Οι προσπάθειες για εξάλειψη της πείνας παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες καθώς οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίσουν την έλλειψη πόρων, την κλιματική αλλαγή αλλά και την απώλεια γονιμότητας του εδάφους, σύμφωνα με τους υπουργούς Γεωργίας 65 χωρών.Η οικονομική κρίση και οι υπερβολικές διακυμάνσεις στις τιμές δημιουργούν αβεβαιότητα, η οποία θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις στη γεωργία, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Γεωργίας, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 60% από σήμερα μέχρι το 2050, καθώς ο αριθμός που παγκόσμιου πληθυσμού θα αγγίξει τα 9 δισ. άτομα. Όπως εκτιμά ο FAO, περίπου 870 εκατ. άνθρωποι ήταν υποσιτισμένοι το 2010-2012. Οι διεθνείς τιμές τροφίμων τα τελευταία τρία χρόνια ήταν πιο υψηλές από ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO.
«Γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε τεράστιες δυσκολίες», έγραψαν οι υπουργοί. «Θεωρούμε την εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού και την αναγνώριση του ανθρώπινου δικαιώματος στην τροφή ως έναν από τους μεγαλύτερους στόχους στον κόσμο».
Οι υπουργοί σημείωσαν πως αποστολή τους είναι «να υπογραμμίσουμε το πόσο θεμελιώδους σημασίας είναι η γεωργία στη συνεισφορά προς την εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού».
Καθώς η αβεβαιότητα θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο τις αγροτικές επενδύσεις, αυτό μπορεί να μειώσει με τη σειρά του την αποδοτικότητα ολόκληρου του συστήματος τροφίμων, προειδοποιούν οι υπουργοί Γεωργίας.
«Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στη γεωργία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, να αντιμετωπίζει τα ρίσκα και να ανακάμπτει γρήγορα από τις κρίσεις».
Η εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού θα χρειαστεί βαθύτερη εθνική και διεθνή συνεργασία, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι κυβερνήσεις, η κοινωνία, οι επιχειρήσεις και οι ακαδημαϊκοί θα πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη για την επίτευξη αυτού του στόχου, τονίζουν οι υπουργοί.
«Η προοδευτική σπανιότητα των φυσικών πόρων, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι ακραίες φυσικές καταστροφές και η απώλεια γενετικής διαφοροποίησης και γονιμότητας του εδάφους αποτρέπουν την πλήρη υλοποίηση των γεωργικών προοπτικών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Μεταξύ των χωρών που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι η Γαλλία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, ενώ οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, δεν εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο.