Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδιέξοδο στο μέτωπο της τραπεζικής ενοποίησης

Προβληματισμό προκαλεί στα κράτη μέλη η έντονη αμφισβήτηση από την πλευρά της ευρωβουλής της απόφασης του EcoFin για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, ωστόσο οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν πίσω.

Το όλο θέμα απασχόλησε σήμερα τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΕCO-FIN, όπου η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τους εταίρους για την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς εκ μέρους όλων των πολιτικών ομάδων και με την οποία ζητάει την τροποποίηση της απόφασης του περασμένου Δεκεμβρίου.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η βασική ένσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορά στην απόφαση για τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών με τη μέθοδο της διακυβερνητικής διαδικασίας. Η Ευρωβουλή ζητάει το ταμείο να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή να λειτουργεί με βάση τους κοινοτικούς κανόνες. Αμφισβητεί επίσης την διαδικασία λήψης της απόφασης για το πότε μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης ή εκκαθάρισης, ζητώντας να λαμβάνεται η απόφαση από την Κομισιόν και όχι από τα κράτη μέλη.

Η Ευρωβουλή προειδοποίησε ότι εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά της, τότε θα ψηφίσει στην ολομέλεια την αρχική πρόταση της Κομισιόν, την οποία θεωρεί ικανοποιητική δεδομένου ότι η εν λόγω πρόταση προέβλεπε τη ένταξη του ταμείου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λήψη απόφασης για την εξυγίανση μια τράπεζας από την ίδια.

Τα κράτη μέλη αναμένεται να απαντήσουν στην Ευρωβουλή ότι δεν προτίθεται να κάνουν πίσω στο θέμα της διακυβερνητικής διαδικασίας, εξέλιξη που δεν πρόκειται να διευκολύνει την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ των δύο οργάνων.

Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος πιέζει γιατί πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων, το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ώστε να καταστεί δυνατή η επικύρωσή της τραπεζικής ενοποίησης από την τελευταία ολομέλεια της Ευρωβουλής τον Απρίλιο, δηλαδή πριν τη διάλυσή της για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η τραπεζική ενοποίηση θα είναι αδύνατο να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, αρχής γενομένης της σύστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας των τραπεζών την 1η Νοεμβρίου 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v