Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επίπεδο ρεκόρ τα spreads της Ιρλανδίας

Σε ιστορικό υψηλό, πάνω από τις 680 μ.β. εκτινάχθηκαν τα spreads των ιρλανδικών ομολόγων, εν μέσω φημολογίας ότι η χώρα θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Το Δουβλίνο δεν έχει ζητήσει βοήθεια, λένε Ιρλανία, ΕΕ, ΔΝΤ.

Σε επίπεδο ρεκόρ τα spreads της Ιρλανδίας
Σε ιστορικό υψηλό, πάνω από τις 680 μονάδες βάσης εκτινάχθηκαν τα spreads των ιρλανδικών ομολόγων, εν μέσω φημολογίας ότι η χώρα θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, συμπαρασύροντας σε υψηλότερα επίπεδα και τα spreads των άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στις 942 μονάδες βάσης, του ισπανικού στις 216 μονάδες και του πορτογαλικού στις 480 μονάδες βάσης.

Δημοσίευμα της Handelsblatt, επικαλούμενο πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι μια οικονομική βοήθεια προς την Ιρλανδία θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» πολύ γρήγορα, εάν αυτό χρειαστεί.

Αξιωματούχοι τόσο της Ιρλανδίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, πάντως, δήλωναν πως το Δουβλίνο δεν έχει ζητήσει οικονομική ενίσχυση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, διέψευσε τις αναφορές ότι οι χώρες τις ΕΕ εξετάζουν το αν η Ιρλανδία χρειάζεται να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της δηλώνει πως η Ιρλανδία δεν έχει υποβάλει αίτημα για οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ωστόσο πως «αν χρειαστεί, ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει πως υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί».

Σύμφωνα με το Reuters, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα μέχρι τα μέσα του 2011, κάτι που σημαίνει πως μια κρίση ρευστότητας όπως αυτή που έπληξε την Ελλάδα δεν είναι άμεση.

Αργά το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα, δηλώνοντας ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ιρλανδία, εάν το Δουβλίνο ζητησει αρωγή για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

Μιλώντας από την Σεούλ, όπου βρίσκεται για να παραστεί στην σύνοδο κορυφής της G20, ο κ. Μπαρόσο τόνισε πάντως ότι το Δουβλίνο δεν έχει ζητήσει μέχρι στιγμής βοήθεια.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, κ. Μπράιαν Λένιχαν, καλωσόρισε την δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, τονίζοντας ότι τα σχόλια αυτά καταδεικνύουν την «ενότητα» της ευρωζώνης.

Η πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών εκτιμούν ότι έως τα τέλη του έτους, το Δουβλίνο θα υποχρεωθεί να ζητήσει έξωθεν βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση χρεών και εκτιμούν ότι το κόστος της αρωγής θα ανέλθει στα 48 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters, είκοσι στους 30 αναλυτές πιστεύουν ότι το Δουβλίνο «δεν θα βγάλει το έτος» χωρίς να υποχρεωθεί να ζητήσει χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v