Κραυγή αγωνίας των Γάλλων για την Ευρώπη

Δραματική προειδοποίηση Σαρκοζί για τον κίνδυνο αναβίωσης των συγκρούσεων και του διχασμού στην Ευρώπη. Έκτακτη συνάντηση Sarkozy, Merkel, Trichet, Lagarde σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Κραυγή αγωνίας των Γάλλων για την Ευρώπη
«Αν επιτρέψουμε την καταστροφή του ευρώ, αναλαμβάνουμε το ρίσκο καταστροφής στην Ευρώπη. Εκείνοι που θα καταστρέψουν την Ευρώπη και το ευρώ θα έχουν την ευθύνη για την αναβίωση συγκρούσεων και διχασμών στην ήπειρό μας».

Σε αυτούς τους δραματικούς τόνους προειδοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy, εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής το Σαββατοκύριακο, αλλά και μία μέρα μετά την «απειλή» της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας του.

Πρόσθεσε δε ότι η Ευρώπη καλείται να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες, στη σκιά της κρίσης κρατικών χρεών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, μετέβη εσπευσμένα το βράδυ της Τετάρτης στην Γερμανία, όπου είχε συνομιλίες με την γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel αλλά και τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet, τον πρόεδρο της Ε.Ε Herman Van Rompuy και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.

Ωστόσο, μετά το τέλος της συνάντησης, ούτε ο Γάλλος πρόεδρος ούτε η Γερμανίδα Καγκελάριος έκαναν κάποιο σχόλιο για το τι συζητήθηκε.

Από χθες μετά την προειδοποίηση της Moody’s ο Γάλλος πρόεδρος έχει δώσει την αίσθηση του επείγοντος στις διαπραγματεύσεις: "Αν επιτρέψουμε την καταστροφή του ευρώ, κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη. Όσοι καταστρέψουν την Ευρώπη και το ευρώ θα έχουν την ευθύνη για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων και του διχασμού στην ήπειρό μας", δήλωσε.

Ενώ ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Moody’s προειδοποιεί για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστωτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, ο υπουργός Οικονομικών Francois Fillon επανέλαβε την ανάγκη δραματικών αποφάσεων την Κυριακή: «Αν δεν επιτύχουμε, η Ευρώπη θα κινδυνεύσει πολύ».

Τα τρία ακανθώδη σημεία

Οι δηλώσεις Sarkozy είναι διαμετρικά αντίθετες με το κλίμα των δηλώσεων Merkel ότι δεν πρέπει να αναμένονται οριστικές λύσεις στη σύνοδο κορυφής κι έρχονται να σηματοδοτήσουν διάσταση απόψεων, την ώρα όπου πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος τουλάχιστον σε δύο κομβικά σημεία για ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης:

-Στην ενίσχυση του EFSF και τη λειτουργία του ως «εγγυοδοτικού» μηχανισμού.

-Στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να είναι στο 9% μετά τη ρεαλιστική αποτίμηση των κρατικών ομολόγων που κατέχουν.

-Σιγή ιχθύος επικρατεί, ωστόσο, αναφορικά με το ύψος ενός ελληνικού κουρέματος, ενώ αντίθετα εμφανή είναι πλέον τα σημάδια ότι η ευρωζώνη ενδέχεται να λάβει μέτρα δημοσιονομικού και ίσως «μεταρρυθμιστικού» ελέγχου της χώρας μας, με μόνιμη και πιθανότατα πολυπληθή ξένη παρουσία στην Αθήνα, όπως έχει γράψει και το euro2day.

Οι πληροφορίες περί γαλλογερμανικής συμφωνίας στα παραπάνω δύο σημεία δημοσιοποιήθηκαν αργά χθες το βράδυ από τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν λίγο αργότερα να δηλώσουν στο Dow Jones ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία», χωρίς ωστόσο να αρνηθούν ότι κατά πάσα πιθανότητα το EFSF θα λειτουργήσει τελικά ως εγγυοδοτικός μηχανισμός που θα καλύπτει μερικώς τις πιθανές απώλειες στους κατόχους κρατικών ομολόγων στα πρότυπα του γνωστού πλέον ως "σχεδίου Allianz".

Η δημοσίευση των πληροφοριών οδήγησε χθες σε σημαντική άνοδο τη Wall Street, καθώς ερμηνεύτηκε ως σοβαρή προσπάθεια εκ μέρους των δύο ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης να προωθήσουν μια ικανοποιητική λύση εν όψει της συνόδου κορυφής το Σαββατοκύριακο, αλλά και της συνάντησης των ηγετών του G20 στις 3 - 4 Νοεμβρίου.

Oι συγκεκριμένες ημερομηνίες, άλλωστε, έχουν λάβει τη μορφή «προθεσμίας» εκ μέρους των αγορών, μετά την αυτοδέσμευση των κρατών ότι θα έχουν δώσει ικανοποιητικές λύσεις σε αυτά τα ορόσημα. Αν λοιπόν το αποτέλεσμα θεωρηθεί κατώτερο των αναμενομένων, πλέον θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να προκληθεί νέα σφοδρή αναταραχή στις αγορές.

Το ελληνικό "κούρεμα" στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναφέρει πως οι διαφορές των ηγετών της ευρωζώνης έχουν μειωθεί, αλλά απέχει πολύ η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα λήξει την κρίση χρέους.

Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το ελληνικό ζήτημα συνεχίζει να υπονομεύεται από την επιμονή του Βερολίνου να υποστεί μεγαλύτερο «κούρεμα» ο ιδιωτικός τομές σε σχέση με όσα είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο, κάτι που δεν επιθυμούν ούτε η Γαλλία, ούτε η ΕΚΤ, ούτε η Κομισιόν.

Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσον το Βερολίνο είναι έτοιμο να υπογράψει την μόχλευση του European Financial Stability Facility, έτσι ώστε να επιτραπεί το ταμείο να ασφαλίσει χρεόγραφα αξίας άνω του ενός τρισ. ευρώ.

Ετσι, το σημαντικότερο ζήτημα, πιθανότατα, στην ατζέντα της συνόδου κορυφής, θα είναι το πώς θα επανασχηματιστεί το 2ο πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο για την Ελλάδα. Η Γερμανία προτείνει «κούρεμα» έως 60%, στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά η Γαλλία.

Τα σενάρια που συζητούνται περιλαμβάνουν "κούρεμα" από 30% μέχρι 50% για τους ιδιώτες επενδυτές, ενώ παρατηρητές πιστεύουν ότι «είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία πάνω σε αυτό την Κυριακή, όμως τίποτα δεν είναι βέβαιο.»


Επίσκεψη Sarkozy στη Γερμανία

Οσον αφορά την επίσκεψη Sarkozy στο Βερολίνο, Γάλλοι βουλευτές είχαν δηλώσει στο Reuters ότι ο στόχος ήταν να προωθηθούν οι συζητήσεις για το σχέδιο εξόδου από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους εν όψει της Συνόδου της Κυριακής,

Σύμφωνα με βουλευτές του κεντροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, ο κ. Sarkozy ανέφερε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι οι συζητήσεις για το σχέδιο της Ε.Ε απέναντι στην κρίση, έχουν κολλήσει στις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΚΤ και του EFSF.

"Στη Γερμανία ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι διχασμένος σε αυτό το ζήτημα. Δεν είναι μόνο η κ. Merkel που πρέπει να πείσουμε" δήλωσε ο Σαρκοζί σε βουλευτές του κόμματος του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v