Στις εθνικές εκλογές του περσινού Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 47 βουλευτές. Χθες το βράδυ μετρούσε 29 και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να πέσει σταδιακά στους 27 ή και στους 25.
Η εικόνα των μετακλητών χθες να αδειάζουν τα γραφεία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο ισόγειο του Κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτική και σημειολογική ταυτόχρονα, καθώς αποδίδει τη σημερινή κατάσταση του κόμματος. Κι αυτό διότι λίγες ώρες μετά την επίσημη ανεξαρτητοποίηση της βουλευτή Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη και της βουλευτή Βοιωτίας Γιώτας Πούλου, έγινε γνωστή η αποχώρηση… χιλίων μελών από την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα.
Που σημαίνει ότι η αποχώρηση βουλευτών μπορεί να επιδρά στην κατάταξη του κόμματος στη Βουλή και στα προνόμια που απορρέουν από αυτή, αλλά οι μαζικές αποχωρήσεις μελών από όλες τις οργανώσεις της χώρας μετά το περίφημο συνέδριο στο “Γκάζι live”, καθιστούν τον ΣΥΡΙΖΑ “κόμμα χωρίς μέλη” και με συνεχώς μειούμενο αριθμό ψηφοφόρων.
Όπως γράφτηκε μάλιστα χθες στα social media από μέλη που αποχωρούν, παραπέμποντας στη γνωστή δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη την επομένη του συνεδρίου “Διορθώσαμε το λάθος”, εννοώντας την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ: “διορθώσατε το λάθος (μας) - διορθώνουμε τη θέση (σας) στη Βουλή”. Δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στη “βάση” και του ψυχικού χάους που χωρίζει όσους φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ με το πρώην κόμμα τους.
Οι χθεσινές, αναμενόμενες από καιρό, ανεξαρτητοποιήσεις ήταν εμβληματικές καθώς αφαίρεσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και, όπως είχαμε αναφέρει την επομένη του συνεδρίου, “πτώση κυβέρνησης έχουμε δει, τώρα θα δούμε για πρώτη φορά πτώση αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να προηγηθούν εκλογές”.
Η επίσημη Κουμουνδούρου αντέδρασε με την (επίσης αναμενόμενη) οργή, μιλώντας για “θεσμική εκτροπή” και τονίζοντας: “Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας νοθεύεται και παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση του ελληνικού λαού για αξιωματική αντιπολίτευση, όπως εκφράστηκε στις εθνικές εκλογές”.
“Τελικά αποκαλύφθηκαν όλα” και “κάποιοι προειδοποιήσαμε εγκαίρως” ανέφερε, με προσωπική της δήλωση, η Όλγα Γεροβασίλη, αναδεικνύοντας εμμέσως την δικαίωση της ως προς τον Στέφανο Κασσελάκη (σ.σ. χωρίς να τον κατονομάσει).
Ξεχωριστή (από την Κουμουνδούρου) δήλωση έκαναν “πηγές των 87+”, όπου, πλην της “θεσμικής εκτροπής”, προσθέτουν: “οι υπάλληλοι της διαπλοκής και των κυβερνητικών συμφερόντων δίνουν αυτή την ώρα όλες τους τις δυνάμεις για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των χορηγών τους και των αθέατων υποστηρικτών τους”. Και ζητούν από τους βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους, κάτι που δεν τέθηκε ως αίτημα στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.
Οι εξηγήσεις για το timing
Ο αιφνιδιασμός της Κουμουνδούρου αφορά στο timing… του διπλού βομβρδισμού, καθώς η κ. Τζάκρη είχε δηλώσει από την επομένη του συνεδρίου πως θα αποχωρούσε χωρίς να προσδιορίσει την χρονική στιγμή, ενώ η κ. Πούλου προϊδέασε προχθές για την Δευτέρα.
Ως εκ τούτου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν την επίσπευση “στην πολύ καλή απήχηση που είχε το debate των υποψηφίων προέδρων” προχθές το βράδυ, εξαιτίας της οποίας, όπως εκτιμούσαν, θα αυξανόταν η προσέλευση μελών και φίλων στις προεδρικές κάλπες της Κυριακής.
Από την πλευρά Κασσελάκη, η εξήγηση που δίνεται για την επίσπευση είναι… πιο πεζή: αύριο, λένε, ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος και το όνομα του. Συνεπώς “πώς γίνεται να εκφραστούν θετικά γι' αυτό βουλευτές που παραμένουν ακόμα τυπικά στον ΣΥΡΙΖΑ;”. Με την προσθήκη: “Εάν οι δύο βουλευτίνες ανακοίνωναν την ανεξαρτητοποίηση αύριο θα τις κατηγορούσαν ότι επέλεξαν επίτηδες να το κάνουν την παραμονή των προεδρικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ. Όποια στιγμή κι αν επέλεγαν τις ίδιες κατηγορίες θα αντιμετώπιζαν”.
Πόσοι θα ακολουθήσουν;
Το ερώτημα είναι πλέον πόσοι άλλοι βουλευτές θα αποχωρήσουν από το πρώην κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πέντε που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη όλο το προηγούμενο διάστημα τελούν εν αναμονή αφενός του νέου κόμματος και, αφετέρου, των δημοσκοπήσεων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις εκλογικές περιφέρειές τους.
“Και να ήθελα να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνω στον νομό μου που έχουν αποχωρήσει σχεδόν όλα τα μέλη από τις τοπικές οργανώσεις;”, έλεγε προχθές βουλευτής που είναι… με το ένα πόδι στην πόρτα της εξόδου.
Επίσης, δεν είναι δεδομένο ότι όλοι όσοι αποχωρήσουν θα ενταχθούν στο κόμμα του κ. Κασσελάκη, καθώς για μία περίπτωση ακούγεται ότι υπάρχει “φλερτ” με το ΠΑΣΟΚ.
Εν προκειμένω, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη δεσμευτεί πως δεν θα δεχτεί στην Κ.Ο. βουλευτές που έχουν εκλεγεί με άλλο κόμμα. Κατά τις πληροφορίες, βεβαίως, δεν θα πει όχι σε συνεργασία με ανεξάρτητους βουλευτές, πόσο μάλλον τώρα που το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε, έτσι κι αλλιώς, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ως “επίφοβοι” προς άμεση αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές θεωρούνται ο Γιάννης Σαρακιώτης και ο Γιώργος Γαβρήλος, ενώ στο ίδιο κλίμα φέρεται ο Βασίλης Κόκκαλης. Η (προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ) Νίνα Κασσιμάτη στήριξε “μέχρι τέλους” τον κ. Κασσελάκη αλλά εκτιμάται ότι θα σταθμίσει προσεκτικά τις κινήσεις της.
Ο Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, στήριξε επίσης “μέχρι τέλους” τον κ. Κασσελάκη (και μάλιστα είναι δίπλα του από την περσινή άνοιξη που και οι δύο ήταν υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας) και έχει ήδη κάνει σαφή την απόσταση που τον χωρίζει από το κόμμα: “Όχι, αυτός ο ΣΥΡΙZA δεν μπορεί να εμπνεύσει, δεν είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντα που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν ενδιαφέρει κανέναν άλλο, παρά μόνο μια κομματική ομάδα ατόμων που δίνει μάχη προσωπικής επιβίωσης”.
Η ιδιότητά του ως βουλευτής Επικρατείας δείχνει να τον προβληματίζει για το εάν πρέπει να αποχωρήσει παραδίδοντας την έδρα ή μαζί με την έδρα, ενώ μειωμένες είναι οι πιθανότητες να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιημένος.
Ο ίδιος έχει ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση στα όσα συμβαίνουν, οπότε αναλόγως θα πράξει.