Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δοκιμασία η πλειοψηφία του Berlusconi

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlusconi θα πρέπει σήμερα να δείξει αν εξακολουθεί να έχει αρκετή στήριξη στη Βουλή ώστε να παραμείνει στην εξουσία και να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που θα μειώσουν το χρέος της χώρας.

Σε δοκιμασία η πλειοψηφία του Berlusconi
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlusconi θα πρέπει σήμερα να δείξει αν εξακολουθεί να έχει αρκετή στήριξη στη Βουλή ώστε να παραμείνει στην εξουσία και να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που θα μειώσουν το χρέος της Ιταλίας και το κόστος δανεισμού της.

Η ιταλική Βουλή θα ψηφίσει σήμερα στις 16:30 (ώρα Ελλάδος) στη Ρώμη τον απολογισμό για τον προϋπολογισμό του 2010 και από εκεί θα φανεί εάν ο κ. Berlusconi θα διατηρήσει την πλειοψηφία. Αυτό θα είναι και το πρώτο τεστ του Ιταλού πρωθυπουργού, αφότου τρία μέλη του κόμματός του αποσχίστηκαν και εντάχθηκαν στην αντιπολίτευση, ενώ έξι ακόμα βουλευτές ζήτησαν δημοσίως την παραίτησή του. 

Αν ο κ. Berlusconi δεν καταφέρει να συγκεντρώσει 316 ψήφους, το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης, όπου και θα αποφασιστεί η τύχη του.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου χθες άγγιξε το επίπεδο-ρεκόρ του 6,68%, για να υποχωρήσει λίγο αργότερα στο 6,63%, μετά τη φημολογία περί παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού. Σήμερα βρίσκεται στο 6,73%.

Ο κ. Berlusconi διέψευσε την παραίτησή του και δεσμεύτηκε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από μόνος του την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκριση των μέτρων, που στόχο έχουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της Ιταλίας και να μειώσουν το χρέος της, που ανέρχεται στο 1,9 τρισ. ευρώ.

Τον Αύγουστο ο κ. Berlusconi ανακοίνωσε ότι θα υιοθετούσε μέτρα για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 2013, έναν χρόνο νωρίτερα από το σχεδιαζόμενο. Στα μέτρα ύψους 45,5 δισ. ευρώ που πρότεινε συμπεριλαμβάνονταν αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, αν και το πακέτο καθυστέρησε να περάσει λόγω διαφωνιών εντός του συνασπισμού του ίδιου.

Για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από λίγο καιρό και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σχεδίου. Αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι που θα τεθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, αν βεβαίως ο κ. Berlusconi παραμείνει στη θέση του μετά τη σημερινή ψηφοφορία.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως τα μέλη των κομμάτων τους είτε θα απέχουν από την ψηφοφορία είτε θα ψηφίσουν κατά των μέτρων, ώστε να μην λάβει τις απαιτούμενες 316 ψήφους που θα δείξουν ότι εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τόσες ψήφους, σχεδιάζουν να ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας ώστε να προσπαθήσουν να τον ανατρέψουν.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Λίγκας του Βορά, κ. Bossi, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση Berlusconi, δήλωσε πως επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο γραμματέας του PDL, κ. Alfano. Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ένωση των εργοδοτών της Ιταλίας Confindustria,  κ. Emma Marcegaglia δήλωσε πως είτε παραμείνει ο Berlusconi στην εξουσία, είτε όχι, η Ιταλία θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Αν ο κ. Berlusconi δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις δύο αυτές ψηφοφορίες, η κυβέρνηση θα πέσει και ο Ιταλός Πρόεδρος Giorgio Napolitano θα συσκεφθεί με τα πολιτικά κόμματα για να αποφασιστεί εάν μπορεί να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Ο κ. Napolitano θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να βρει στήριξη σε μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών, της οποίας θα ηγούνταν κάποιο εξέχον πρόσωπο, που θα επιφορτιζόταν την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και θα προετοίμαζε τη χώρα για νέες εκλογές.

Αν ο κ. Napolitano δεν μπορεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, τότε θα προκηρυχθούν εκλογές, που θα γίνουν πιθανότατα δύο μήνες μετά το τέλος των διαβουλεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v