Πτώση μεγαλύτερη του 2% καταγράφει η μετοχή της Deutsche Telekom καθώς ο όμιλος τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ζημίες για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και προχώρησε σε υποβάθμιση του στόχου ελεύθερων διαθεσίμων για το 2015 ενώ όλα δείχνουν ότι, προς το παρόν, εγκαταλείπει τον στόχο πώλησης της T-Mobile US.
Συγκεκριμένα, για το τέταρτο τρίμηνο του 2013, ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε ζημίες 752 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους είχε καταγράψει κέρδη 642 εκατ. ευρώ. Σε σταθμισμένη βάση, ανακοινώθηκε κερδοφορία 355 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 1,3% στα 4,06 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,5% στα 15,7 δισ. ευρώ. Για το 2014 η Deutsche Telekom προβλέπει κέρδη EBITDA στα 17,6 δισ. ευρώ, οριακά υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη των 17,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε αναλυτές.
Η Deutsche Telekom όμως, αναθεωρεί επί τα χείρω τον στόχο για τα ελεύθερα διαθέσιμα καθώς αναγκάζεται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ. Πλέον προβλέπει μείωση του free chash flow κατά 8,7% στα 4,2 δισ. ευρώ για το 2014 και «οριακή» αύξηση τον επόμενο χρόνο. Αρχικά, είχε τεθεί στόχος στα 6 δισ. ευρώ για το free cash flow του ομίλου.
Ο διευθύνων σύμβουλος Timotheus Hoettges, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον Ιανουάριο, αλλάζει στρατηγική και προσπαθεί να αναβαθμίσει την παρουσία του ομίλου στην αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η αλλαγή γραμμής είναι επιβεβλημένη καθώς η πώληση της T-Mobile US είναι μάλλον απίθανο να υλοποιηθεί βραχυπρόθεσμα.
«Θα μπορούσαμε να πετύχουμε τον αρχικό στόχο των 6 δισ. ευρώ για το 2015 εάν κλίναμε την πόρτα στους πελάτες από τις ΗΠΑ» δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Thomas Dannenfeldt και συμπλήρωσε: «Δεν το θέλουμε αυτό». Η T-Mobile, η οποία ανήκει κατά 67% στην Deutsche Telekom, μετά από χρόνια μείωσης του πελατολογίου της, ανακοίνωσε για το 2013 αύξηση συνδρομητών κατά 2εκατ. Είναι ο 4ος παίκτης στην αμερικανική αγορά κινητής τηλεφωνίας και στοχεύει σε νέα αύξηση των συνδρομητών φέτος κατά 2 – 3 εκατ. Η T-Mobile έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ιαπωνικής Softbank, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι θα υπάρξουν εμπόδια από τη μείωση του ανταγωνισμού στον κλάδο κινητής τηλεφωνίας.