Οι ηγέτες του Group of Seven ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα στην Κριμαία και ζητούν από τη Ρωσία να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια προσάρτησης.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη προτίθενται να αντιδράσουν "μεμονωμένα και συλλογικά."
Στο ανακοινωθέν της συνόδου, οι ηγέτες του G7 ζητούν από τη Ρωσία «να σταματήσει κάθε προσπάθεια μεταβολής του καθεστώτος στην Κριμαία» και να άρει το δημοψήφισμα.
Εξηγούν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος διότι «παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα».
Οι ηγέτες του G7 δηλώνουν ότι αν η Ρωσία προχωρήσει σε προσάρτηση της χερσονήσου «θα αναλάβουμε περαιτέρω δράση, μεμονωμένα και συλλογικά,» συμπληρώνοντας ότι η προσάρτηση «θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη νόμιμη τάξη που προστατεύει την ενότητα και την εθνική ακεραιότητα όλων των κρατών».
Ομπάμα: Θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Τετάρτη πως οι ΗΠΑ απορρίπτουν τα σχέδια για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία.
"Θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία" σημείωσε ο κ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον νέο πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενουκ στον Λευκό Οίκο.
Ο κ. Γιάτσενουκ ανέφερε από την πλευρά του πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για την επίλυση της κρίσης, προσθέτοντας πως δεν θα παραδοθεί ποτέ στη Ρωσία.
ΗΠΑ: Απελευθερώνουν στρατηγικά αποθέματα αργού
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε δοκιμαστική απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων για πρώτη φορά από την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990.
Όπως μεταδίδουν οι FT, η σχεδιασμένη απελευθέρωση ως και 5 εκατομμυρίων βαρελιών στοχεύει σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στην "αξιολόγηση των δυνατοτήτων του συστήματος σε περίπτωση αναταραχής".
Αναλυτής της Societe Generale ανέφερε στους FT πως η χρονική συγκυρία της ενέργειας των ΗΠΑ την κάνει να φαίνεται σαν προειδοποίηση προς τη Ρωσία.
Το αργό πετρέλαιο που θα απελευθερωθεί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θειάφι, όπως αυτό που εξάγει η Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι η πιλοτική κίνηση μπορεί να έχει σαν στόχο να ελέγξει την ετοιμότητα του συστήματος με μια αναταραχή στις ρωσικές προμήθειες.
Την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία σύνδεσης με Ουκρανία - Απειλεί με κυρώσεις η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε την Τετάρτη πως η Ευρώπη θα επιβάλλει πιο αυστηρές κυρώσεις στην Ρωσία, εφόσον δεν υπάρξουν ενδείξεις τις επόμενες ημέρες ότι η Μόσχα επιθυμεί να συμμετάσχει σε μια ομάδα επαφών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.
"Περίπου πριν από μια εβδομάδα είπαμε πως αν δεν υπήρχαν αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες, θα έπρεπε να σκεφτούμε ένα δεύτερο στάδιο κυρώσεων" δήλωσε η κ. Μέρκελ από τη Βαρσοβία, σε συνέντευξη τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό. "Έχουν περάσει έξι ημέρες από τότε και πρέπει να αναγνωρίσουμε, αν και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον σχηματισμό ομάδας επαφών, ότι δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο" πρόσθεσε.
H Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα επιβάλλουν περιορισμούς στις χορηγήσεις βίζας και θα παγώσουν περιουσιακά στοιχεία Ρώσων αξιωματούχων εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος ως τη Δευτέρα.
Το πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η Ε.Ε.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνουν περιορισμούς ταξιδίων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αυτών που είναι υπεύθυνοι για παραβίαση της εθνικής κυριαρχία της Ουκρανίας, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Reuters.
Το επτασέλιδο έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς τα περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν κατά της Μόσχας εάν δεν αντιστρέψει την πορεία στην Κριμαία και δεν αρχίσει διαπραγματεύσεις με διεθνείς διαμεσολαβητές αναφορικά με τις προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
Εάν εγκριθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αυτές θα είναι οι πρώτες κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και θα σηματοδοτούν μια σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων Ανατολής-Δύσης.
«Τα κράτη μέλη θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την είσοδο ή τη διέλευση μέσω των περιοχών τους φυσικών προσώπων που είναι υπεύθυνα για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», σύμφωνα με το 1ο άρθρο του εγγράφου.
Το 2ο άρθρο καλύπτει τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δηλώνει πως «όλα τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι που ανήκουν, διακρατούνται ή ελέγχονται από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για ενέργειες που έχουν υπονομεύσει την ακεραιότητα της Ουκρανίας θα παγώσουν».
Το έγγραφο εγκρίθηκε με σιωπηρή διαδικασία αφού κανένα κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν έφερε αντιρρήσεις στη φρασεολογία μέχρι της 11:00 το πρωί (GMT) της Τετάρτης, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να υπογράψουν επισήμως τα μέτρα, εκτός και αν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή στην πορεία της Ρωσίας. Αυτό φαίνεται απίθανο να συμβεί, αφού δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης στην Κριμαία, εν αναμονή του δημοψηφίσματος της Κυριακής.
Λείπουν τα ονόματα...
Αν και η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει στη φρασεολογία των κυρώσεων, εξακολουθεί να επεξεργάζεται τα ονόματα αυτών που θα μπουν στο στόχαστρο.
Την Τρίτη έγιναν συζητήσεις στο Λονδίνο μεταξύ αξιωματούχων της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών, για το θέμα.
«Απ' ό,τι κατάλαβα υπήρξαν λεπτομερείς συζητήσεις για τα ονόματα στη συνάντηση», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Δεν έχει καταρτιστεί οριστική λίστα, όμως θα είναι έτοιμη μέχρι τη Δευτέρα».
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα βρίσκονται στη λίστα, έτσι ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας.
Η λίστα -η οποία θα προστεθεί στο έγγραφο που είδε το Reuters- αναμένεται να επικεντρώνεται σε στόχους που πρόσκεινται στο στρατιωτικό κατεστημένο και στις υπηρεσίες ασφαλείας του Πούτιν, καθώς και σε επιφανή μέλη της ρωσικής βουλής.
Επικοινωνία Πούτιν με ηγέτη Τατάρων
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, με τον Μουσταφά Τζεμίλε, ηγέτη της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, την κατάσταση στην περιοχή της χερσονήσου, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Πολλοί Τάταροι που ζουν στην Κριμαία σχεδιάζουν να μποϋκοτάρουν το επερχόμενο δημοψήφισμα στην περιοχή της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας, με το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί εάν η Κριμαία θα αποσχιστεί από την Ουκρανία και θα προσαρτηθεί στη Ρωσία.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι Τάταροι που αποτελούν περίπου το 12% του πληθυσμού, όπως και άλλες εθνοτικές ομάδες στην Ουκρανία, αντιτίθενται σθεναρά στην απόσχιση της Κριμαίας από τον έλεγχο του Κιέβου και έχουν ενωθεί με τους ουρκανούς διαδηλωτές που ζητούν «εθνική ενότητα».
Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Μουσταφά Τζεμίλε αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.
Κριμαία: Το colpo grosso με τις ερωτήσεις στο δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία χαρακτηρίζεται επισήμως ως μια ευκαιρία για τον λαό της χερσονήσου να αποφασίσει δίκαια και ελεύθερα το μέλλον του - όμως στην πραγματικότητα το ψηφοδέλτιο δεν θα τους δίνει κανένα περιθώριο να πουν «νιέτ» στον έλεγχο της Ρωσίας.
Οι ψηφοφόροι της Κριμαίας θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μόνο μία από τις δύο επιλογές στις 16 Μαρτίου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στο ψηφοδέλτιο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βουλής της Κριμαίας, το πρώτο ερώτημα θα είναι «Είστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;». Το δεύτερο ερώτημα θα είναι «Είστε υπέρ της αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του status της Κριμαίας ως μέρους της Ουκρανίας;».
Με μια πρώτη ματιά, η δεύτερη επιλογή φαίνεται να προσφέρει την προοπτική παραμονής της χερσονήσου στην Ουκρανία.
Όμως το εθνικό σχέδιο του 1992 -που υιοθετήθηκε σύντομα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια καταργήθηκε γρήγορα από το νεοσύστατο μετασοβιετικό κράτος της Ουκρανίας- απέχει πολύ από το να δίνει αυτήν την προοπτική.
Το σύνταγμα του 1992 προβλέπει τη χορήγηση στην Κριμαία όλων των χαρακτηριστικών μιας ανεξάρτητης οντότητας εντός της Ουκρανίας - όμως με το δικαίωμα να καθορίζει μόνη της την πορεία της και να επιλέγει μόνη τις σχέσεις της, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τη Ρωσία.
Καθώς, όμως η φιλορωσική βουλή έχει ήδη πει ότι θέλει να επιστρέψει η Κριμαία στη Ρωσία, αυτή η δεύτερη επιλογή αποτελεί απλώς έναν μακρύτερο δρόμο προκειμένου να επιστρέψει η χερσόνησος στον έλεγχο της Ρωσίας, όπως εκτιμούν αναλυτές
Στο ψηφοδέλτιο δεν δίνεται η επιλογή της διατήρησης του υφιστάμενου status quo – υπό το οποίο η Κριμαία είναι αυτόνομη, αλλά παραμένει μέρος της Ουκρανίας.
Ρωσία: Ένταλμα σύλληψης κατά του ακροδεξιού Ντμίτρο Γιάρος
Ένταλμα σύλληψης του Ουκρανού ακροδεξιού ηγέτη Ντμίτρο Γιάρος, ερήμην του, εξέδωσε ρωσικό δικαστήριο, με την κατηγορία της υποκίνησης τρομοκρατίας, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης του επιχειρήματος της Μόσχας ότι εξτρεμιστές έκλεψαν την εξουσία στη γειτονική Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το δικαστήριο έκρινε ότι ο Γιάρος, ένας από τους ηγέτες του κινήματος των διαδηλώσεων -που οδήγησε στην ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς- με τη μεγαλύτερη επιρροή, θα πρέπει να συλληφθεί διότι προέβη «δημοσίως, μέσω των ΜΜΕ, σε κάλεσμα για τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές δραστηριότητες».
Οι νέες δικαστικές αρχές της Ουκρανίας έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης φιλορώσων ηγετών στην Κριμαία πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση στη Ρωσία, που θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η Ρωσία ξεχώρισε τον Γιάρος -ο οποίος ηγείται του κινήματος του Δεξιού Τομέα και έχει δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ουκρανίας- ως παράδειγμα αυτού που χαρακτηρίζει ως εξτρεμιστές που ηγήθηκαν του αντισυνταγματικού πραξικοπήματος στην Ουκρανία.
Ουκρανικές εκκλήσεις για την Κριμαία
Χθες η ουκρανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στη Δύση για βοήθεια προκειμένου να εμποδιστεί η Μόσχα από το να προσαρτήσει την Κριμαία, ωστόσο η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται να ακολουθεί σταθερά μια πορεία που θα μπορούσε να επισημοποιήσει μέσα στις επόμενες ημέρες την εξουσία της Ρωσίας στην περιοχή.
Οι αρχές του Κιέβου έχουν σχηματίσει μια θλιβερή εικόνα του ουκρανικού στρατού, ο οποίος ουσιαστικά παραμένει φυλακισμένος στις βάσεις του στην Κριμαία, ενώ ανακοίνωσαν τη δημιουργία νέας Εθνοφρουράς, η οποία θα απαρτίζεται από εθελοντές βετεράνους.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει σήμερα συνομιλίες στις ΗΠΑ με τον Λευκό Οίκο και τον ΟΗΕ, δήλωσε στο κοινοβούλιο του Κιέβου ότι θέλει οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ως εγγυήτριες δυνάμεις μιας συμφωνίας του 1994 στο πλαίσιο της οποίας η Ουκρανία παρέδωσε τα σοβιετικά πυρηνικά της όπλα, να παρέμβουν τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά για να αποσοβήσουν τη ρωσική «επίθεση».
Όμως, παρά τις πτήσεις νατοϊκών αναγνωριστικών αεροσκαφών στα σύνορα της Πολωνίας και της Ρουμανίας, αλλά και τις ναυτικές ασκήσεις που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, οι δυτικές δυνάμεις έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν έχουν καμία διάθεση να ρισκάρουν να μετατρέψουν τη χειρότερη μεταψυχροπολεμική κρίση μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε στρατιωτική σύγκρουση με τη Μόσχα.
Κυρώσεις από τις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας δήλωσε χθες ότι θα εισαγάγει νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει βοήθεια ύψους 150 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, κυρώσεις και στήριξη για μεταφορά της χρηματοδότησης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι κυρώσεις προβλέπονται κατά Ουκρανών και Ρώσων που είναι υπεύθυνοι για τη βία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία.
Το νομοσχέδιο απηχεί τις προβλέψεις νομοσχεδίου που πέρασε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων, που περιλαμβάνει στήριξη της Ουκρανίας μέσω δανειακών εγγυήσεων ύψους 1 δισ. δολαρίων, αλλά και 50 εκατ. δολαρίων για τη δημοκρατία, τη διακυβέρνηση και τη βοήθεια προς την κοινωνία, καθώς και 100 εκατ. δολ. για την ενίσχυση της συνεργασίας ασφάλειας της Ουκρανίας και άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, μέχρι να αναλάβει δράση η Δύση, η Κριμαία θα μπορούσε να έχει ήδη ψηφίσει υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.
Παίρνουν τον έλεγχο των κρατικών εταιρειών
Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση της Κριμαίας είναι αποφασισμένη να πάρει τον έλεγχο όλων των ουκρανικών κρατικών εταιρειών που βρίσκονται στο έδαφός της, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της περιοχής. Όπως δήλωσε ο R. Temirgaliev «τις επόμενες ημέρες η μεταφορά θα είναι έτοιμη για μια σειρά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Ουκρανικό Δημόσιο και βρίσκονται την περιοχή της Κριμαίας».
Ταξιδιωτική απαγόρευση για Ρώσους πολιτικούς ζητά η Βρετανία
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον δήλωσε πως θέλει να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε «επιφανείς Ρώσους βουλευτές» ως μέρος των αντιποίνων που ετοιμάζει η Ε.Ε. για τη Ρωσία με αφορμή τις εξελίξεις στην Κριμαία.
«Θα πιέσουμε ώστε οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις να περιλαμβάνουν και ορισμένους επιφανείς Ρώσους Βουλευτές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ταξιδεύοντας προς το Ισραήλ. «Είχαμε μια συνάντηση χθες στο Λονδίνο με εταίρους μας και θέσαμε την πρόταση». Όπως είπε θα αφορά πολιτικούς που πίεσαν για απαράδεκτα βήματα που έγιναν στην κρίση.
Να σημειωθεί πως για να επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια σύσκεψης των υπουργών Εξωτερικών που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.