Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αποσχιστές έχουν καταλάβει κρατικά κτήρια σε τουλάχιστον δύο πόλεις, θα λυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, τονίζοντας πως στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, τότε θα χρησιμοποιηθεί βία.
"Υπάρχουν δύο επιλογές -πολιτικές και διαπραγματευτικές, και βία", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αρσέν Αβάκοφ. "Για αυτούς που θέλουν διάλογο, προτείνουμε συνομιλίες και πολιτική λύση. Για τη μειοψηφία που θέλει σύγκρουση, θα λάβει μια δυναμική απάντηση από τις ουκρανικές αρχές".
Οι φιλορώσοι αποσχιστές από την πλευρά τους, σύμφωνα με το Reuters, ενισχύουν τα οδοφράγματα μπροστά από το κρατικό κτήριο που έχουν καταλάβει στο Λουγκανσκ, ενώ ετοιμάζουν και μολότοφ, μετά τις προειδοποιήσεις του Κιέβου.
Μέρκελ: Η Μόσχα δεν συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δυστυχώς σε πολλές περιοχές "δεν μπορούμε να δούμε τη Ρωσία να συνεισφέρει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία".
«Δυστυχώς σε πολλές περιοχές δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε: από τη μία πλευρά να επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά από την άλλη να καθιστούμε σαφές ότι κατά την άποψή μας η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιλέξει μόνη της τον δρόμο της ανάπτυξής της. Το απαιτούμε αυτό. Η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της».
Λαβρόφ: Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν Δύση και Κίεβο
Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη Δύση και το Κίεβο για την παρουσία Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αρνήθηκε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εισβολής στην ανατολική Ουκρανία.
"Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. "Η Ρωσία έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν πραγματοποιεί ασυνήθιστες ή απρογραμμάτιστες δραστηριότητες σε εδάφη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία που θα ήταν στρατιωτικής σημασίας".
Υπό κατάληψη κρατικά κτήρια
Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας (SBU), περισσότερα από 50 άτομα αποχώρησαν από κρατικό κτήριο στο Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, το οποίο είχε καταληφθεί από φιλορώσους ακτιβιστές, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ διαδηλωτών και αξιωματούχων.
Χθες η SBU είχε γνωστοποιήσει πως οι διαδηλωτές που είχαν καταλάβει τα τοπικά κεντρικά γραφεία της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας στο Λουγκάνσκ, την είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά και κρατούν 60 ομήρους, κάτι που όμως διέψευσαν οι διαδηλωτές.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως οι αναφορές περί ομήρων στο Λουγκανσκ είναι λάθος, ενώ και οι διαδηλωτές έχουν διαψεύσει τις αναφορές αυτές. Εκπρόσωπος των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει το κτήριο είπε πως 50 άτομα αποχώρησαν από το κτήριο το βράδυ και πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης.
Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που αποχώρησαν ήταν 56, ενώ σημείωνε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των διαδηλωτών και των τοπικών αξιωματούχων για τον τερματισμό της κατάληψης.
Οι ακτιβιστές αρνήθηκαν ότι διαθέτουν εκρηκτικά και ότι κρατούν ομήρους, όμως επιβεβαίωσαν πως είχαν καταλάβει οπλοστάσιο γεμάτο αυτόματα όπλα.
"Δεν χρειαζόμαστε ομήρους για να πάρουμε αυτό που θέλουμε", δήλωσε ένας εκ των ακτιβιστών.
Το κτήριο του Λουγκάνσκ είναι ένα από τα πολλά που έχουν καταληφθεί στα ανατολικά της χώρας από διαδηλωτές, οι οποίοι απαιτούν τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία από το Κίεβο.
Οι διαδηλωτές στο Ντόνετσκ, στα νότια, συνεχίζουν να ελέγχουν το κτήριο της τοπικής διοίκησης, όμως οι αρχές τερμάτισαν την κατάληψη στην πόλη του Χαρκόβου.
Η ουκρανική κυβέρνηση λέει πως οι καταλήψεις αποτελούν μέρος του ρωσικού σχεδίου για διαμελισμό της χώρας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατηγόρησε Ρώσους πράκτορες και ειδικές δυνάμεις για παρακίνηση των αποσχιστικών αναταραχών, σημειώνοντας πως η Μόσχα μπορεί να προσπαθεί να προετοιμαστεί για στρατιωτικές ενέργειες, παρόμοιες με αυτές στην Κριμαία.
Μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ ζητά η Βαλτική
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους Financial Times, οι τρεις χώρες της Βαλτικής απευθύνουν έκκληση στο ΝΑΤΟ να δημιουργήσει μόνιμη βάση στρατού ξηράς στην περιοχή, προκειμένου να δείξει στη Ρωσία ότι η στρατιωτική συμμαχία παίρνει στα σοβαρά την συλλογική άμυνα.
Ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Sven Mikser, δήλωσε στους FT ότι αν το ΝΑΤΟ προχωρήσει πέρα από την εναέρια αστυνόμευση στην Βαλτική, αυτό θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα.
«Μας ενδιαφέρει να δούμε μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή... πιστεύω, και δεν είμαι μόνος, ότι η ισχυρότερη αποτρεπτική αξία είναι οι επίγειες δυνάμεις. Είτε πρόκειται για μόνιμη παρουσία εδώ στη Βαλτική ή για κάποιες εναλλασσόμενες μονάδες όπως στην Τουρκία», σημείωσε.
Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Raimonds Vejonis, δήλωσε στους FT ότι και η χώρα του ενδιαφέρεται για μια μόνιμη βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. «Η κοινωνία ζητά πραγματικές βάσει του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής», είπε χαρακτηριστικά.
Διπλωματική πηγή χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ στη Βαλτική δήλωσε πως «δεν είναι ακόμα στο τραπέζι οι μόνιμες επίγειες δυνάμεις. Είναι πολλοί αυτοί που ανησυχούν για το σήμα που θα έστελνε αυτό στη Ρωσία. Όμως κάποια μορφή ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας μέσω αυξημένων ασκήσεων και προκαθορισμού θέσεων είναι πιθανή».