Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εγκρίνει αλλαγές στις μεθόδους υπολογισμού του ελλείμματος των κρατών μελών, οι οποίες αναμένεται να χαλαρώσουν την λιτότητα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Όπως μεταδίδει η WSJ, η νέα μεθοδολογία θα εφαρμοστεί ως απάντηση στην κριτική ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ενισχύσει την ύφεση στη νομισματική ένωση, απαιτώντας μείωση ελλειμμάτων ακόμα και για οικονομίες με αποδυναμωμένη αγορά εργασίας.
Ο αντίκτυπος από τις τροποποιήσεις αναμένεται να είναι μεγάλος στην Ισπανία, αλλά ενδέχεται να επωφεληθούν και η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.
Η νέα μεθοδολογία εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και θα εφαρμοστεί στους υπολογισμούς της Κομισιόν για το "διαρθρωτικό έλλειμμα" στις προβλέψεις του φθινοπώρου.
Η μέτρηση αυτή αποτελούσε βασικό κριτήριο για την λιτότητα που πρέπει να επιβληθεί σε ένα κράτος μέλος.
Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κάνουν εκτιμήσεις για τον ακριβή αντίκτυπο από τις αλλαγές αυτές. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας, μια νέα μεθοδολογία που πρότεινε η Ισπανία θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ το διαρθρωτικό έλλειμμα της χώρας για το 2013 και κατά δύο τρίτα το 2014. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Ισπανία θα ήταν αναγκασμένη να λάβει λιγότερα μέτρα λιτότητας.
Το διαρθρωτικό έλλειμμα σε αντίθεση με το δημοσιονομικό έλλειμμα συνυπολογίζει και σταθμίζει την ύφεση. Σε μια αδύναμη οικονομία, όπου η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα και η παραγωγικότητα χαμηλή, τα έσοδα της κυβέρνησης είναι περιορισμένα και οι κοινωνικές δαπάνες αυξημένες. Στις περιστάσεις αυτές, το διαρθρωτικό έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο από το πραγματικό, αντανακλώντας την υπόθεση ότι μόλις η οικονομία ενισχυθεί, το πραγματικό έλλειμμα θα συρρικνωθεί.
Αλλά η μεθοδολογία που ακολουθεί μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν παρουσιάζει τα διαρθρωτικά ελλείμματα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση ως κυκλικά προσαρμοσμένα.
Ως εκ τούτου η Κομισιόν διαπιστώνει πως ακόμα και οι πιο αδύναμες οικονομίες λειτουργούν κοντά στην πλήρη παραγωγικότητα.
Μια ομάδα κρατών μελών έχουν υποστηρίξει πως η μεθοδολογία αυτή πρέπει αλλάξει και να μειώσει τις εκτιμήσεις για τα φυσιολογικά ποσοστά ανεργίας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η ανεργία θα πρέπει στις χώρες αυτές να υποχωρήσει σημαντικά για να θεωρηθεί ότι η οικονομία λειτουργεί σε ρυθμούς κοντά στην πλήρη παραγωγική ικανότητα.
"Αυτό αναμένεται να αυξήσει τις εκτιμήσεις για την δυνητική ανάπτυξη στις χώρες αυτές, ειδικά για την Ισπανία και ως εκ τούτου να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα" ανέφερε ο Igor Lebrun, Βέλγος αξιωματούχος που είναι επικεφαλής στο Output Gap Working Group.