Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν την Πέμπτη στην πόλη Ντόνετσκ της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών της κυβέρνησης.
Όπως μεταδίδει το Reuters, εκατοντάδες φιλορώσοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ομάδα υποστηρικτών της ουκρανικής κυβέρνησης σε κεντρική πλατεία της βιομηχανικής πόλης.
Σημειώνεται πως η πλειοψηφία των κατοίκων του Ντόνετσκ είναι ρωσόφωνοι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς σκοτώθηκε ο διαδηλωτής. Είναι ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται σε βίαια επεισόδια έξω από το Κίεβο.
Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα
Στα ύψη βρίσκεται το θερμόμετρο στα "σύνορα" της Ουκρανίας με την Κριμαία, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία. Με κυρώσεις απειλούν τη Ρωσία οι εταίροι της στο G8, ωστόσο φαίνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι διατεθειμένος να κάνει ούτε βήμα πίσω.
Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες στην Κριμαία για την Κυριακή, ενώ χθες έκλεισε και επισήμως ο εναέριος χώρος της πρωτεύουσας Συμφερόπολης, το αεροδρόμιο της οποίας δέχεται πλέον πτήσεις μόνο από τη Ρωσία.
Άκαμπτο στις θέσεις του παραμένει και το τοπικό κοινοβούλιο της χερσονήσου να οδηγήσει την Κριμαία σε ένα δημοψήφισμα, στο οποίο οι κάτοικοι θα αποφασίσουν είτε την άμεση προσάρτηση στη Ρωσία είτε την ανεξαρτητοποίησή της περιοχής και τη μετέπειτα -τουλάχιστον- στενή συνεργασία με τη Μόσχα.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να επέμβει στρατιωτικά, ωστόσο 6.000 στρατιώτες είναι ετοιμοπόλεμοι σε περίπτωση που υπάρξει πρόκληση από την πλευρά της Ρωσίας. Σημειώνεται πως ο Πούτιν έχει πάρει το O.K. από τη ρωσική βουλή να επέμβει οποιαδήποτε στιγμή.
Ουκρανός πρόεδρος: Έτοιμη να εισβάλει η Ρωσία
Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα των δύο χωρών «είναι έτοιμες να εισβάλουν», αλλά πιστεύει ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα καταφέρουν να δώσουν ένα τέλος στην επιθετικότητα της Μόσχας και να αποτρέψουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος.
Ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην προεδρική ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι πως όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη νότια περιοχή της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα, άλλες στρατιωτικές μονάδες αναπτύχθηκαν στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας «έτοιμες να εισβάλουν στο έδαφος της χώρας ανά πάσα στιγμή».
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Κριμαία ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας», είπε ο Τουρτσίνοφ και πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής και σε ετοιμότητα.
Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «το σύνολο της πολιτισμένης ανθρωπότητας στηρίζει τη χώρα μας. Όλες οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου είναι με το μέρος της Ουκρανίας, και είμαι βέβαιος ότι αυτή η κοινή προσπάθεια στη διεθνή σκηνή, από όλες τις δημοκρατικές χώρες, μπορεί να σταματήσει αυτήν την επιθετικότητα».
Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα της Ουκρανίας
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, περίπου 8.500 Ρώσοι στρατιώτες λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχει το πυροβολικό, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου επιβεβαίωνε ότι οι ασκήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη στις βάσεις της νότιας στρατιωτικής περιοχής, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται πόσο θα διαρκέσουν.
Στην άσκηση συμμετέχει μεγάλος αριθμός ανδρών του πυροβολικού, καθώς και στελεχών συστοιχιών πυραύλων Γκραντ, Χαρικέιν και Τορνέιντο, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του. Συμμετέχουν επίσης στοιχεία του πυροβολικού όπως Χόβιτσερ, αλλά και αντιαρματικών πυροβόλων Ράπιερ.
Στόχος των γυμνασίων είναι να βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στο μηχανοκίνητο πεζικό, τα τεθωρακισμένα, τις αερομεταφερόμενες μονάδες εφόδου και τις δυνάμεις του ναυτικού και των πεζοναυτών.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass συμμετέχουν 4.000 αλεξιπτωτιστές, 36 αεροσκάφη και 500 οχήματα. Μεγάλο μέρος των γυμνασίων θα γίνει στην περιοχή Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.
Μία από τις ασκήσεις θα συμπεριλάβει χρήση πραγματικών πυρών εναντίον ενός εχθρού με συμβατικά όπλα σε απόσταση 15 χλμ., ενώ το ήμισυ των γυμνασίων θα γίνει κατά την διάρκεια της νύχτας.
Έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία
Η Μόσχα επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει αναπτύξει έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία, σε απάντηση για την εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.
«Ρωσικά στρατεύματα εν όψει του δημοψηφίσματος»
Χθες, ανώτερος Ρώσος νομοθέτης υποστήριξε ότι η Μόσχα έχει αποστείλει στρατεύματα στην Κριμαία για την προστασία ενάντια σε οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στη χερσόνησο, σχετικά με το αν θα πρέπει η Κριμαία να ενταχθεί στη Ρωσία.
«Υπάρχουν κάποιες στρατιωτικές μονάδες εκεί που καταλαμβάνουν θέσεις σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, ένοπλης επέκτασης από το Κίεβο... Αυτό δεν αποτελεί στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy ο Λεονίντ Σλούτσκι.
Ο Ρώσος πρόεδρος και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της χώρας έχουν δηλώσει ότι οι ένοπλοι άνδρες που έχουν αναλάβει τον έλεγχο εγκαταστάσεων στην Κριμαία είναι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας.
Κέρι: Απειλεί με σοβαρές κυρώσεις τη Ρωσία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι το Κρεμλίνο με τη στάση του δεν έχει αφήσει περιθώρια για διάλογο, ωστόσο την Παρασκευή ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ θα έχουν μία ακόμη συνάντηση στο Λονδίνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσουν τη Δευτέρα με μια «σειρά σοβαρών βημάτων» κατά της Ρωσίας, εάν διεξαχθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής στην χερσόνησο της Κριμαίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία, καμία νομιμότητα» για το προγραμματισμένο δημοψήφισμα στην Κριμαία «με την παρουσία 20.000 και πλέον στρατιωτών» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής του προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2015.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής «λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων», αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει η λογική».
Ο Τζον Κέρι είπε επίσης στην ίδια συνεδρίαση ότι ελπίζει να αποφευχθούν τέτοιου είδους μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων, κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Λονδίνο την Παρασκευή.
Λαγκάρντ: Ξεκινά διαπραγματεύσεις με Κίεβο το ΔΝΤ
H Christine Lagarde, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δήλωσε σήμερα στην Ουάσιγκτον:
"Η αποστολή του ΔΝΤ που εργάζεται στο Κίεβο από τις 4 Μαρτίου έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο.
Ύστερα από άτυπη ενημέρωση, το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε από την ομάδα να παραμείνει στο Κίεβο και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Η αποστολή του ΔΝΤ θα συνεργαστεί με τις ουκρανικές αρχές για τη δημιουργία ενός προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει σε μια υγιή οικονομική διακυβέρνηση με βιώσιμη ανάπτυξη. Η αποστολή σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις εργασίες της έως τις 21 Μαρτίου".
Μέρκελ: Η Κριμαία δεν είναι Κόσσοβο
Η Ρωσία, αντί να συμπεριφέρεται ως εταίρος για τη σταθερότητα στην κρίση της Ουκρανίας, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της γειτονικής της χώρας, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.
«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως η κατάσταση στην Κριμαία δεν μπορεί να συγκριθεί με την περίπτωση του Κοσσόβου στα Βαλκάνια.
Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε παράλληλα τη Ρωσία ότι κινδυνεύει με τεράστια πολιτική και οικονομική ζημιά εάν αρνηθεί να αλλάξει πορεία στο θέμα της Ουκρανίας.
"Κυρίες και Κύριοι, αν η Ρωσία συνεχίσει την πορεία των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν θα είναι μόνο καταστροφικό για την Ουκρανία. Δεν θα το βλέπαμε μόνο ως απειλή. Και δεν θα άλλαζε μόνο τη σχέση της Ε.Ε. με τη Ρωσία. Θα προκαλούσε επίσης τεράστια ζημιά στη Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά".
Η Μόσχα ενήργησε παράνομα, χρησιμοποιώντας μεθόδους του 19ου και 20ου αιώνα, δήλωσε, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι καταφεύγει στον «νόμο της ζούγκλας».
Κατά την ίδια «το ρολόι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Οι συγκρούσεις συμφερόντων στη μέση της Ευρώπης στον 21ο αιώνα μπορούν να ξεπεραστούν επιτυχώς μόνο αν δεν οπισθοδρομήσουμε στα μοτίβα του 19ου και 20ου αιώνα».
Η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η κρίση πρέπει να λυθεί με «πολιτικό και διπλωματικό» τρόπο και απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης.
ΟΟΣΑ: Αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Ρωσίας
Ο ΟΟΣΑ γνωστοποίησε σήμερα πως ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ένταξη της Ρωσίας στον Οργανισμό, κατόπιν σχετικού αιτήματος από μέλη του.
Παράλληλα, ανέφερε πως τα μέλη του συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία με την Ουκρανία ώστε να τη βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στις "προκλήσεις δημόσιας πολιτικής με τις οποίες είναι αντιμέτωπη".
Gazprom: Δεν θέλει μια κρίση φυσικού αερίου
Η Gazprom ανακοίνωσε την Πέμπτη πως συνεχίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία παρά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, αλλά προειδοποίησε πως τα χρέη δημιουργούν τρύπες στον προϋπολογισμό για επενδύσεις και τη διανομή μερισμάτων.
Ο CEO της ρωσικής εταιρείας Alexei Miller δήλωσε πως η Gazprom έχει το δικαίωμα να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου που δεν έχει πληρωθεί, αλλά τόνισε πως δεν το έχει κάνει για να μην προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία της Ευρώπης.
"Θέλουμε οι Ουκρανοί συνεργάτες μας να μπορούν να πληρώσουν. Δεν θέλουμε μια κρίση φυσικού αερίου" σημείωσε από το Βερολίνο ο κ. Miller.
"Oι απλήρωτοι λογαριασμοί για το φυσικό αέριο δημιουργούν τρύπα στον φετινό σχεδιασμό της Gazprom για επενδύσεις. Επίσης σημαίνουν τρύπα στον προϋπολογισμό και στις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους μας" πρόσθεσε.
Ομπάμα: «Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας»
Ηχηρό ήταν το μήνυμα στήριξης της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος για μία ακόμη φορά τόνισε ότι η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με την επέμβασή της στην Κριμαία.
«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας» στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος.
O Ομπάμα είπε ότι ελπίζει ότι η διπλωματία θα επιτρέψει τη ματαίωση του δημοψηφίσματος για προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, που έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή, όμως προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν πως, εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία θα έχει ένα κόστος.
Ο ίδιος θύμισε, καθώς υποδεχόταν τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ στον Λευκό Οίκο, ότι η Ουάσιγκτον δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, κι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι «λόγω των διπλωματικών προσπαθειών των επόμενων ημερών θα ξανασκεφθούν τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη» στην Κριμαία.
Ο Ομπάμα, με αφορμή τις συνομιλίες που είχε με τον Γιάτσενιουκ, επανέλαβε ότι η επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Συνεχίζουμε να λέμε στη ρωσική κυβέρνηση ότι εάν συνεχίσει την ίδια πορεία, όχι μόνο εμείς, αλλά κι η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι θα είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε ένα τίμημα για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία».
«Μια άλλη πορεία είναι δυνατή και ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι έτοιμος να την ακολουθήσει. Όμως, εάν δεν το κάνει, είμαι σίγουρος ότι η διεθνής κοινότητα θα αποδείξει την αλληλεγγύη της στην ουκρανική κυβέρνηση για να προφυλάξει την ενότητά της και την εδαφική της ακεραιότητα» επιβεβαίωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, είπε ότι η χώρα του δεν θα «παραδοθεί ποτέ» στη μάχη για την εδαφική της κυριαρχία. Η Ουκρανία «αποτελεί τμήμα του δυτικού κόσμου και θα παραμείνει» τόνισε.
Ο Γιάτσενιουκ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του παραμένει «ένας καλός φίλος και εταίρος της Ρωσίας» ακόμα και αν έχει αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με τη δυτική Ευρώπη.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, που πριν είχε γίνει δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μίλησε με πάθος κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον τηλεοπτικό φακό.
Ζητάμε από τη Ρωσία «να σταματήσει αυτήν την απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση» δήλωσε.
Έπειτα, επαναλαμβάνοντας τα αποσπάσματα από την ιστορική ομιλία που εκφώνησε ο Ρόναλντ Ρίγκαν στο Βερολίνο, απευθυνόμενος στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Γιάτσενιουκ κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να γκρεμίσει το τείχος.
«Το μήνυμά μου στον πρόεδρο Πούτιν είναι να γκρεμίσουμε το τείχος αυτό, αυτό το τείχος του πολέμου, αυτό το τείχος των εκφοβισμών και της στρατιωτικής επιθετικότητας. Ας μιλήσουμε», υπογράμμισε.
Λαγκάρντ: Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε
Εξάλλου, την προθυμία του ΔΝΤ να βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιήσει την οικονομία της εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντησή της στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ.
«Σήμερα, συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ. Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση αναφορικά με τις πολιτικές που χρειάζονται για να μπει η Ουκρανία στον δρόμο της σταθερής οικονομικής διακυβέρνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους ευάλωτους της κοινωνίας. Συζητήσαμε επίσης την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της αποστολής του ΔΝΤ που εργάζεται στο Κίεβο από τις 4 Μαρτίου. Μετά την ολοκλήρωση της ανεξάρτητης αποτίμησης της οικονομικής κατάστασης στην Ουκρανία, η αποστολή θα κάνει συστάσεις στη διεύθυνση του ΔΝΤ, η οποία θα απασχολήσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν».
«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία στον δρόμο της προς την οικονομική σταθερότητα και ευημερία. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμβουλεύεται τα μέλη του και άλλους διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς ως προς το πώς μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τον λαό της χώρας».
Με "συμμετρικές" κυρώσεις απειλεί η Ρωσία
Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας απείλησε με επιβολή «συμμετρικών» κυρώσεων εάν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επιβάλουν κυρώσεις. "Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα", είπε ο Αλεξέι Λίκατσεφ, σημειώνοντας πως ευελπιστεί οι όποιες κυρώσεις να είναι πολιτικές και όχι οικονομικές. "Θα θέλαμε να ευχηθούμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις αυτές να μην περιορίσουν την επιχειρηματική συνεργασία".
Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η ρωσική κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται για κυρώσεις που θα μοιάζουν με αυτές που επιβλήθηκαν στο Ιράν μετά την αναπόφευκτη -όπως θεωρούν- προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Επικαλούμενο τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, το Bloomberg αναφέρει πως τα ιρανικού τύπου αντίποινα από τη Δύση, τα οποία θα περιελάμβαναν πάγωμα των ρωσικών ξένων διαθεσίμων και τραπεζιών περιουσιακών στοιχείων καθώς και πάγωμα του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, θεωρούνται ένα απίθανο "χειρότερο σενάριο", ωστόσο οι αξιωματούχοι προσπαθούν να υπολογίσουν το οικονομικό κόστος ενός πολέμου κυρώσεων με τη Δύση.
Πούτιν: Δεν ξεκίνησε η Ρωσία την κρίση
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε αντιπροσωπεία των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, δήλωσε ότι δεν ευθύνεται η Ρωσία για την κρίση αναφορικά με την Κριμαία. «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου διότι δεν εμπλέξατε τους Παραολυμπιακούς στην πολιτική. Και οι άβολες συνθήκες που γνωρίζετε καλά δεν τους επηρέασαν. Και θα ήθελα να τονίσω ότι η Ρωσία δεν ήταν ο υποκινητής των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί».
Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί παρατηρητές στο δημοψήφισμα
Εξάλλου, όπως γνωστοποίησε στο Itar-Tass ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρωσικής Κοινότητας, Σεργκέι Πετρόσοφ, το δημοψήφισμα της Κριμαίας θα το παρακολουθήσει ομάδα παρατηρητών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας κάλεσε ομάδα επτά ανεξάρτητων διεθνών παρατηρητών, Ρώσων, Βέλγων, Γάλλων, Πολωνών, Λετονών και Ισραηλινών.
Κριμαία: Ας φροντίσει η Gazprom για την παραγωγή πετρελαίου
Ρωσικές εταιρείες όπως η Gazprom θα πρέπει να συμμετέχουν στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου της Κριμαίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, στο πρακτορείο RIA, προσθέτοντας ότι η Κριμαία περιφρουρεί τις πετρελαιοφόρες περιοχές και τις γεωτρήσεις.
«Η Ρωσία και η Gazprom θα πρέπει να φροντίσουν για την παραγωγή πετρελαίου και αερίου. Δεν είναι δικό μας θέμα», είπε συγκεκριμένα.
Σημειώνεται ότι χθες ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας δήλωσε πως η περιοχή θα αναλάβει τον έλεγχο των κρατικών ουκρανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στο έδαφός της, συμπεριλαμβανομένων των πεδίων φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας.