονται οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, όπως δείχνει έρευνα της KPMG σε 130 χώρες που αποκαλύπτουν οι FinancialTimes. Συγκεκριμένα, η έρευνα της KPMG διαπιστώνει ότι κατά τους τελευταίους 15 μήνες, μία στις δέκα χώρες (σε σύνολο 130) προχώρησε σε αύξηση της φορολογίας κατανάλωσης.  

Δεκατρείς χώρες αύξησαν τους συντελεστές έμμεσης φορολογίας από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ καμία δεν τους μείωσε. «Σε όλο τον κόσμο, οι χώρες στρέφονται στην έμμεση παρά στην άμεση φορολογία για να αυξήσουν τα έσοδά τους» αναφέρει η έκθεση. Στις χώρες που αύξησαν την έμμεση φορολογία περιλαμβάνονται η Κύπρος, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιαπωνία - η οποία τον φορολογικό συντελεστή στην κατανάλωση από το 5% στο 8% τον Απρίλιο και πιθανόν να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξησή του στο 10% το επόμενο έτος, ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Ένας από τους παράγοντες που καθιστούν ελκυστική την έμμεση φορολογία είναι και το χαμηλό κόστος άντλησης των εσόδων της.

Οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων, μετά από εννέα χρόνια πτωτικής πορείας, αυξήθηκαν σε εννέα χώρες «αν και στις περισσότερες χώρες οι φορολογικές αρχές προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδα με περισσότερους ελέγχους και έρευνες» αναφέρουν οι FinancialTimes. Στις χώρες που αύξησαν τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Χιλή, η Ινδία, το Ισραήλ και το Λουξεμβούργο, ενώ οι συντελεστές μειώθηκαν σε χώρες, όπως η Δανία, η Πορτογαλία, η Νότια Αφρική και η Βρετανία. Τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις είχε το Μαυροβούνιο με 9%, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν τον υψηλότερο συντελεστή 55%, αν και η KPMG σημείωσε ότι «το να έχεις τον υψηλότερο συμβατικό συντελεστή δεν σημαίνει ότι πράγματι αυτός είναι που επιβάλλεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v