Ο αποκλεισμός της υποψηφιότητας Κασσελάκη από τις προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ (όποτε γίνουν…) ήταν το απολύτως αναμενόμενο αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Όπως αναφέραμε προχθές, η απόφαση «το Σάββατο τελειώνουμε τον Στέφανο Κασσελάκη» ήταν ειλημμένη από τους «87» και τους πάλαι ποτέ «ενδιάμεσους» (Νίκο Παππά, Παύλο Πολάκη) που, όλοι μαζί, συνιστούν πλέον τη νέας πλειοψηφία στα όργανα του κόμματος.
Προς αποφυγή ερμηνειών και… παρερμηνειών, μάλιστα, στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τα πρόσωπα που δεν μπορούν να είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, προστέθηκε το όνομα του κ. Κασσελάκη. Με αυτή την προσθήκη διαφώνησαν 12 μέλη της Κ.Ε. (της ομάδας Πολάκη) με αποτέλεσμα η απόφαση να αποσπάσει 138 «ναι» σε σύνολο 150 μετεχόντων.
Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία έγινε επί των παρόντων, καθώς από τα 295 μέλη του οργάνου παραβρέθηκαν χθες μόνο του 150 - και μάλιστα χρειάστηκαν περίπου τρεις ώρες για να επιτευχθεί η απαραίτητη απαρτία.
Αποκλεισμός με ή χωρίς συνέδριο
Το επόμενο «ματς» θα αφορά το δικαίωμα του έκτακτου συνεδρίου να επικυρώσει ή να ακυρώσει τον αποκλεισμό Κασσελάκη.
«Δεν υπάρχει τέτοιο δικαίωμα» απαντούν ήδη στελέχη των «87», διότι, όπως λένε: «το συνέδριο θα κληθεί να επικυρώσει τις υποψηφιότητες που θα του εισηγηθεί η Κεντρική Επιτροπή», η οποία, μετά την χθεσινή απόφαση, έβγαλε από την “κούρσα” τον κ. Κασσελάκη. Κατά τους ίδιους, μάλιστα, δεν θα έχει δικαίωμα κάποιος να προτείνει άλλο πρόσωπο (πλην όσων εισηγείται η Κ.Ε.) στο συνέδριο, αφού το dead line για τις υποψηφιότητες είναι η 24η Οκτωβρίου.
Άλλα στελέχη, πιο μετριοπαθή, που συντάχθηκαν με τους «87» για την καθαίρεση του κ. Κασσελάκη, υποστηρίζουν ότι «το συνέδριο, ως ανώτατο όργανο, σαφώς έχει τη δυνατότητα να μην εγκρίνει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής».
Όπως προκύπτει από την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη χθες βράδυ, με σύνθημα «Η φωνή μας είναι το συνέδριο», τα μέλη και τα στελέχη που τον στηρίζουν θεωρούν ως επόμενο «πεδίο μάχης» τη συνεδριακή διαδικασία που «θα ακυρώσει τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς» του.
Για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά την απόφαση της Κ.Ε., κυκλοφόρησαν συστάσεις προς τα μέλη «να μην παραιτηθεί κανείς» από τις οργανώσεις ώστε να πετύχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συνέδρων και να κερδίσουν τους συσχετισμούς στο Σώμα.
Όμως… προς αναβολή συνέδριο - εκλογές
Εν προκειμένω, όμως, το ερώτημα είναι… εάν θα γίνει συνέδριο, όπως και προεδρικές εκλογές, καθώς πληθαίνουν οι φωνές από τη «νέα πλειοψηφία» να αναβληθούν όλα για το νέο έτος. Και, μάλιστα, όχι για τις πρώτες ημέρες του αλλά «κάπου την άνοιξη», ώστε «να έχει επανέλθει η ηρεμία στο κόμμα» και «να έχει ξεχαστεί το όνομα Κασσελάκης» από τη βάση και τους (εναπομείναντες) ψηφοφόρους του κόμματος.
«Ένα βήμα τη φορά», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος των «87», τονίζοντας ότι το μείζον χθες ήταν ο αποκλεισμός της υποψηφιότητάς του. «Το πότε θα κάνουμε συνέδριο και εκλογές θα τα βρούμε», επισημαίνουν με νόημα.
Είναι ενδεικτικό ότι δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία η πρόταση του πρώην οικονομικού διευθυντή του κόμματος, Θύμιου Γεωργόπουλου, να παραπεμφθεί ο κ. Κασσελάκης στην Επιτροπή της Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. «Είχαμε συμφωνήσει να μην μπλέξουμε τα πράγματα και να επικεντρωθούμε στο μπλόκο της υποψηφιότητας του, ο Θύμιος ενήργησε αυτοβούλως», εξηγούσαν χθες το βράδυ.
Τίτλος τιμής το «υποψήφιος πρόεδρος»
Στο έτερο ερώτημα, γιατί επέμειναν στον αποκλεισμό του και δεν τον άφησαν να είναι υποψήφιος και να ηττηθεί, όπως είχε προτείνει ο κ. Πολάκης, η απάντηση είναι κοφτή: «ο τίτλος του υποψήφιου προέδρου είναι τίτλος τιμής, σημαίνει ότι θεωρούμε άξιο ένα πρόσωπο να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Με τον αποκλεισμό λέμε ότι ο Κασσελάκης δεν είναι άξιος διότι δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, ενώ δεν σέβεται και το καταστατικό».
Με τη θέση αυτή, δηλαδή, απαντούν σε εκτιμήσεις ότι τον «έκοψαν» από υποψήφιο επειδή φοβήθηκαν ότι… θα ξανακέρδιζε τις εκλογές, όπως πέρυσι.
Τρίζει η θέση της «αξιωματικής αντιπολίτευσης»;
Ως προς τις κινήσεις των βουλευτών που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη, η κατάσταση μοιάζει μπερδεμένη: εάν αποχωρήσουν και κρατήσουν τις έδρες θα κατηγορηθούν, με τη σειρά τους, για… αποστασία. Το πιθανότερο - αυτή τη στιγμή - είναι να παραιτηθούν από αξιώματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να παραμείνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ… στηρίζοντας σταθερά τον κ. Κασσελάκη.
Σε μία τέτοια περίπτωση, το κόμμα είτε θα τους διαγράψει, είτε θα τους «ανέχεται»: στην πρώτη περίπτωση οι ίδιοι δεν θα μπορούν να χαρακτηριστούν αποστάτες, ενώ στη δεύτερη το κομφούζιο θα γνωρίσει νέα επίπεδα.
Χθες πάντως η «κασσελακική» Γιώτα Πούλου ανακοίνωσε την παραίτησή της από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, λέγοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της και για τα άλλα «αξιώματα», δηλαδή για τη θέση της συντονίστριας του κοινοβουλευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια ή απαρχή παραιτήσεων από αξιώματα, ώστε, συν τοις άλλοις, να μην προλάβει να τους τα αφαιρέσει η νέα πλειοψηφία, θα φανεί.
Υπενθυμίζεται ότι με πέντε διαγραφές ή παραιτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα περάσει αυτομάτως στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτή θα είναι η «προίκα» που θα πάρει ο πρόεδρός του που εκλεγεί σήμερα - αν συμβεί κάτι τέτοιο.