Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Έτοιμη για αντισυμβατικά μέτρα η ΕΚΤ

Αμετάβλητα, προς το παρόν, τα επιτόκια της ΕΚΤ. Το διοικητικό συμβούλιο της ευρωτράπεζας δεσμεύεται ομόφωνα για αντισυμβατικά μέτρα εάν χρειαστεί. Επί τάπητος η ποσοτική χαλάρωση και το αρνητικό επιτόκιο. Η κριτική προς το ΔΝΤ.

Ντράγκι: Έτοιμη για αντισυμβατικά μέτρα η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ μπορεί να άφησε τώρα αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,25%, αλλά η συζήτηση έχει πλέον αλλάξει σημαντικά. Αυτό τουλάχιστον ήταν το μήνυμα που δόθηκε από τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, όπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε πως υπάρχει ομόφωνη δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου για χρήση αντισυμβατικών μέτρων. 

"Το διοικητικό συμβούλιο ομόφωνα δεσμεύθηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα αντισυμβατικά εργαλεία που διαθέτει ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι από την παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού" δήλωσε. Ερωτηθείς για το εάν αυτό σημαίνει ότι συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης, απάντησε θετικά. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης όχι μόνο για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό, "αλλά και τον κίνδυνο για μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού".

"Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και θα εξετάσουμε όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα. Είμαστε απόλυτοι στην αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε υψηλό βαθμό νομισματικής στήριξης και να δράσουμε άμεσα εφόσον είναι απαραίτητο" αποσαφήνισε ο κ. Ντράγκι και εξήγησε: "Όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τις πληθωριστικές προβλέψεις. Για αυτό συζητήσαμε το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο θα τη δομήσουμε στην ευρωζώνη. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η οικονομία της περιοχής στηρίζεται περισσότερο στις τράπεζες, παρά στις κεφαλαιαγορές".

Εξηγώντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,25%, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως  προς το παρόν δεν υπάρχουν αλλαγές στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως οι κίνδυνοι αστοχίας στις προβλέψεις είναι πτωτικοί και επεσήμανε πως εάν χρειαστεί θα υπάρξουν νέα αντισυμβατικά μέτρα από τη νομισματική πολιτική.

Είπε ακόμα πως επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της μείωσης των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, τονίζοντας μάλιστα πως το συγκεκριμένο ζήτημα "έτυχε αυξημένης προσοχής".

Αναφερόμενος στην αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο στο 0,5% (η οποία προκάλεσε και τις έντονες πιέσεις για δράση ακόμη και από το ΔΝΤ) δήλωσε: "Ο πληθωρισμός του Μαρτίου ήταν πραγματική έκπληξη. Γεγονός όμως είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσουμε εάν υπάρχει αλλαγή στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις μας για το ύψος αυτού". Συμπλήρωσε πως προβλέπεται ανάκαμψη στο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο, η οποία όμως ίσως σχετίζεται με το Πάσχα. Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πάντως, πως διατηρούνται οι προβλέψεις της ΕΚΤ για παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού με σταδιακή αύξηση στο δείκτη τιμών καταναλωτή και ήπια ανάκαμψη της οικονομίας. 

Σε ό,τι αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, για την οποία έχει εκφράσει και στο παρελθόν την ανησυχία του, δήλωσε: "Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα των τιμών. Οι πιθανές επιπτώσεις από τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είναι στόχος πολιτικής. Είναι όλο και πιο σημαντικός παράγοντας για τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις αναφορικά με τη σταθερότητα των τιμών".

"Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές και στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως επίσης και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες" κατέληξε ο διοικητής της ΕΚΤ. 

Ντράγκι προς ΔΝΤ

Ο διοικητής της ΕΚΤ είχε την ευκαιρία να σχολιάσει και τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μάλιστα μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της Ευρωτράπεζας. "Το ΔΝΤ προσφάτως ήταν πολύ γενναιόδωρο στις συμβουλές του για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για αυτό" δήλωσε και συμπλήρωσε: "Ειλικρινά, θα ήθελα το ΔΝΤ να είναι εξίσου γενναιόδωρο και με άλλα όργανα νομισματικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα να εκδίδει ανακοινώσεις μόλις μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v