Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη μέχρις εσχάτων για να μην επανέλθει υποψηφιότητα Κασσελάκη

«Το συνέδριο θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας», λέει η πλευρά Κασσελάκη. «Η απόφαση του αποκλεισμού είναι άμεσα εφαρμοστέα και αμετάκλητη», απαντά η Κουμουνδούρου. Βουλευτές: Δεν φεύγουμε, ας μας διαγράψουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη μέχρις εσχάτων για να μην επανέλθει υποψηφιότητα Κασσελάκη

Στο σημείο μηδέν πλησιάζει με γρήγορα βήματα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις αμέσως επόμενες ημέρες θα κριθεί εάν θα διατηρηθεί η επίπλαστη, έστω, ενότητα ή θα επισημοποιηθεί η τρίτη διάσπαση, μέσα σε ένα χρόνο, που θα ισοδυναμεί με διάλυση.

Ο αποκλεισμός του Στέφανου Κασσελάκη ως υποψήφιου προέδρου με πλειοψηφία 138 ψήφων επί των παρόντων στην Κεντρική Επιτροπή (σ.σ. τα μέλη του οργάνου είναι 295) και η μεγάλη κόντρα που ξέσπασε για το εάν το συνέδριο δικαιούται να εγκρίνει ή να απορρίψει τον αποκλεισμό, συνθέτουν ένα σκηνικό που αφήνει... άφωνους τους εναπομείναντες οπαδούς του κόμματος.

Όπως σημειώνουμε εδώ και αρκετές ημέρες, η άποψη να αναβληθούν το συνέδριο και οι προεδρικές εκλογές (για την άνοιξη) βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς στη λεγόμενη «νέα πλειοψηφία» στα όργανα, κυρίως στους «87».

Άλλα στελέχη (που είναι και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας) ωστόσο δείχνουν να τηρούν πλέον αποστάσεις από αποφάσεις όπως ο αποκλεισμός υποψηφιότητας Κασσελάκη ή σχέδια για αναβολή των διαδικασιών, καθώς, όπως λένε, έχουν «πιάσει» τη μεγάλη ζημιά που προκαλείται στη βάση.

Στην πρόσκληση-πρόκληση του κ. Κασσελάκη «θα τα πούμε στο συνέδριο» και «είναι σταλινικές» οι μέθοδοι αποκλεισμού, απάντησε επισήμως η Κουμουνδούρου με μία ξερή ανακοίνωση: η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής (για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του) «είναι άμεσα εφαρμοστέα και αμετάκλητη».

Ανάλογη απόφαση είχε λάβει η Πολιτική Γραμματεία και μετά την ψήφο δυσπιστίας κατά του κ. Κασσελάκη, όταν είχε ανακοινώσει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν, παρά τις διαμάχες που είχαν ξεσπάσει για τις επόμενες κινήσεις μετά την καθαίρεση.

Τι θα γίνει στο συνέδριο… αν δεν αναβληθεί

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, άρχισε η άλλη μεγάλη κόντρα για την ουσία της:

- Η πλευρά Κασσελάκη επικαλείται το καταστατικό (άρθρο 20) που ορίζει πως το συνέδριο «εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος». Με βάση αυτό το σκεπτικό, στο συνέδριο θα κατατεθεί μεν η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής για τις τέσσερις μόνο υποψηφιότητες (Φάμελλου, Πολάκη, Φαραντούρη, Γκλέτσου), ωστόσο το Σώμα μπορεί να την απορρίψει. Σε αυτή την περίπτωση, λένε, η διαδικασία για τους διεκδικητές της προεδρίας θα συζητηθεί από την αρχή, με συμπερίληψη της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

- «Όχι», απαντούν από τη «νέα πλειοψηφία» και, κυρίως, από τους «87». Διότι, όπως λένε, οι υποψηφιότητες που θα προτείνει στο συνέδριο η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου είναι δεδομένες, δηλαδή μόνο οι τέσσερις. Εάν, σημειώνουν, υπάρξει πρόταση από σύνεδρο για υποψηφιότητα Κασσελάκη, τότε «το προεδρείο του συνεδρίου είναι αυτό που θα αποφασίσει εάν θα τη θέσει σε ψηφοφορία». Και, προφανώς, δεν θα τη θέσει, εάν οι συσχετισμοί στους συνέδρους είναι «αντικασσελακικοί».

Απέναντι σε όλα αυτά, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Παναγιώτης Ρήγας δήλωσε ευθέως χθες ότι ο κ. Κασσελάκης μπορεί να είναι υποψήφιος, με την επισήμανση, μάλιστα, πως εάν κερδίσει στις προεδρικές εκλογές, «οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση των μελών». Κατά τις πληροφορίες, δεν είναι ο μοναδικός που δείχνει ότι αρνείται τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη «με απόφαση Κεντρικής Επιτροπής», οπότε η διαμάχη θα κορυφωθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Βουλευτές: Δεν φεύγουμε, ας μας διαγράψουν

Όσο για τη στάση των «κασσελακικών» βουλευτών (8-12, κατά τους υπολογισμούς), επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που μεταφέραμε ότι ουδείς σκοπεύει να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα ή από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Για δύο λόγους:

  • Πρώτον, διότι θα ανοίξει νέα συζήτηση περί αποστασίας ή «παραδώστε τις έδρες», όπως συμβαίνει εδώ κι ένα χρόνο με την αποχώρηση των «11» (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου κ.λπ.) και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς.
  • Δεύτερον, διότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θέλουν να χρεωθούν την απώλεια του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, αρκούν πέντε αποχωρήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει στη δεύτερη θέση στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παρά την παραμονή τους στην Κ.Ο., όμως, θα συνεχίσουν να εκφράζουν θέσεις υπέρ του κ. Κασσελάκη, οπότε η Κουμουνδούρου ή θα δεχτεί… την πολυφωνία στους κόλπους των βουλευτών ή θα τους διαγράψει οδηγώντας το κόμμα στην τρίτη θέση.

«Δεν θα φύγει κανείς μέχρι να μας διαγράψουν ή να μας αποκλείσουν όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου, δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων (και) εντός Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v