Γερμανία: Αντικρουόμενες δηλώσεις για Ελλάδα

Αντικρουόμενες δηλώσεις στον Τύπο της Γερμανίας από οικονομολόγους και πολιτικούς αναφορικά με το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει ή όχι στην ευρωζώνη. Πιέσεις και για δημοσιονομική πειθαρχία.

Γερμανία: Αντικρουόμενες δηλώσεις για Ελλάδα
Αντικρουόμενες δηλώσεις στον Τύπο της Γερμανίας από οικονομολόγους και πολιτικούς, αναφορικά με το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει ή όχι στην ευρωζώνη.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας κ. Μίχαελ Χίτχερ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. "Όποιος προπαγανδίζει την έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα", είπε ο κ. Χίτχερ στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ "Rheinische Post".

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο οικονομολόγος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να τροφοδοτείται η αυταπάτη πως η έξοδος από το ευρώ λύνει όλα τα προβλήματα χωρίς κανένα κόστος για τη Γερμανία. Εκτίμησε μάλιστα ότι μόνο ένα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50% θα σημάνει επιβάρυνση 20 δισ. ευρώ για να στηριχτούν οι τράπεζες της χώρας.

Η προειδοποίηση του κ. Μίχαελ Χίτχερ ήρθε ως απάντηση σε σειρά αντίθετες τοποθετήσεις από στελέχη του στρατοπέδου της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της κ. Μέρκελ στον κυριακάτικο Τύπο. Το στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) κ. Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ κάλεσε την Ελλάδα να σκεφτεί αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής κ. Χέρμαν Ότο Σολμς από το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) εκτίμησε ότι "η Ελλάδα εξελίσσεται σε μόνιμη εστία αναταραχής και δεν είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα χρέους σε ορατό ορίζοντα". Για τον λόγο αυτόν "πρέπει να σκεφτεί μήπως ο δρόμος της αναδιάρθρωσης και της εξόδου από το ευρώ προσφέρει καλύτερες προοπτικές, όχι μόνο για την ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την Ελλάδα", είπε ο κ. Σολμς στην εφημερίδα "Frankfurter Algemeine Sonntagszeitung".

Πίεση για πειθαρχία

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προ ημερών είχε υποστηρίξει ότι οι χώρες που στο μέλλον θα λάβουν βοήθεια πρέπει να δίνουν εγγυήσεις σε χρυσό ή μετοχές κρατικών εταιριών, δήλωσε πως οι χώρες θα πρέπει να είναι πιστές στη δημοσιονομική πειθαρχία. Σημείωσε δε ότι απαιτείται να δοθούν κίνητρα "προκειμένου να διατηρήσουν για χρόνια την αντιδημοφιλή, αλλά απαραίτητη γραμμή" της εξυγίανσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v