Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Πέντε δεσμεύσεις και πέντε πεδία δράσης των επιχειρήσεων

Το δεκάλογο αμοιβαίων δεσμεύσεων μεταξύ Πολιτείας και επιχειρηματικότητας παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.

Μητσοτάκης: Πέντε δεσμεύσεις και πέντε πεδία δράσης των επιχειρήσεων

Τον δεκάλογο αμοιβαίων δεσμεύσεων μεταξύ Πολιτείας και επιχειρηματικότητας παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «να σκεφτούμε που βρισκόμασταν πριν από χρόνια. Είναι χρήσιμο να ξέρουμε τις αποστάσεις που έχουμε διανύσει. Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019, η οικονομία μας έχει βγει από την εντατική, καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, οι εξαγωγές μας αγγίζουν το 50% του ΑΕΠ. Έχουμε κλείσει πρακτικά το μισό επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την Ευρώπη.

Είναι τώρα η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης που θα κάνει αποτελεσματικότερη τη συνεργασία πολιτείας και επιχειρηματικότητας, με διακριτούς ρόλους, σαφείς κανόνες αλλά και κοινές προοπτικές».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές δεσμεύσεις που «γίνονται ήδη πραγματικότητα» και συγκεκριμένα:

  1. Μειώθηκαν σημαντικά οι φορολογικοί συντελεστές στα επιχειρηματικά κέρδη στα ερείσματα, έπεσαν στο μισό οι φόροι συγκέντρωσης κεφαλαίου και χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι τόκοι των κρατικών ομολόγων είναι απαλλαγμένοι από βάρη, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν υποχωρήσει κατά 5,5 % σωρευτικά.
  2. Ταυτόχρονα όλες μας οι κινήσεις συντείνουν στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι στην λίστα του Economist είμαστε 34οι μεταξύ 82 χωρών, έχουμε κερδίσει 28 ολόκληρες θέσεις. Είμαστε στην κορυφή ανάμεσα στις χώρες με τις καλύτερες προοπτικές για την επόμενη πενταετία.
  3. Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς προηγούμενο, έχουν απορροφηθεί σχεδόν 18 δις από τα 36 του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ, η Ελλάδα θα τροφοδοτηθεί με 40 δις ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Είναι μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα.
  4. Κρίσιμες είναι ακόμα οι μεταρρυθμίσεις στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου. Συχνά αναχαιτίζονται πολλές επενδυτικές πρωτοβουλίες και ο νέος δικαστικός χάρτης και η ψηφιοποίηση του κράτους θα μας φέρουν τελικά πιο κοντά στον στόχο, να τελεσιδικούν οι αποφάσεις πολύ πιο σύντομα σε σχέση με σήμερα.
  5. Η ψηφιακή πραγματικότητα στοχεύει να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Το κτηματολόγιο είναι ίσως πιο σημαντική αθέατη μεταρρύθμιση που συντελείται αυτή τη στιγμή.

Πολιτική σταθερότητα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει σήμερα ένα δεδομένο στον τόπο μας, που αν και άυλο, αποτελεί εθνικό πλεονέκτημα, η πολιτική σταθερότητα. Στις μέρες μας την αναζητούν πολλά κράτη όταν εμείς την θεωρούμε περίπου αυτονόητη. Θετικό κλίμα που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύουν με ασφάλεια».

Αναγνώρισε ότι «προφανώς και δεν γίναμε ξαφνικά επιχειρηματικός παράδεισος, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Το κόστος ενέργειας παραμένει υψηλό, το κόστος δανεισμού μπορεί να περιοριστεί και άλλο, η αγορά εργασίας παρουσιάζει ελλείψεις, το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών δεν έχει φτάσει εκεί που θέλουμε. Είναι προκλήσεις που πρέπει να απαντήσουμε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρει και η έκθεση Ντράγκι. Αναδεικνύει τον κίνδυνο η Ευρώπη μονίμως να χάνει έδαφος σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης: «Είμαι ένας πολιτικός που πιστεύω όσο λίγοι στην ελεύθερη οικονομία, στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης πολιτικής που συνδυάζει την ανάπτυξη της χώρας με την ατομική προκοπή των πολιτών. Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να είμαι καθαρός στα ζητούμενα που έχει η Πολιτεία από εσάς. Δεν υπάρχει καμία πετυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους εργαζόμενους. Καμία ανάπτυξη στους αριθμούς δεν αποκτά περιεχόμενο αν δεν αφορά πολλούς».

Προσδιόρισε στο πλαίσιο αυτό πέντε πεδία που προϋποθέτουν και την εισφορά των επιχειρήσεων:

Α. Τα κέρδη δεν είναι μόνο για να αποταμιεύονται, να μοιράζονται σε μερίσματα. το μεγαλύτερο μέρος να επενδύεται ξανά στις επιχειρήσεις, να επενδύετε στην καινοτομία, το βλέμμα σας να είναι και στο εξωτερικό, να τονώσουμε την εξωστρέφειά μας.

Β. Η πρόοδος των επιχειρήσεων οφείλει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, η εργασιακή ζωή να συνδυάζεται με την οικογενειακή, να προσφέρει συμμετοχή και στα κέρδη.

Γ. Κομβικός τομέας είναι η κατάρτιση των εργαζόμενων, προκύπτει άμεση ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας και επιστροφή νέων από το εξωτερικό. Οι καιροί απαιτούν να επενδύσετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας, προτιμώ η κατάρτιση να γίνεται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις.

Δ. Πίστη στον υγιή ανταγωνισμό, που πλήττουν πάντα οι αθέμιτες πρακτικές και η αισχροκέρδεια. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ισχύσουν οι κανόνες της οικονομίας. Όπως, δηλαδή, αν μειώνεται το κόστος παραγωγής, ακολουθεί μείωση των τιμών. Είναι και δική σας ευθύνη αν αυτό δεν συμβαίνει, πλήττοντας τον καταναλωτή.

Ε. Ειδικό κεφάλαιο είναι ο προσανατολισμός της εταιρικής ευθύνης σε επίκαιρες κοινωνικές ανάγκες. Έχουμε κάνει βήματα προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση. Μπορείτε περισσότερο. Σήμερα δεν βλέπουμε στον βαθμό που θα θέλαμε τους μεγάλους ευεργέτες και τις μεγάλες ευεργεσίες του παρελθόντος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v