Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξηγήσεις ζητά η Ευρώπη για τους κοριούς των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα έγγραφα της NSA που διέρρευσε ο καταζητούμενος πλέον Έντουαρντ Σνόουντεν, οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν -εκτός των άλλων- και την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ φαίνεται πως από την κατασκοπεία δεν γλίτωσε ούτε η Μέρκελ

Εξηγήσεις ζητά η Ευρώπη για τους κοριούς των ΗΠΑ

Στην αντεπίθεση περνά η Ευρώπη μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης δηλώνει πως αν αποδειχθούν αυτές οι καταγγελίες αυτό θα συνιστά «απαράδεκτη ψυχροπολεμική τακτική» μεταξύ δυο εταίρων που χρειάζονται αμοιβαία εμπιστοσύνη για να χτίσουν τη διατλαντική εμπορική ζώνη.

«Η Γερμανία επιδιώκει την συμφωνία για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η οποία θα ενδυναμώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δηλώνει ο Steffen Seibert, προσθέτοντας ότι «η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να υπάρξει συμφωνία».

Από την πλευρά της, η Catherine Ashton, ύπατη αρμοστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: 

«Η ΕΕ γνωρίζει τις αναφορές στον τύπο ότι υπήρξε παρακολούθηση υπηρεσιών της ΕΕ. Αμεσως μόλις έγιναν γνωστές οι αναφορές, υπήρξε επικοινωνία με τις αμερικανικές αρχές τόσο σε Ουάσιγκτον, όσο και σε Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξουν διευκρινήσεις για τα πραγματικά γεγονότα. Οι αμερικανικές αρχές απάντησαν ότι εξετάζουν την ακρίβεια αυτών των πληροφοριών και θα επανέλθουν το συντομότερο δυνατόν. Παρότι αυτό είναι ξεκάθαρα θέμα που μας ανησυχεί, δεν θα κάνουμε περαιτέρω σχόλια μέχρι να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα γύρω από το θέμα».

Η ίδια μίλησε με τον υπουργό εξωτερικών Τζ. Κέρι και εξέφρασε τις ανησυχίες της.

Guardian: Υπό παρακολούθηση και η Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία ήταν μεταξύ των «στόχων» των αμερικανικών κατασκοπευτικών επιχειρήσεων, όπως δείχνουν τα στοιχεία που διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Επικαλούμενη έγγραφα της NSA, ισχυρίζεται ότι στο στόχαστρο βρέθηκαν επίσης και η μη Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Σε ένα από τα έγγραφα υπάρχει λίστα με 38 πρεσβείες και αντιπροσωπείες, που περιγράφονται ως «στόχοι», ενώ δίνονται με λεπτομέρεια ένα εξαιρετικά μεγάλο εύρος μεθόδων κατασκοπείας που χρησιμοποιήθηκαν κατά των στόχων αυτών.

Εκτός από τους παραδοσιακούς ιδεολογικούς εχθρούς και τις ευαίσθητες χώρες της Μέσης Ανατολής, η λίστα των στόχων περιλαμβάνει τις αντιπροσωπείες της ΕΕ και τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς και έναν αριθμό άλλων συμμάχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, του Μεξικό, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και της Τουρκίας. Η λίστα στα έγγραφα του Σεπτεμβρίου 2010 δεν αναφέρει τη Βρετανία, τη Γερμανία ή άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Τα έγγραφα υπονοούν ότι ο σκοπός της παρακολούθησης της πρεσβείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσινγκτον ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες εκ των έσω για τις πολιτικές διαφωνίες επί παγκόσμιων θεμάτων και άλλων διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών.

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται σε μια περίοδο όπου υπάρχει ήδη έντονη δυσαρέσκεια σε όλη την ΕΕ αναφορικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο και η Μέρκελ

Το Σαββατοκύριακο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε ότι από την αμερικανική κατασκοπεία δεν γλίτωσε ούτε η Άνγκελα Μέρκελ.

Τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας παρακολουθεί κάθε μήνα στη Γερμανία η αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας NSA, σύμφωνα με το περιοδικό.

Στόχος αυτής της κατασκοπείας είναι όχι μόνον η γερμανική κυβέρνηση, αλλά, όπως πιθανολογείται, και η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Επικαλούμενο έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, το περιοδικό συμπεραίνει, ότι «η παρακολούθηση γίνεται με την έγκριση του Λευκού Οίκου».

Το Spiegel, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν αντιπροσωπείες της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, στον ΟΗΕ, ακόμα και στις Βρυξέλλες

Ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής κατασκοπείας σχετίζεται με το γεγονός ότι μαζί με 30 περίπου άλλες χώρες συγκαταλέγεται σε μια ομάδα «εταίρων της τρίτης κατηγορίας, τις οποίες μπορεί και παρακολουθεί όπως έχει ισχυριστεί η ίδια η NSA. Σύμφωνα με απόρρητο ντοκουμέντο το οποίο επικαλείται το περιοδικό, εξαίρεση αποτελούν οι εταίροι της "δεύτερης κατηγορίας": η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Η δημοσίευση των νέων στοιχείων, που καθιστούν τη Γερμανία στόχο νούμερο ένα της αμερικανικής κατασκοπείας στην ΕΕ, δημιουργούν μια νέα κατάσταση. Το βέβαιο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον την ευχέρεια να χειριστεί το όλο θέμα με την Ουάσιγκτον «κεκλεισμένων των θυρών».

Σε μία πρώτη αντίδραση μέλους της κυβέρνησης, η υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σνάρενμπεργκερ, δηλώνει ότι αν πράγματι ευσταθούν τα δημοσιεύματα, τότε η δραστηριότητα της αμερικανικής κατασκοπείας στη Γερμανία θυμίζει "συμπεριφορά μεταξύ εχθρών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου". Η ίδια επισήμανε ότι «ξεπερνά κάθε όριο το ότι οι φίλοι μας στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους σαν εχθρούς».

Το θέμα απασχολεί την εισαγγελία

Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κάλεσαν την Α. Μέρκελ να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον.

Το ζήτημα απασχολεί στο μεταξύ και την ομοσπονδιακή εισαγγελία στην Καρλσρούη η οποία αξιολογεί όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τα προγράμματα παρακολούθησης, προκειμένου να αποφασιστεί εάν και πότε θα ξεκινήσει επίσημα έρευνες. Αυτό τουλάχιστον είπε προς το Spiegel εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν μηνύσεις.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν αντιπροσωπείες της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, στον ΟΗΕ, ακόμα και στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που επικαλείται απόρρητα έγγραφα που είχαν περιέλθει στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής πληροφορίας πληροφοριών NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σημειώνεται ότι ο Σνόουντεν καταζητείται πλέον στις ΗΠΑ, γιατί αποκάλυψε το αμερικανικό σύστημα παρακολουθήσεων.

Εντονες αντιδράσεις

Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη είναι χαρακτηριστικές: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δηλώνει στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel ότι «εάν αληθεύει, πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έλμαρ Μπροκ δηλώνει «η κατασκοπεία έχει πάρει διαστάσεις που θα θεωρούσα απίθανες σε μία δημοκρατία». «Είναι απαράδεκτο να παρακολουθούνται Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες, η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί» υποστηρίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ. Οσο για τον συμπροεδρεύοντα των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπέντιτ, υποστηρίζει ότι εδώ που έχουμε φτάσει δεν αρκεί μία απλή διαμαρτυρία: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις διαβουλεύσεις για μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ» λέει ο Γαλλογερμανός πολιτικός στην ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel. 

Ομπάμα: Εξετάζουμε τις κατηγορίες για κατασκοπεία - Θα δώσουμε όλες τις πληροφορίες σε ΕΕ

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την εξέταση των κατηγοριών για κατασκοπεία των θεσμών της ΕΕ και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ομπάμα υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στους Ευρωπαίους συμμάχους όποια πληροφορία ζητήσουν.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι όλα τα κράτη χρησιμοποιούν τις μυστικές υπηρεσίες για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι γίνεται στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v