ΕΕ: Στα 200 δισ. ευρώ το "πακέτο" στήριξης

Στα 200 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το κόστος του πακέτου στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Κομισιόν κ. Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο.

ΕΕ: Στα 200 δισ. ευρώ το πακέτο στήριξης
Στα 200 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το κόστος του πακέτου στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Κομισιόν, κ. Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν προσφέρει στα κράτη-μέλη τρόπους για να αντιμετωπίσουν την κρίση, τους οποίους κάθε κυβέρνηση μπορεί να προσαρμόσει στην πραγματικότητα της οικονομίας της, αλλά σαφώς η όλη προσπάθεια θα πρέπει να "είναι συντονισμένη".

Σημειώνεται ότι από το πακέτο των 200 δισ. ευρώ τα 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από ευρωπαϊκά κονδύλια και τα 170 δισ. ευρώ από κεφάλαια των χωρών-μελών, ενώ το συνολικό πακέτο στήριξης αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για νομισματικά θέματα κ. Χοακίν Αλμούνια υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ενός κράτους-μέλους μπορεί να ξεπεράσει το 3%, "αλλά όχι κατά πολύ", προσθέτοντας ότι η εν λόγω "παραβίαση" δεν μπορεί να διαρκέσει για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Στόχος της  Κομισιόν η τόνωση της αγοράς εργασίας αλλά και των οικονομιών των κρατών-μελών, προκειμένου να είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τόσο την τρέχουσα όσο και ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις.

Την ίδια στιγμή σε κοινό τους άρθρο -το οποίο δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες "Le Figaro" και "Frankfurter Allgemeiner Zeitung"- οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, κ. Nicolas Sarkozy και Angela Merkel, κάλεσαν την Ένωση να προχωρήσει με ταχύτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κατάλληλα μέτρα, κατά τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, είναι η παροχή κρατικών κεφαλαίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά αλλά και προγράμματα υποδομής.

Επίσης, κάλεσαν την Κομισιόν (και απ' ό,τι έδειξαν οι δηλώσεις του κ. Almunia και του κ. Barroso αυτή υπάκουσε) να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αφήσουν το δημόσιο έλλειμμά τους να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v