Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνοτουρκικά: Συναντίληψη για «ήρεμα και ρηχά» νερά

Που συμφώνησαν και που διαφώνησαν Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν. Νέα προσπάθεια στο «εγγύς μέλλον» για την εκκρεμότητα χάραξης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ο οδικός χάρτης.

Ελληνοτουρκικά: Συναντίληψη για «ήρεμα και ρηχά» νερά

«Ο διάλογος με την Άγκυρα θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται. Επί σχεδόν μισό αιώνα δεν έχει βρεθεί λύση στη διαφορά μας, ας μην έχουμε την απαίτηση αυτό να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη».

Είναι τα λόγια κυβερνητικού στελέχους, λίγο μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στα οποία αποτυπώνεται η βούληση για εξάντληση κάθε περιθωρίου, προκειμένου να διευθετηθεί η χρόνια εκκρεμότητα χάραξης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Κάτι, πάντως, που εκ των πραγμάτων δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως επιβεβαιώθηκε και στο χθεσινό ραντεβού των Γιώργου Γεραπετρίτη - Χακάν Φιντάν και της νέας αναφοράς αυτού σε «δίκαιο διαµοιρασµό» και λύση πακέτο στην Ανατολική Μεσόγειο. «Βρισκόμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο. Δεν έχουμε μπει στην ουσία της συζήτησης», ανέφερε από την άλλη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και παρέπεμψε χρονικά τη συνέχιση της προσπάθειας σε νέα συνάντηση με τον ομόλογό του στο «εγγύς μέλλον».

Το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και σε μια σειρά αιτιάσεων που προβάλλει η Τουρκία, παραμένει αγεφύρωτο, ωστόσο ταυτόχρονα εμφανής είναι η συναντίληψή τους για τη διατήρηση των «ήρεμων», έστω και «ρηχών» νερών στο Αιγαίο, προτάσσοντας όσα συμφωνούν και αφήνοντας στην άκρη όσα διαφωνούν.

Με φόντο και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις εκλογές στις ΗΠΑ και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, καμία πλευρά δεν δείχνει να βιάζεται να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αλλά ανανέωσαν το ραντεβού τους σε πολλά επίπεδα. Έτσι, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος Πολιτικού Διαλόγου και Θετικής Ατζέντας στην Αθήνα, αρχές του 2025 θα συνεδριάσει το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ενώ το νέο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θα διεξαχθεί περίπου στο τέλος Μαρτίου.

«Υπάρχει ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε. Αλλά ταυτόχρονα, ναι, σίγουρα δεν υπάρχει ακόμα ένα κοινό πλαίσιο προκειμένου να συζητήσουμε σε βάθος τη μία μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στην Βουδαπέστη. Η κανονικότητα, όπως είπε, «πιστεύω ότι πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων».

Συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Θέλοντας, εξάλλου, να απαντήσει και στις διάφορες φωνές στο εσωτερικό, ο υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή το «win win» που έθεσε επί τάπητος ο ομόλογός του, ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση συνδιαχείρισης με την Τουρκία στο Αιγαίο».

Εξήγησε ότι υπάρχουν περιθώρια για αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το κοινό πρόβλημα μετανάστευσης και η πρόκληση της κλιματικής κρίσης.

Αντίθετα, ανυπέρβλητα δείχνουν τα εμπόδια στο Κυπριακό και τα ζητήματα των μειονοτήτων. «Για εμάς οι μειονότητες θα πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας. Οφείλουμε, και οι δύο πλευρές, να εξασφαλίζουμε την ισονομία και ισοπολιτεία όλων των πολιτών που βρίσκονται στις χώρες μας», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, με πηγές της κυβέρνησης να υπενθυμίζουν ότι ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. «Για την Ελλάδα η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν ίσες ευκαιρίες», σημειώνουν.

Την ίδια ώρα, πάντως, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία και με μια έντονα σημειολογική κίνηση, ο κ. Φιντάν συναντήθηκε στην τουρκική πρεσβεία με τους μουσουλμάνους βουλευτές και μια σειρά ακραίων στελεχών της μειονότητας που εκπροσωπούν την αυτοαποκαλούμενη «Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή Δ. Θράκης». Στη συνάντηση έδωσαν το παρόν οι δύο βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Χ. Ζειμπέκ και Φ. Οζγκούρ και ο ανεξάρτητος (εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ) βουλευτής Μπ. Μπαράν.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη συνάντηση του με τον κ. Φιντάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v