Οι περισσότερες νέες μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίως θα προέλθουν από τις ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές τα επόμενα χρόνια, αλλαγή που θα οδηγήσει σε επανασχεδιασμό των επιχειρηματικών πρακτικών, σύμφωνα με νέα έκθεση του McKinsey Global Institute, μεταδίδει η WSJ.
Το think tank της εταιρείας συμβούλων McKinsey αναφέρει πως το 73% των 8.000 εταιρειών παγκοσμίως με έσοδα από 1 δισ. δολάρια και πάνω, έχει έδρα σήμερα σε ανεπτυγμένες χώρες.
Όμως, όπως υπολογίζει, η πλειονότητα των 7.000 επιπλέον εταιρειών που εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν το όριο του 1 δισ. δολαρίων μέχρι το 2025 θα προέρχεται από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.
Οι εταιρείες αυτές θα αντιπροσωπεύουν το 46% των μεγάλων εταιρειών το 2025, ενώ αυτές των ανεπτυγμένων χωρών θα αντιπροσωπεύουν το 54% του συνόλου.
«Μέχρι το 2025, ορισμένοι από τους παγκόσμιους ηγέτες σε πολλούς κλάδους μπορεί να είναι επιχειρήσεις που δεν έχουμε ακόμα ακούσει, και πολλές πιθανότατα θα έχουν έδρα σε χώρες που δεν θα μπορούσαμε καν να βρούμε στον χάρτη», αναφέρεται στην έκθεση.
Το think tank επισημαίνει πως οι εταιρείες των αναδυόμενων αγορών έχουν μάθει να ανταγωνίζονται για πελάτες με διαφορετικό επίπεδο εισοδήματος, να προσαρμόζονται στους περιορισμούς των υποδομών και να προσαρμόζουν τα προϊόντα τους ανάλογα με τα διάφορα ρυθμιστικά πλαίσια. Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές «είναι δυνητικά δύσκολοι ανταγωνιστές για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις του σήμερα», τονίζεται στην έκθεση.