Η ΕΚΤ "μπορεί" να κάνει αγορές ομολόγων

Απογοητευτική η αντίδραση στις δηλώσεις Draghi για αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Ποιες προϋποθέσεις θέτει. Θα αντιμετωπιστεί το seniority. Απαράδεκτο το κόστος δανεισμού κάποιων χωρών. Τι είπε για Ελλάδα.

Η ΕΚΤ μπορεί να κάνει αγορές ομολόγων
Μην προσφέροντας στις αγορές αυτό το «κάτι παραπάνω» που περίμεναν από την ΕΚΤ για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη, ο κ. Mario Draghi έβαλε στο τραπέζι κατά την πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου μόνο τις «ορθόδοξες» λύσεις της κεντρικής τράπεζας, προκαλώντας έντονη απογοήτευση στις αγορές.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει πρώτα να στραφούν στον EFSF και ότι η ΕΚΤ θα δράσει μετά, υπογράμμισε ότι "η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις κυβερνήσεις".

Το ευρώ, που όταν ξεκίνησε η ομιλία κινούνταν στο 1,2269 δολ. βούλιαξε αμέσως μετά κάθετα στο 1,2189, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισαν σε έντονες απώλειες με την αγορά της Μαδρίτης να χάνει έως 5%.

Ελεγχόμενος ο πληθωρισμός

Ο κεντρικός τραπεζίτης ξεκίνησε τη συνέντευξή του, που ακολούθησε την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Είπε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2012 και θα πέσει κάτω από το 2% το 2013, ενώ η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη.

Ο Μ. Draghi χαρακτήρισε απαράδεκτα τα υψηλά επιτόκια που υπάρχουν σήμερα για ορισμένες χώρες και τόνισε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο. Όπως ανέφερε, όμως, είναι απαραίτητη η δημοσιονομική πειθαρχία.

Τι «δεν είπε» ο Mario Draghi

Όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα απαιτείται δημοσιονομική πειθαρχία από τις χώρες. Επισήμανε ότι συχνά παίρνει χρόνο στις αγορές για να αξιολογήσουν θετικά τις προσπάθειες και υπογράμμισε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να ενεργοποιήσουν τον EFSF για αγορές ομολόγων ακολουθώντας τους κανόνες πειθαρχίας (conditionality).

Ο κ. Draghi δήλωσε πάντως ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στην πραγματοποίηση απευθείας επιχειρήσεων αγοράς ομολόγων στις ανοιχτές αγορές σε τέτοιο ύψος ώστε να πετύχει τον στόχο της και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του seniority των τίτλων που κατέχει η κεντρική τράπεζα. Σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο, απογοητεύοντας τις αγορές και από τη συγκεκριμένη ασάφεια.

Οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά ομολόγων θα έπονται του αιτήματος βοήθειας από τα εμπλεκόμενα κράτη στον EFSF.

Δεν μπορούμε να πούμε αν οι αγορές ομολόγων θα είναι χωρίς όριο ή όριο, σημείωσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Το ύψος των αγορών θα πρέπει να είναι επαρκές για να επιτύχουμε τους στόχους μας, υπογράμμισε.

Ο κ. Draghi δήλωσε επίσης ότι το ζήτημα του seniority θα αντιμετωπιστεί, χωρίς να διευκρινίσει πώς. Το θέμα της «προτεραιότητας» αναφέρεται στην άρνηση της ΕΚΤ να συμμετάσχει σε κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα και το αν θα συνεχίσει να απολαμβάνει seniority σε άλλες αναδιοργανώσεις χρέους. Το σχόλιό του πιθανόν να σηματοδοτεί ότι η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να συμμετέχει σε ζημίες από τα ελληνικά ενεργητικά.

Ερωτηθείς για την Ελλάδα, ανέφερε ότι θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα της επίσκεψης της τρόικας.

Η ανάγκη να κάνουμε ό,τι πρέπει για να προστατεύσουμε το ευρώ είναι ομόφωνη θέση. "Είναι γνωστό ότι η Buba είναι πολύ επιφυλακτική στο θέμα της αγοράς ομολόγων", σημείωσε, απαντώντας σε σχετική αναφορά.

Όχι σε τραπεζική άδεια για τον ESM

Δεν θα αποφασίσουμε εμείς αν ο ESM θα έχει τραπεζική άδεια είπε ο Μ. Draghi. Δικαιοδοσία μας είναι να εξετάσουμε αν μπορεί να είναι αντισυμβαλλόμενος. Όπως έχουμε πει, με τη σημερινή του μορφή ο ESM δεν μπορεί να θεωρηθεί αντισυμβαλλόμενος για την κεντρική τράπεζα.

Υπογράμμισε δε ότι στο συμβούλιο της ΕΚΤ συζητήθηκε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, αποφασίστηκε όμως ότι δεν είναι τώρα η ώρα για μια τέτοια κίνηση. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων στην ΕΚΤ, τόνισε ότι "αυτά για εμάς είναι αχαρτογράφητα ύδατα".

Σταθερά επιτόκια από ΕΚΤ και ΒοΕ

Όσον αφορά τις αποφάσεις για τα επιτόκια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης. Επίσης, αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,50% και 0,00% αντιστοίχως.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε στη Φρανκφούρτη τη διατήρηση αμετάβλητης πιστωτικής πολιτικής κατά την τακτική συνεδρίαση του Αυγούστου. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη για τη συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών.

Λίγο νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο της στερλίνας αμετάβλητο στο 0,5%. Η Bank of England διατήρησε επίσης αμετάβλητο στα 375 δισ. στερλίνες το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v