Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ξεκλειδώνει η εταιρική ρευστότητα των $2 τρισ.

Η διστακτικότητα των τελευταίων ετών ανατρέπεται. Οι επιχειρήσεις προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, αυξήσεις μερισμάτων, επαναγορές ιδίων μετοχών και επενδύσεις. Τα σχέδια των μεγάλων και οι κινήσεις της Apple

ΗΠΑ: Ξεκλειδώνει η εταιρική ρευστότητα των $2 τρισ.

Αλλαγή τάσης διαφαίνεται για τις αμερικανικές επιχειρήσεις οι οποίες φαίνεται πως ενεργοποιούν την αστρονομική ρευστότητα που κρατούσαν ανεκμετάλλευτη τα τελευταία χρόνια. Η στροφή φαίνεται σαφώς από τις εταιρικές ανακοινώσεις τριμήνου.

Η Apple μείωσε τα ρευστά της διαθέσιμα για πρώτη φορά από το 2006, ξεκίνησε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 30 δισ. δολ. και αύξησε το μέρισμά της. Η General Electric εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει 57 δισ. δολ. από τη ρευστότητα που έχει στο εξωτερικό για να αγοράσει τη γαλλική Alstom. Η Johnosn & Johnson αύξησε το μέρισμά της στα 70 από 66 σεντ ανά μετοχή. Η Dow Chemical, η οποία είχε περίπου 5,9 δισ. δολ. σε ρευστότητα στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και είχε δεχθεί έντονες πιέσεις για επιστροφή κεφαλαίων προς τους μετόχους (κυρίως από τον Daniel Loeb της Third Point) ανακοίνωσε αύξηση μερισμάτων κατά και επαναγορά μετοχών συνολικού ύψους 1,7 δισ. δολ.

Οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές καθώς οι οικονομικοί αναλυτές επεσήμαναν εδώ και καιρό πως η συσσωρευμένη ρευστότητα σε αυτά τα επίπεδα αποτελούσε χαμένη ευκαιρία για ανάκαμψη και δημιουργία θέσεων εργασίας. «Οι επιχειρήσεις έχουν τεράστια ρευστότητα και προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, όπως επίσης επαναγορές ιδίων μετοχών και αυξήσεις μερισμάτων» δηλώνει ο Eric Teal της First Citizens Bank Shares και συμπληρώνει: «Αυτές  οι δραστηριότητες θα συνεχιστούν».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs οι επενδύσεις σε έργα εκτός του κλάδου των κατοικιών αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 7%, από 3,1% το 2013. Επίσης, η  UBS Investment Bank προβλέπει αύξηση των επενδύσεων σε εξοπλισμό κατά 7,5% το 2014 και 10% το 2015.

Στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης, οι περισσότερες επιχειρήσεις δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν με οιοδήποτε τρόπο τη ρευστότητά τους. Σύμφωνα με τις εταιρικές ανακοινώσεις του προηγούμενου τριμήνου, η ρευστότητα των 2.300 επιχειρήσεων εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου που περιλαμβάνονται στο δείκτη Russell 3000 άγγιζε τα 2,02 τρισ. δολ. Σε ετήσια βάση η ρευστότητα είχε αυξηθεί κατά 13%. Συγκριτικά σημειώνεται ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας υπολογίζεται στα 2.01 τρισ. δολ.  

«Σε αυτό το σημείο, οι επιχειρήσεις φαίνεται πως είναι λίγο πιο αισιόδοξες για να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους από ότι στο παρελθόν» εξηγεί ο Frederic Dickson της D.A. Davidson & Co. 

Ενδεικτικό ήταν το παράδειγμα της Apple, της οποίας η ρευστότητα άγγιζε το αστρονομικό μέγεθος των 150,6 δισ. δολ.. Η εταιρεία είχε δεχθεί έντονη κριτική από ακτιβιστές επενδυτές όπως ο Carl Icahn και ο David Einhorn που ζητούσαν μεγαλύτερη επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους. Η Apple δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αυξήσει την έγκριση για επαναγορά μετοχών από 30 δισ. σε 90 δισ., ότι θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 8% και πως θα προχωρήσεις σε split μετοχών 7 προς 1. Επίσης, η εταιρεία ξεκίνησε το 2014 με επενδυτικά σχέδια 10,5 δισ. δολ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v