Σε μία χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση “είναι απονομιμοποιημένη” και άρα επιβάλλεται η υποβολή πρότασης δυσπιστίας εναντίον της, το υπό συγκρότηση αριστερό μέτωπο εμφανίστηκε και επισήμως χθες… κομμάτια.
Η απόφαση της Νέας Αριστεράς να απόσχει από την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, παρότι στις τρεις προηγούμενες άκαρπες διαδικασίες στήριξε την προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη, τραυμάτισε κι αυτό ακόμα το “μικρό” αριστερό μέτωπο που έδειξε να συγκροτείται σε πείσμα της διακηρυγμένης θέσης του ΠΑΣΟΚ για τη δική του πολιτική αυτονομία.
Οι θυμωμένοι εντός και πέριξ της Κουμουνδούρου θεωρούν τη συζήτηση περί αριστερής συνεργασίας “τελειωμένη”, ενώ οι πιο ψύχραιμοι βλέπουν τη συζήτηση να συνεχίζεται μεν, αλλά “με περισσότερες δυσκολίες”.
Δεδομένου του ισχνού δημοσκοπικού ποσοστού που καταγράφει η ΝΕ.ΑΡ. (σχεδόν κολλημένο στο 1,5%), τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ομολογούν ότι η συνεργασία των δύο χώρων δεν θα τους δώσει “ψήφους” αλλά θα δημιουργήσει “δυναμική” στο αριστερό κοινό και προσδοκίες για ανάκαμψη.
Σε αυτή τη φάση όμως, η εμμονή της Κουμουνδούρου με την συνένωση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο οφείλεται στο πείσμα της να ξαναβρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία έχασε από το ΠΑΣΟΚ μετά την εκδίωξη του Στέφανου Κασσελάκη και τη νέα διάσπαση.
Εναλλακτικά, λένε οι θερμόαιμοι, αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με επιστροφές 5-8 βουλευτών από τους 11 που αποχώρησαν το 2023 στην πρώτη διάσπαση (λόγω της εκλογής του κ. Κασσελάκη) και συγκρότησαν τη ΝΕ.ΑΡ.
Όπως φάνηκε όμως χθες, ο στόχος δεν είναι άμεσα εφικτός, καθώς ακόμα και βουλευτές της ΝΕ.ΑΡ. που καλοβλέπουν την επιστροφή τους στα πάτρια, αποδείχθηκαν “σκληρά καρύδια” και “κάθε άλλο παρά δεδομένοι”, όπως λένε οι ίδιοι.
Αποδίδουν μάλιστα “αλαζονική στάση” στην Κουμουνδούρου, υπενθυμίζοντας ότι αρνήθηκε ακόμα και να συζητήσει την πρόταση για την Προεδρική υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου, ενώ σε όλες τις προσπάθειες για κοινό βηματισμό “θέλει να έχει ή να εμφανίζεται ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων”.
“Αυτό που ήθελε ο Σωκράτης Φάμελλος χθες, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ήταν να δηλώσει ότι τα 40 ‘ναι’ στην Λούκα Κατσέλη, έναντι των 34 για τον Τάσο Γιαννίτση του ΠΑΣΟΚ, πιστοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση”, ήταν το σχόλιο του στελέχους της της ΝΕ.ΑΡ. (και πρώην διευθυντή της “Αυγής”) Σπύρου Ραπανάκη.
Με την ηχηρή επισήμανση: “Συνεργασία και συγκλίσεις γίνονται μόνο προγραμματικά και με στρατηγική. Όχι με κόλπα, επιβολές και ηγεμονισμούς. Όχι με συστημικά παιχνίδια και πρακτικές που, στην ουσία, οξύνουν την αντιπολιτική και την απαξίωση”.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου: "Δηλαδή τα κόμματα δεν έχουν αυτοτέλεια; Ακόμα και τα μικρά ή ειδικά τα μικρά κόμματα. Τι είδους λογική είναι αυτή; Προσωπικά θα ντρεπόμουν να είμαι σήμερα στη Βουλή. Αυτό και τίποτα άλλο”.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΜεσαία στελέχη της ΝΕ.ΑΡ., πάντως, δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για την αποχή από την ψηφοφορία υπονοώντας ακόμα και αποχώρηση τους από το κόμμα με κατεύθυνση, πάλι, προς την Κουμουνδούρου.
Ο φόβος πρόωρων εκλογών
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η “γραμμή” ήταν “ψυχραιμία, όχι λάδι στη φωτιά”, ενώ η στάση τους πλέον απέναντι στους πρώην συντρόφους τους θα συζητηθεί σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία.
Οι οργισμένοι με την αποχή, πάντως, υπενθυμίζουν ότι αρκεί να φύγουν δύο βουλευτές από τη ΝΕ.ΑΡ. για να διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα τους. Η πρόβλεψη των ψύχραιμων και από τις δύο πλευρές είναι ότι οι διεργασίες για συνεργασία θα συνεχιστούν, αλλά “χωρίς πατρίκιους και πληβείους” για έναν επιπλέον λόγο: τις πρόωρες εκλογές.
“Εάν ο Μητσοτάκης πατήσει το κουμπί, η κάλπη δεν θα αποδειχθεί καθόλου φιλική μαζί μας”, λένε, παραπέμποντας κομψά στο ορατό ενδεχόμενο νέας πανωλεθρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και εξαφάνισης για τη ΝΕ.ΑΡ.