Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαύρη» λίστα με 130 Ρώσους ετοίμασε η ΕΕ

Συνολικά 120-130 Ρώσοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες απειλούνται με κυρώσεις από την ΕΕ. Οι ΗΠΑ εξετάζουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ. Ως και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις στο Σ.Α. του ΟΗΕ, με βέτο απειλεί η Ρωσία.

«Μαύρη» λίστα με 130 Ρώσους ετοίμασε η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει λίστα 120-130 ονομάτων ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους εξετάζεται να επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο των κυρώσεων που ετοιμάζονται κατά της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Η λίστα των πέντε σελίδων, η οποία καταρτίστηκε από διπλωμάτες με εμπειρία στη Ρωσία, θα συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να περιοριστεί ο αριθμός των ονομάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, οι απαγορεύσεις έκδοσης βίζας με τις οποίες απειλούν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ εάν η Κριμαία ψηφίσει υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, θα βάζουν στο στόχαστρο τουλάχιστον 13 Ρώσους πολιτικούς και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά την Bild, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, στη λίστα της απαγόρευσης βίζας βρίσκονται ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Νικολάι Πατρούσεφ, καθώς και αρκετοί σύμβουλοι του Πούτιν.

Απαγόρευση αναμένεται επίσης να επιβληθεί στον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και στον επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν.

Ψήφισμα στον ΟΗΕ προωθούν οι ΗΠΑ, με βέτο απειλεί η Ρωσία

Οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο κηρύσσει παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας, όμως η Ρωσία δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, το μονοσέλιδο ψήφισμα θα καλεί τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Κριμαία, η βουλή της οποίας έχει ήδη ψηφίσει υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το ψήφισμα έχει στόχο να αλλάξει τους υπολογισμούς της Ρωσίας «πριν χαθούν ζωές αθώων».

Μιλώντας στο Συμβούλιο, είπε πως το ψήφισμα «θα υποστηρίζει μια ειρηνική λύση για την κρίση στην Ουκρανία που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην εντολή του Σ.Α. να ενεργεί, όταν είναι απαραίτητο, για να διασφαλίζει την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη».

Η κ. Πάουερ περιέγραψε το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα ως «βιαστικά σχεδιασμένο, αδικαιολόγητο και διχαστικό», αλλά και ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας. Κατά την ίδια, τελειώνει ο χρόνος για την εύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση, και κάλεσε τη Ρωσία να ακούσει τις αξιοθαύμαστα ενωμένες φωνές των 14 εκ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και του ουκρανικού λαού.

Η Δύση ήλπιζε αρχικά να ψηφίσει το ψήφισμα στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στην οποία παρέστη και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για βοήθεια του Συμβουλίου.

Όμως η Ρωσία, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. με δικαίωμα βέτο, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετη με το σχέδιο ψηφίσματος και έτσι ελήφθη απόφαση για αναβολή της ψηφοφορίας μέχρι το Σάββατο το αργότερο, ώστε να υπάρξει χρόνος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Το βλέμμα στη στάση της Κίνας

Δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν πως ευελπιστούν πως η Κίνα, η οποία μαζί με τη Ρωσία είχε ασκήσει βέτο σε τρία ψηφίσματα του Σ.Α. για τη Συρία, θα κρατήσει αποστάσεις από τη Μόσχα και θα απέχει από την ψηφοφορία. «Αυτό θα δείξει ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη, πως η πλειοψηφία του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, δεν τάσσεται στο πλευρό της στο θέμα της Ουκρανίας», ανέφερε διπλωμάτης.

Σημειώνεται πως η Κίνα έχει θέμα με τις αποσχίσεις, λόγω των δικών της προβλημάτων σε Θιβέτ, Ταϊβάν και σε άλλες περιοχές. Έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή της στην εθνική κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας σε άλλες συνεδριάσεις του Σ.Α. για την τωρινή κρίση, αν και διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι το Πεκίνο θα διαχωρίσει τη θέση του από τη Ρωσία.

Ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε πως το Πεκίνο απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και ζητά επίλυση του ζητήματος διά της πολιτικής και διπλωματικής οδού. «Η Κίνα στηρίζει τις εποικοδομητικές προσπάθειες και τις θετικές ενέργειες της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία», είπε στο Συμβούλιο. «Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις προτάσεις και στα σχέδια που θα συνεισέφεραν στον μετριασμό της έντασης».

Σημειώνεται ότι η Κίνα απείχε από ψηφοφορία το 2009 για τη Γεωργία, όταν η Ρωσία υποστήριξε τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Νοτίου Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ είπε πως η προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε ανατραπεί παρανόμως από ακραίους εθνικιστές που ήταν αποφασισμένοι να προκαλέσουν τους Ρώσους. «Το Κίεβο από μόνο του χωρίζει τη χώρα στα δύο», δήλωσε.

Η Λιθουανή πρέσβης στον ΟΗΕ είπε πως οι ενέργειες της Μόσχας δημιουργούν αίσθημα παγώματος. «Μπορεί να φανταστεί κανείς τα ρίγη που δημιουργεί σε όλη την περιοχή, όπου οι μνήμες της πρόσφατης σοβιετικής κατοχής και των εισβολών παραμένουν ζωντανές».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε χθες ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει σοβαρές επιπτώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. εάν το δημοψήφισμα έχει ως αποτέλεσμα την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι θα απαντήσουν με κυρώσεις.

Ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία και στις τοπικές αρχές της Κριμαίας να ακυρώσουν το δημοψήφισμα. «Ένα ελεύθερο και δίκαιο δημοψήφισμα δεν είναι δυνατό όσο κυριαρχούν στην Κριμαία οι Ρώσοι στρατιώτες και η πολιτοφυλακή που έχει ρωσική στήριξη», ανέφερε, προσθέτοντας πως εμποδίζεται η ελευθερία του Τύπου σε όλη την Κριμαία και πως «οι ψηφοφόροι θα ρίχνουν την ψήφο τους υπό την απειλή όπλου».

«Ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.

Αξιόνοφ: Το 80% θα ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας πάντως, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε ότι τουλάχιστον το 80% των κατοίκων της περιοχής θα υποστηρίξει τον διαχωρισμό από την Ουκρανία και την ένωση με τη Ρωσία, στο δημοψήφισμα το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Κυριακή.

Ο Αξιόνοφ απέρριψε τις κατηγορίες των αντιπάλων του ότι θα καθορίσει το αποτέλεσμα σύμφωνα με τις οδηγίες της Μόσχας. Την Πέμπτη, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος θα είναι ένα «Ναι» για την αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας, χωρίς απάτες.

«Η διαδικασία θα είναι διαφανής και δίκαιη», είπε από το κοινοβούλιο της Κριμαίας. «Εγγυόμαστε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι πτυχές του ευρωπαϊκού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας για τους ψηφοφόρους».

Ο Αξιόνοφ, η εκλογή του οποίου κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης του περιφερειακού κοινοβουλίου δεν έχει γίνει δεκτή από το Κίεβο, είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ψηφοφόροι θα στηρίξουν την πρώτη από τις δύο επιλογές του ψηφοδελτίου, προτιμώντας την άμεση ένωση με τη Ρωσία.

«Στις 16 Μαρτίου, η πλειονότητα των κατοίκων της Κριμαίας θα ψηφίσει την πρώτη επιλογή, η οποία είναι η ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι δημοσκοπήσεις από καταξιωμένους ειδικούς, τόσο από την Ουκρανία όσο και από την Κριμαία, δείχνουν ξεκάθαρα ότι τουλάχιστον το 80 τοις εκατό των κατοίκων είναι έτοιμο για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας απέρριψε τις αναφορές ότι επιλέχθηκε από το Κρεμλίνο ώστε να υποστηρίξει μια στρατιωτική ρωσική κυριαρχία στη χερσόνησο, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Ρώσοι, αναφέρει το Reuters.

«Οι σχέσεις μας είναι φιλικές και αδελφικές», είπε. Αρνήθηκε ότι υπήρχε κάτι ύποπτο στην εκλογή του, στις 27 Φεβρουαρίου, από το κοινοβούλιο της Κριμαίας το οποίο ελέγχετο από ένοπλους άνδρες που δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στο κτίριο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

«Όλα αυτά είναι ψέματα», υποστήριξε. Όπως αναφέρει το Reuters, τουλάχιστον ένας βουλευτής, η ψήφος του οποίου είχε καταγραφεί υπέρ του Αξιόνοφ, είχε δηλώσει πως δεν ήταν στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας.

Εσθονία: Ο Πούτιν ετοιμάζεται να εισβάλλει στην Ανατολική Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται να "εισβάλει στην Ανατολική Ουκρανία" μετά την κατάληψη της Κριμαίας, προειδοποίησε την Παρασκευή η Εσθονία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Urmas Reinsalu ανέφερε σε ανακοίνωση πως τα γεγονότα στην Ουκρανία "δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει μόνο τη βία".

Για να καμφθεί ο Πούτιν πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι μια επίθεση θα στοιχίσει ακριβά σε αυτόν που θα την κάνει" πρόσθεσε.

Τι λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη πρέπει να έχει την έγκριση από τους ηγέτες οποιασδήποτε ουκρανικής περιφέρειας σκοπεύει να στείλει αποστολή παρακολούθησης.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως η ρωσική πλευρά έχει δεχθεί την εντολή να στείλει αποστολή στην Ουκρανία.

«Σε ό,τι αφορά τα logistics της αποστολής, φυσικά θα πρέπει να συμφωνηθούν με την ηγεσία των ουκρανικών περιοχών όπου αναμένεται να μεταβεί η αποστολή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το αίτημα για στρατιωτική βοήθεια

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το αίτημα της Ουκρανίας για παροχή στρατιωτικής βοήθειας, με οπλικά συστήματα και ανθρωπιστική στήριξη, αναφέροντας πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να παράσχει κάποια βοήθεια, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η αποστολή τροφίμων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει άλλα αιτήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η παροχή οπλικής βοήθειας, χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Χθες η Wall Street Journal είχε μεταδώσει ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε ζητήσει όπλα, πυρομαχικά και στήριξη σε επίπεδο πληροφοριών, όμως οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να μην δώσουν περαιτέρω βοήθεια -πέραν των τροφίμων- για να μην προκαλέσουν εντάσεις με τη Ρωσία.

Πληροφορίες για Ρώσους στρατιώτες στην Κριμαία

Δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι είδε ρωσικό πολεμικό πλοίο να εκφορτώνει φορτηγά, στρατιώτες και τουλάχιστον ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού σε κόλπο κοντά στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας σήμερα το πρωί.

Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας αρνούνται ότι υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες έξω από τις βάσεις της Σεβαστούπολης, παρότι μασκοφόροι ένοπλοι άνδρες που έχουν περικυκλώσει ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις οδηγούν οχήματα με ρωσικές πινακίδες κυκλοφορίας και λένε στους Ουκρανούς στρατιώτες ότι είναι Ρώσοι στρατιώτες, σημειώνει το Reuters.

Ρωσικές ασκήσεις στη Μεσόγειο

Εξάλλου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έχουν ξεκινήσει εκπαιδευτικές ασκήσεις πάνω από τη Μεσόγειο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως στις ασκήσεις συμμετέχει το αεροπλανοφόρο του Βόρειου Στόλου, Admiral Kuznelsov.
Ο εκπρόσωπος δεν έκανε καμία αναφορά στις εξελίξεις στην Κριμαία.

Επαφές Πούτιν - Ροχανί

Το θέμα της Ουκρανίας, αλλά και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν συζήτησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί, όπως γνωστοποίησε το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δήλωσε στον Ροχανί ότι η όποια λύση στην κρίση της Ουκρανίας πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν τα συμφέροντα και τη βούληση ολόκληρου του ουκρανικού λαού. Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Πούτιν εξέφρασε την εκτίμησή του για την «εποικοδομητική προσέγγιση» του Ιράν στις διαπραγματεύσεις με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις.

Δεν άφησαν Ρώσους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου...

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις που είχε ο μεταβατικός Oυκρανός πρωθυπουργός με τον Aμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για απαράδεκτη διάκριση κατά των Rώσων δημοσιογράφων, στους οποίους απαγόρευσε να συμμετάσχουν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο άνδρες.

«Φαίνεται πως στην Ουάσιγκτον, όπου τόσο πολύ αγαπούν να μιλάνε για την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, δεν είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν αυτές τις αρχές, προτιμούν όμως να ασχοληθούν μόνο με «εγκεκριμένα» μίντια που προπαγανδίζουν τις «απαιτούμενες» πληροφορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Χάκερς «έριξαν» το site του Κρεμλίνου

Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι η ιστοσελίδα της ρωσικής προεδρίας δέχθηκε επιθέσεις από χάκερς και τέθηκε εκτός λειτουργίας αρκετές φορές σήμερα, ενώ έριξαν και την ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

«Το site (του Κρεμλίνου) δέχεται ισχυρή κυβερνοεπίθεση», ανέφερε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας πως η επίθεση συνεχίζεται και ειδήμονες σε θέματα ασφαλείας προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω διακοπές. Δεν ανέφερε ποιος θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v