Στο νέο Σύνταγμα πρέπει να υπάρξει ρητή διάταξη που να αποδεσμεύει την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τη θέληση του εκάστοτε πρωθυπουργού και της εκάστοτε κυβέρνησης.
Αυτή την ανάγκη ανέδειξαν οι ομιλητές της ημερίδας που διοργάνωσε χθες το ΠΑΣΟΚ με θέμα «Ανοίγουμε τον διάλογο για τη Δικαιοσύνη και τη θεσμική θωράκιση του κράτους δικαίου».
Το στίγμα έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, παρά την επίθεση που δέχθηκε από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, μίλησε εκ νέου για “κλιμακούμενη κρίση εμπιστοσύνης” των πολιτών στους θεσμούς τα τελευταία χρόνια.
Για άλλη μία φορά μάλιστα, μοίρασε τις ευθύνες για την εξέλιξη αυτή “στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην προηγούμενη”, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς και στο “απαγορευτικό” που πρέπει να τεθεί στους δικαστικούς να μην αναλαμβάνουν κανένα δημόσιο αξίωμα (πχ στις Ανεξάρτητες Αρχές) για πέντε χρόνια μετά την αφυπηρέτησή τους.
Τα βασικά σημεία από την παρέμβαση του κ. Ανδρουλάκη:
-Είναι αλήθεια ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν δημιουργήσει μια κλιμακούμενη κρίση εμπιστοσύνης.
Δυστυχώς, η χώρα μας αποκλίνει σταθερά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που υπογραμμίζουν ακόμη και ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν βαρύτατη ευθύνη για όλα αυτά.
-Το επονομαζόμενο «επιτελικό κράτος» στην πραγματικότητα είναι ένα απολύτως συγκεντρωτικό μοντέλο άσκησης εξουσίας, που για την προστασία αυτού και των πρωταγωνιστών του θυσιάζονται αρχές του κράτους δικαίου. Τι άλλο είναι οι συνεχείς επιθέσεις υπουργών της κυβέρνησης στις ανεξάρτητες αρχές; Άραγε αποτελεί σεβασμό στη Δικαιοσύνη η μη εφαρμογή αποφάσεων ανωτάτων δικαστηρίων από το ίδιο το κράτος και την εκτελεστική εξουσία;
-Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα κλίμα τοξικότητας και διχόνοιας. Σε μια δημοκρατική κοινωνία οι πολίτες ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο και θεμελιώδες δικαίωμα της δημόσιας έκφρασης της αγωνίας και της διαμαρτυρίας τους. Σε ορισμένες μάλιστα ιστορικά κρίσιμες στιγμές, υπερασπίστηκαν τους θεσμούς και τα κεκτημένα της χώρας. Αλλά μάλλον η Νέα Δημοκρατία έχει κοντή μνήμη.
Το δίπολο «συγκεντρώσεις ή Δικαιοσύνη», που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι και επίπλαστο και επικίνδυνο. Οι πολίτες συγκεντρώνονται ειρηνικά για να ζητήσουν Δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών. Για να μην υπάρξουν νέα Τέμπη. Η κοινωνία των πολιτών δεν διαμαρτύρεται κατά της Δικαιοσύνης, αλλά υπέρ της Δικαιοσύνης. Δεν κινητοποιείται υπέρ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά υπέρ της αλήθειας και του κράτους δικαίου. Δεν επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας το 70% των πολιτών, που δηλώνουν ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin-Στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να αποδεσμευθεί η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την επιλογή του εκάστοτε Πρωθυπουργού και της εκάστοτε κυβέρνησης. Έχουμε δημοκρατικό χρέος να εξασφαλίσουμε μια απόσταση ασφαλείας ανάμεσα στην εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία ενισχύοντας έμπρακτα τη διάκριση των εξουσιών.
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος (σ.σ. περί ευθύνης υπουργών), ώστε η εκάστοτε συγκυριακή πλειοψηφία να μην μπορεί να εμποδίζει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των μελών της κυβέρνησης. Είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αίσθηση ατιμωρησίας, αδιαφάνειας και αναξιοπιστίας, που νιώθει ο ελληνικός λαός για το πολιτικό σύστημα.
Στη συζήτηση παρενέβησαν οι: Χρίστος Γεραρής, επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Βασίλειος Μαρκής, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ., Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αντώνης Καραμπταζός, καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Ιωάννης Καραβοκύρης, πρώην Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.