Η παγκόσμια απεργία των... αγοραστών!

Νέα ύφεση και κρίση εμπιστοσύνης γονατίζουν τις αγορές. Ασφαλή καταφύγια ψάχνουν οι επενδυτές. Η βουτιά στα χρηματιστήρια και το ράλι στα ομόλογα ΗΠΑ και στον χρυσό. Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες.

Η παγκόσμια απεργία των... αγοραστών!
Με την ανησυχία για ύφεση να σκιάζει τα μεγάλα χρηματιστήρια, οι φόβοι για τον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έδωσαν τέλος στη νηνεμία των τελευταίων ημερών.

Τα χρηματιστήρια υποχώρησαν κάθετα την Πέμπτη και συνεχίζουν να υποχωρούν κάθετα και σήμερα, χτυπημένα από την τέλεια καταιγίδα, όπως την αποκάλεσαν αναλυτές. Τα αρνητικά στοιχεία από το πεδίο των μακροοικονομικών στις ΗΠΑ, οι έλεγχοι για την κατάσταση των θυγατρικών ευρωπαϊκών τραπεζών και η μειωμένη διάθεση για διατραπεζικές συναλλαγές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο συνηγορούν στο γεγονός πως οδεύουμε προς ένα νέο επεισόδιο κρίσης.

Τα αμερικανικά ομόλογα, δύο εβδομάδες μετά την υποβάθμιση της χώρας, έφτασαν σε ρεκόρ έξι δεκαετιών. Οι επενδυτές είναι διατεθιμένοι να αποδεχθούν απόδοση μόλις 2% για τα επόμενα δέκα χρόνια προκειμένου να... ασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους. Σε ρεκόρ βρέθηκε ξανά ο χρυσός, ενώ ανοδικά κινείται -παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας- και το ελβετικό φράγκο.

"Είναι σαν να υπάρχει παγκόσμια απεργία των αγοραστών", σημείωσε υπεύθυνος επενδυτικού οίκου στις ΗΠΑ. Άλλωστε, χθες χάθηκαν 600 δισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι αγορές στρέφουν το βλέμμα προς τους κεντρικούς τραπεζίτες, ελπίζοντας ότι με τις κινήσεις τους θα αλλάξουν το κλίμα. Τα περιθώρια δράσης των τελευταίων, όμως, είναι περιορισμένα.

Το κουβάρι της πτώσης

Νωρίς το απόγευμα χθες, ανακοινώθηκε πως οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 400.000, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο "τσίμπησε" 0,5% και διαμορφώθηκε στο 3,6% σε ετήσια βάση και ο δείκτης μεταποίησης της Philly Fed τον Αύγουστο υποχώρησε σε χαμηλό 2 ετών στις 30,7 μονάδες.

Ωστόσο, η είδηση που οδήγησε σε ευρείες απώλειες τη Wall ήρθε από τη διατραπεζική αγορά.

Συγκεκριμένα, η πληροφορία ότι ο κ. Lars Frisell, επικεφαλής οικονομολόγος στη σουηδική αρχή, που παρακολουθεί τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, ανέφερε πως βλέπει σημάδια παγώματος στη διατραπεζική αγορά προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Ήταν ήδη γνωστό πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και οι πολιτειακές αρχές έχουν στο μικροσκόπιο τους αμερικανικούς βραχίονες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών. Επιπλέον, από πολλές θυγατρικές ζητήθηκαν πληροφορίες για το αν έχουν πρόσβαση σε επαρκή κεφάλαια για την καθημερινή τους λειτουργία.

Επίσης, στο κύμα ρευστοποιήσεων που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Wall συνέβαλε και η έκθεση της Morgan Stanley, στην οποία, πέρα από το ότι αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω οι αρχικές της προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, παράλληλα αναφέρθηκε πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη φλερτάρουν επικίνδυνα με την ύφεση.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού έπιασε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.800 δολ., και συγκεκριμένα στα 1.831 δολ./ουγκιά. Στον αντίποδα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 7%, στα 81,44 δολ. ανά βαρέλι.

Παράλληλα, καταγράφηκε νέα άνοδος στις τιμές των αμερικανικών ομολόγων και οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά και ιδιαίτερα του 10ετούς, το οποίο πλέον είναι διαπραγματεύσιμο κάτω από το 2%.

Στη Wall, o Dow Jones υποχώρησε 3,68%, στις 10.990,58 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 4,46%, στις 1.140,68 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 5,22%, στις 2.380,43 μονάδες.

Βουτιά έως και 6% σημειώθηκε και για τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς δείκτες καθώς μια σειρά απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και οι ανησυχίες για πάγωμα στη διατραπεζική αγορά επανέφεραν τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με πτώση 4,49%, στις 5.092,23 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 είχε απώλειες 5,85%, στις 5.602,80 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσίασε πτώση 5,48%, στις 3.076,11 μονάδες.

Βουτιά και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης έκλεισε με πτώση 4,7%, στις 8.317,7 μονάδες, ο PSI στη Λισαβόνα σημείωσε απώλειες 4,12%, στις 6.030,57 μονάδες, και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε χαμηλότερα 6,14%, στις 14.970,40 μονάδες.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v