Τις πρώτες αποφάσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική έλαβε σήμερα το μεσημέρι η ευρεία σύσκεψη Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που πραγματοποιήθηκε στο Willy-Brandt-Haus, το στρατηγείο του SPD στο Βερολίνο, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Oι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ταχεία καθιέρωση του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, με ευρεία βάση και χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), επικαλούμενο συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, CDU/CSU και SPD συμφώνησαν στη λήψη μέτρων έτσι ώστε να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες του φόρου Τόμπιν σε συντάξεις, μικροεπενδυτές και την πραγματική οικονομία.
Τα 75 μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων συνεδρίασαν περίπου για δύο ώρες έχοντας μια πολύ δύσκολη αποστολή, να γεφυρώσουν τις διαφορές που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της «υποομάδας Ευρώπη» την περασμένη Δευτέρα. Και οι διαφορές εστιάζονται στην αντιμετώπιση της «ευρωκρίσης» αλλά και στην τραπεζική ενοποίηση.
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να προκύψει συμφωνία
Σύμφωνα με το dpa, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για τα επίμαχα σημεία της ευρωπαϊκής πολιτικής: την τραπεζική ενοποίηση και το Ταμείο Απόσβεσης Xρέους. Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε κοινές θέσεις μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Όπως παραδέχθηκε ο σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της "υποομάδας εργασίας Ευρώπη" Μάρτιν Σουλτς, σημειώνονται διαφωνίες στο ζήτημα του Ταμείου για την εκκαθάριση τραπεζών. Επίσης οι Χριστιανοδημοκράτες εξακολουθούν να διαφωνούν με την πρόταση για τη σύσταση Ταμείου Απόσβεσης Χρέους, το οποίο θα ανακούφιζε τις χώρες της κρίσης.
«Για την CDU/CSU δεν τίθεται θέμα Ταμείου Απόσβεσης Χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών στην υποομάδα εργασίας Χέρμπερτ Ρόιλ. Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές και στο ζήτημα των «δημοψηφισμάτων για ευρωπαϊκά θέματα».
Εκτός συζήτησης τα ευρωομόλογα
Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα απορρίπτουν τη «λύση των ευρωομολόγων» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης. Όπως ανέφερε την περασμένη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση της «υποομάδας Ευρώπη» ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής δεν συζητήθηκε η πρόταση για την έκδοση «ευρωομολόγων», καθώς αυτή δεν είναι συμβατή με το γερμανικό σύνταγμα.
Οι αποφάσεις για τη θεματική ενότητα «Ευρώπη» αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα, σε μια κρίσιμη φάση, κατά την οποία εντείνεται ο προβληματισμός για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.