Τον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις, οι οποίοι δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη.
Ερωτηθείς για το πότε ακριβώς τον Δεκέμβριο θα δοθεί αυτό το ποσό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «προς τα μέσα Δεκεμβρίου, πριν τις γιορτές». «Είναι μια μικρή βοήθεια, μια ανακούφιση για εκείνους τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι «θα κοιτάξουμε άμεσα να γίνει διόρθωση σε συνταξιούχους που δεν θα βλέπουν μειώσεις», ενώ για την προοπτική κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει γι’ αυτό ακόμα, καθώς «θα εξαρτηθούν πολλά από την πορεία των εσόδων».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης:
Για τον κατώτατο μισθό: «Το 2019 τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ, θα είναι στα 950 ευρώ το 2027, μια αύξηση σχεδόν 50%. Είμαστε ήδη στα 830 ευρώ. Η αύξηση αυτή συμπαρασύρει επιδόματα, τριετίες και ανεβάζει τους μισθούς. Για τον μέσο μισθό εκτιμώ ότι το 2027 θα είναι πάνω από τα 1.500 ευρώ. Η πορεία των μισθών είναι ενθαρρυντική και είναι η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια. Πλέον, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, με νόμο δεν θα μειώνεται.
Για τις συλλογικές συμβάσεις: «Πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των μισθών που καθορίζονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως συμβαίνει στον τουρισμό. Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να γίνει για τον κατώτατο μισθό, όμως είμαστε γενικά υπέρμαχοι των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Για την φορολογία: «Το 2025 υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων με σημαντικότερη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα. Ερχόμαστε πια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρεμβαίνουμε στις εφημερίες του ΕΣΥ, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος, κάνουμε αναπροσαρμογή στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιοχές με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους. Είναι ένα πακέτο μείωσης φόρων, καθώς η οικονομία πηγαίνει καλά. Στη Γαλλία έχουμε αυξήσεις φόρων, στην Μεγάλη Βρετανία επίσης, γιατί ξέφυγαν τα δημόσια οικονομικά. Έχουμε στη συνέχεια άλλες δύο χρονιές, το 2026 και το 2027. Προτεραιότητές μας θα είναι η μεσαία τάξη, τα τεκμήρια και τελευταίο θα έβαζα τον ΦΠΑ στην λίστα των παρεμβάσεων. Προϋπόθεση είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».
Για την φορολογική παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες: «Είχαμε πει από το 2023 ότι θα κάνουμε παρεμβάσεις φορολογικής δικαιοσύνης. Σίγουρα η παρέμβασή μας είχε κάποιο (πολιτικό) κόστος, όμως η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει τη διάθεση να κάνει παρεμβάσεις για το καλό της οικονομίας.
Για τον δικαστικό χάρτη: «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε μόνο ευχάριστα πράγματα, μπορεί κάποιες παρεμβάσεις μας να έχουν προσωρινό κόστος, όπως συνέβη με τον δικαστικό χάρτη. Μπορεί κάποιοι να ξεβολεύτηκαν σε τοπικό επίπεδο, όμως επιταχύνουμε την απονομή της δικαιοσύνης».
Για τους εποχικούς πυροσβέστες: «Είναι πολύ στενάχωρο αυτό που έγινε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Δεν είναι ωραίες εικόνες, μια μικρή μερίδα ανθρώπων που διαδήλωναν, επιχείρησαν με την βία να εισβάλλουν σε μια κρίσιμη κρατική υποδομή. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, ενώ ο υπουργός είχε δεσμευτεί να τους δει. Η χώρα είχε και έχει εποχικούς από εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε ήδη τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών στην Ε.Ε. και ένα κομμάτι εποχικών προσλαμβάνονται με μοριοδότηση. Ειδικά μεταξύ ενστόλων καλό θα είναι να πρυτανεύει η λογική και να μην εργαλειοποιούνται από κόμματα της αντιπολίτευσης. Αρχηγοί αβαντάρουν τις διαδηλώσεις, αλλά όταν μιλάμε για καταλήψεις, ένα οργανωμένο κράτος δεν μπορεί να τις δεχτεί».
Για τα ελληνοτουρκικά και την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα: «Αναρωτιέμαι αν σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από το 2019, πιστεύω πως ναι. Σταματήσαμε την οργανωμένη εισβολή στον Έβρο, φτιάξαμε τον φράχτη, καταργήσαμε το κολαστήριο της Μόριας, επεκτείναμε τα χορικά ύδατα στο Ιόνιο και οριοθετήσαμε ΑΟΖ με την Αίγυπρο, αγοράσαμε Rafale και φρεγάτες, είμαστε στη διαδικασία απόκτησης F35. Η Ελλάδα είναι ισχυρή και γεωπολιτικά και αμυντικά και οικονομικά. Ποια είναι η εναλλακτική; Προτιμούμε ήρεμα ή ταραγμένα νερά; Δεν έχουμε υποχωρήσει από πάγιες εθνικές θέσεις. Υποχρέωσή μου είναι να πείσω την Τουρκία ότι δεν βοηθά η πολιτική του αναθεωρητισμού. Οι σχέσεις των δύο λαών είναι καλές. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με την βίζα εξπρές, δεν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο, υπάρχει καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό. Αν συμφωνήσουμε τελικά ότι διαφωνούμε στο θέμα της ΑΟΖ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου».
Για τον Αντώνη Σαμαρά: «Σέβομαι πάντα τις απόψεις του τ. πρωθυπουργού, και ο ίδιος διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά, έχει συναντήσει τον κ. Ερντογάν και έγιναν διερευνητικές, γνωρίζει καλά ότι το βάρος της εξουσίας μας υποχρεώνει να μιλάμε με την Τουρκία. Όσο μπορώ να διασφαλίζω ήρεμα νερά, θα το κάνω, είναι προτίμηση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης. Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουν να διαφυλάξουμε την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα. Είναι μεγάλη απόσταση να διαφωνεί κάποιος σε κάτι από το να προβαίνει σε ενέργειες που θα τραυματίζει τη συνοχή της Κ.Ο.».
Για τη συνάντησή του με τον Μ. Πομπέο και τις εκλογές στις ΗΠΑ: «Γνωριζόμαστε από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, υπερασπίστηκε τα ελληνικά δίκαια με μεγάλη αυστηρότητα, οι πολιτικές σχέσεις στην πολιτική έχουν μεγάλη αξία, βρέθηκε για δικούς του λόγους στην Ελλάδα. Αν νικήσει ο κ. Τραμπ, μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο να παίξει… Τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, θα ήταν παράτολμο να κάνω πρόβλεψη, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Έχουμε πάρα πολύ ισχυρές επαφές με πολλούς εκλεγμένους εκπροσώπους και γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα. Θα προσαρμοστούμε και θα δουλέψουμε με οποιοδήποτε εκλεγεί, ο στρατηγικός πυρήνας των δύο σχέσεων δεν θα διαταραχθεί».
Για την δικαστική μάχη Μαρινάκη – Καρυπίδη και τη βία στα γήπεδα: «Είναι ιδιωτική αντιδικία, δεν μας αφορά καθόλου και δεν την σχολιάζουμε… Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα».
Για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Του είπα ότι είμαι στη διάθεσή του, όποτε θέλει, να τον συναντήσω. Αναμένω από τον κ. Ανδρουλάκη, μου είπε θα το κάνει. Είναι σημαντικό να υπάρχουν και άλλες προτάσεις και άλλες φωνές, το επιβάλλει η ίδια η κοινοβουλευτική δημοκρατία, με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συγκρίνουμε και να δούμε ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχω δει δείγματα ότι το ΠΑΣΟΚ αλλάζει. Χαρακτηριστικά είναι ο νόμος του ΑΣΕΠ και ο Συνήγορος του Πολίτη. Ο κ. Ανδρουλάκης κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφει το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά, δεν μπορεί ταυτόχρονα να παρουσιάζεται ως προοδευτικός μεταρρυθμιστής που αναφέρεται στον μεσαίο χώρο.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Καλά ξεμπερδέματα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν και ενδεχομένως να έχουν το τέλος που τους αξίζει. Αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα συνονθύλευμα που είχε ένα σκοπό και μόνο την προοπτική της εξουσίας».
Για την χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα: «Έγινε λίγες μέρες αφότου βγήκαν οι κουκούλες από τους ψευδομάρτυρες στην υπόθεση της Νοβάρτις, είναι ο άνθρωπος που ήταν ενορχηστρωτής της υπόθεσης. Το να έρχεται να μιλά για ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, πάει πολύ. Όταν βλέπω την έκθεση του κράτους δικαίους της Ε.Ε. και προοδεύει η χώρα μας, συγκρίνετε την έκθεση με έναν άνθρωπο που δεν έκανε καμία αυτοκριτική και κουνάει το δάχτυλο».
Για το ενδεχόμενο τρίτης κυβερνητικής θητείας: «Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας και διεκδικεί εκλογική νίκη. Βέβαια δεν ενδιαφέρει πολίτες τι θα γίνει το 2027.Αν τότε έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις, μας, πιστεύω ότι θα αξίζουμε μια τρίτη τριετία, έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας».
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις: «Ευθαρσώς, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εγώ, θέσαμε στον Γερμανό πρόεδρο το θέμα των αποζημιώσεων και ειδικά του κατοχικού δανείου που νομικά είναι πιο μαχητό. Δεν θα υποστείλουμε αυτήν την προσπάθεια».
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: «Είναι άκομψο να το συζητάμε τώρα, θα κάνουμε τη συζήτηση στις αρχές του 2025».
Για την επαφή του με την κοινωνία: «Προσπαθώ να έχω αίσθηση των προβλημάτων της κοινωνίας, κανείς δεν ταυτίζεται απόλυτα με τη ζωή του άλλου. Τα προβλήματα των πολιτών διορθώνονται με πολιτικές. Προσπαθούμε πάντα να ακούμε την κοινωνία των πολιτών, να ακούμε ιδέες, δεν τα ξέρουμε όλα».
Για την τραγωδία στη Βαλένθια και τον κίνδυνο αντίστοιχης περίπτωσης στην Αθήνα: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τις εικόνες που βλέπουμε στην Βαλένθια και την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών. Δυστυχώς, το 112 δεν λειτούργησε. Υπάρχουν καιρικά φαινόμενα που ενδεχομένως να ξεπερνούν δυνατότητες οποιασδήποτε υποδομής. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εμείς έχουμε εμπεδώσει μια κουλτούρα έγκαιρης ειδοποίησης που λοιδορήθηκε και φέτος. Το μεσημέρι έχω σύσκεψη με Περιφερειάρχη Αττικής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αθήνας. Να εξασφαλίσουμε ότι ο Κηφισός θα είναι καθαρός σε μια πιθανή μεγάλη νεροποντή, υπάρχει σχεδιασμός, προφανώς χρειάζονται περισσότεροι πόροι, να προσαρμοστούμε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Απαιτούνται περισσότεροι πόροι αλλά και διαφορετική κουλτούρα, είμαστε όλοι συμμέτοχοι, όπως συνέβη με τον καθαρισμό 800.000 οικοπέδων».
Για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛΑΣ και ειδικά στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, να εξιχνιάσει αυτό το φαινόμενο. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν υπόλοιπα τρομοκρατικών πυρήνων στην χώρα. Αυτή η κουλτούρα των αντιεξουσιαστών, που για αρκετά χρόνια την ανεχθήκαμε χωρίς να κάνουμε κάτι για να την περιορίσουμε, πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις μία μολότοφ να μετατραπεί σε μία βόμβα. Κάθε τέτοιο περιστατικό δίνει μία ευκαιρία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, να εξιχνιάσει με μεγαλύτερη ταχύτητα αυτά που ήδη γνώριζε και παρακολουθούσε».