Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντιμπέιτ ΠΑΣΟΚ: Οι καυτές ατάκες των υποψηφίων για την ηγεσία

Οι θέσεις των έξι υποψηφίων σε έξι θεματικές ενότητες και οι ερωτήσεις που θέτουν μεταξύ τους, για την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, την εξωτερική πολιτική, τους θεσμούς, την κλιματική κρίση, την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Ντιμπέιτ ΠΑΣΟΚ: Οι καυτές ατάκες των υποψηφίων για την ηγεσία

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης αναπτύσσουν τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες, ενώ μπορούν να θέτουν ερωτήσεις και μεταξύ τους.

Οι έξι υποψήφιοι συμφώνησαν να αναπτύξουν τις θέσεις τους στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  1. Οικονομία-Ανάπτυξη
  2. Κοινωνικό κράτος-Νέα γενιά-Δημογραφικό
  3. Εξωτερική πολιτική-Άμυνα- Ευρωπαϊκή Ένωση
  4. Κράτος-Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση
  5. Κλιματική κρίση-Πολιτική προστασία-Ενεργειακή μετάβαση
  6. ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανοίγουν τα χαρτιά τους.

 

Οικονομία-Ανάπτυξη

Νίκος Ανδρουλάκης: Βασικές προτάσεις μας είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, ακατάσχετο της αγροτικής περιουσίας, οι κανόνες διαφάνειας, διαπραγματεύσεων μεταξύ ΦΑΠ και δανειολήπτη. ρύθμιση με έως 120 δόσεις για χρέη ΕΦΚΑ και εφορία και το ζήτημα ελβετικού φράγκου. Σημαντικό είναι να μπορεί να παρακολουθήσει ο δανειολήπτης το χρέους του με διαφάνεια.

Παύλος Γερουλάνος: Αδικο το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα. Τεράστιο πρόβλημα είναι η έλλειψη ελέγχων και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Να λογοδοτήσει το κράτος γιατί έχει αποτύχει αντί να ζητάμε τα ρέστα από τον πολίτη.

Η πρώτη κόντρα Ανδρουλάκη-Γερουλάνου αφορά τα κόκκινα δάνεια και το δανειολόγιο με τον Ν. Ανδρουλάκη να λέει ότι αυτά που προτείνει είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Είναι σημαντικό αν αρθούν τα κριτήρια που εμποδίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον τραπεζικό δανεισμό, είπε ο κ.Γερουλάνος απαντώντας στην κυρία Διαμαντοπούλου

Νάντια Γιαννακοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει αυστηρή αντιπολίτευση είπε στην πρώτη παρέμβασή της η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Αννα Διαμαντοπούλου: Είναι εξωφρενικό να αντιμετωπίζονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τον ίδιο τρόπο, χρειάζεται μεταρρύθμιση. Χρειάζεται μεταρρύθμιση στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Χάρης Δούκας: Οι τράπεζες ανακοίνωσαν 3 δισ. υπερκέρδη όταν τις έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές. Άδικη η φορολογική πολιτική. Να μπουν όροι και κανόνες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί είναι ζούγκλα. 

Φεύγουν παιδιά από φτωχές οικογένειες για σπουδές στο εξωτερικό και εμείς θα κλείνουν τα μάτια σε ό,τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, αντέτεινε η Αννα Διαμαντοπούλου

Μιχάλης Κατρίνης: Λίγες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, οι πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση, υπάρχουν δύο Ελλάδες. Υπάρχει η Ελλάδα που 370 επιχειρήσεις παίρνουν 17.5 δισ. με 2% επιτόκιο από το ταμείο ανάκαμψης και 399.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να πάρουν ένα δάνειο με 7 και 8%, αν το πάρουν. 

Κοινωνικό κράτος-Νέα γενιά-Δημογραφικό

Νίκος Ανδρουλάκης: Κάναμε δράσεις στην Αθήνα για το μεταναστευτικό. Το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του θέσεις για τη μετανάστευση. Εγώ πήρα πρωτοβουλία ως ευρωβουλευτής για τα θέματα του Δουβλίνου. Το ΠΑΣΟΚ έχει τριπλασιάσει τα ποσοστά τους στους νέους. Εχει ολοκληρωμένη άποψη για Εθνικό Απολυτήριο, Ειδική Εκπαίδευση, Πιστοποίηση, Ξένες Γλώσσες

Παύλος Γερουλάνος: Το ασφαλιστικό, το δημογραφικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες. Η συντεταγμένη νόμιμη μετανάστευση θα μπορούσε να βοηθήσει.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Να δούμε συνολικά το μεταναστευτικό, αλλά πάντα με τη φύλαξη των συνόρων μας και την τήρηση των διεθνών κανόνων. Να δούμε στοχευμένα, συνολικά ποια είναι η στάση της Ευρώπης και να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας και τη στάση της χώρας μας. Είναι αδιανόητα διάφορα τα οποία βλέπουμε ή ακούμε για pushbacks. 

Επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε η Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντάς του, ότι δεν είναι ο μόνος υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ.

Αννα Διαμαντοπούλου: Το μεταναστευτικό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και αφορά τις επενδύσεις στην Αφρική και συνολική πολιτική για το μεταναστευτικό. Είναι πολύ ουσιαστικό να δούμε τους νέους μέσα από τα μεγάλα ζητήματα όπως τη τεχνητή νοημοσύνη, το στεγαστικό πρόβλημα, οι άνθρωποι που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Υπερασπίζομαι μόνη μου το νόμο μου για την Παιδεία

Χάρης Δούκας: Η επιδοματική προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη είναι στη λάθος κατεύθυνση και αυτός είναι ο λόγος που η νέα γενιά φεύγει. Χρειάζεται μια ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που προσεγγίζουμε το παραγωγικό μοντέλο. Η κοινωνική στέγαση είναι πρόβλημα για τους νέους. Στο εξωτερικό σε μεγάλα κτίρια υπάρχει η νόρμα το 10% να περνάει στους νέους ως κοινωνική κατοικία, να στηρίξει για παράδειγμα τους φοιτητές.. Φτιάχνονται πολύ μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις στη χώρα, για παράδειγμα στο Ελληνικό. Το 10% θα ισχύσει για αυτή την πολύ μεγάλη επένδυση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης; 

Μιχάλης Κατρίνης: Το πρότυπο της δεκαετία του '80, επικαιροποιημένο, στην υγεία, στην παιδεία, όλα αυτά κάνουν επιτακτική την επαναφορά αυτού του προτύπου, απάντησε στην ερώτηση εάν είναι πιο κοντά στο οικονομικό μοντέλο του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη. Νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό, αυτό ζητούν όπου κι αν πήγα σε όλη τη χώρα.

Εξωτερική πολιτική-Άμυνα- Ευρωπαϊκή Ένωση

Νίκος Ανδρουλάκης: Το Ελσίνκι ήταν μια τεράστια εθνική επιτυχία. Να υπάρχουν κυρώσεις, οικονομικές, στην Τουρκία, όταν απειλεί να κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει παγώσει λόγω της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου από τον Ερντογάν. Όσο παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα μας έρθει κολάρο η ειδική σχέση. Μην μπερδεύετε τα βέτο.

Παύλος Γερουλάνος: Οτιδήποτε διαπραγματευτούμε με την Αγκυρα πρέπει να γίνει μέσα από το δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα κερδίζει έχει σταθεροποιητικό ρόλο έχει δυνατό στρατό και ισχυρή οικονομία. Βέβαια υπάρχουν πολλά θέματα διαλόγου με την Τουρκία που χτίζουν εμπιστοσύνη. Αλλά στο διεθνές δίκαιο πρέπει η Ελλάδα να είναι απόλυτη απέναντι στην Τουρκία παίζει το ρόλο του αποσταθεροποιητικού παράγοντα για να παίρνει λεφτά. Είμαστε με το δίκαιο, να σπρώχνουμε την Τουρκία να δεχθεί τους δικούς μας όρους.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Πήραμε το μέρος του Ισραήλ και το καταδικάσαμε όταν έγινε η επίθεση. Όμως αυτό που έγινε μετά είναι αδιανόητο και χρειάζεται να υπάρξει άμεσα ειρηνευτική διαδικασία,

Αννα Διαμαντοπούλου: Ο κ. Ερντογάν έβαλε τον πρωθυπουργό με την πλάτη στον τοίχο ζητώντας την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Δεν έχουμε σχέδιο. Η συμφωνία των Πρεσπών είχε πολλά προβλήματα, όμως εφόσον μία συμφωνία έγινε είναι δύσκολο για κάθε χώρα να κάνει πίσω. Πρέπει να περιφρουρήσουμε τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας.

Χάρης Δούκας: Χρειάζονται ξεκάθαρες γραμμές για τα εθνικά ζητήματα. Ο Ερντογάν έχει αναθεωρητική προσέγγιση. Μόνο το θέμα της ΑΟΖ να διευθετηθεί στη Χάγη και να έχει υπογράψει η Τουρκία το δίκαιο της θαλάσσης. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας τα 12 μίλια.

Μιχάλης Κατρίνης: Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα.  Δεν είναι δυνατό να χαριεντίζεται ο πρωθυπουργός με τον Ερντογάν λίγο μετά τη δήλωσή του για την Κύπρο. Ο ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος. Η κυβέρνηση έχει λογική εφησυχασμού και κατευνασμού. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το βέτο σε μια πραγματική απειλή που είναι η Τουρκία.

Κράτος-Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση

Νάντια Γιαννακοπούλου: Επί αείμνηστης Φώφης Γεννηματά λειτουργούσαν τα όργανα πολύ περισσότερο. Σε ότι αφορά τα Τέμπη σημείωσε: Δεν μπορώ να μην πω το εξής: Θα έκανα κάτι διαφορετικό από τον κ. Ανδρουλάκη, θα κατέθετα πρόταση μομφής για τα Τέμπη.

Μιχάλης Κατρίνης: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προφανώς θα πρέπει στη Βουλή να έχει παρουσία. Το σημαντικότερο όμως είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι καθημερινά στην επαρχία, να είναι σε όλες τις πόλεις.

Παύλος Γερουλάνος: Θα χειριζόμουν με τον ίδιο τρόπο το ζήτημα των υποκλοπών, διαφορετικά όμως στο επικοινωνιακό χειρισμό.

Αννα Διαμαντοπούλου για Παρακολουθήσεις: Για τις υποκλοπές υπήρξε η αντίδρασή μου άμεσα με ανάρτησή μου, η οποία έγινε τον Αύγουστο, μόλις ανακαλύφθηκε και ήρθε στην επιφάνεια από το inside story, η οποία είναι στη διάθεση του καθενός στην οποία μιλάω για μείζον εθνικό σκάνδαλο, για μείζον θεσμικό ζήτημα.

Χάρης Δούκας: «Νομίζω ότι έπρεπε να υπερψηφίσουμε (σ.σ. την κυβερνητική τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές) και νομίζω ότι είχε γίνει μια κοινοβουλευτική ομάδα που είχε αποφασίσει να την υπερψηφίσει και τελευταία στιγμή άλλαξε απόφαση την επόμενη μέρα.

Για τη ΔΕΗ οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ γιατί ήμουν γραμματέας στον τομέα Ενέργειας. Όταν εσύ (σ.σ. απευθυνόμενος στην Ά. Διαμαντοπούλου) δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ. Για τα θέματα τα υπόλοιπα οφείλω να πω ότι για τις καταλήψεις τοποθετήθηκα καθαρά για τη δημόσια δωρεάν παιδεία, για όλους.

Νίκος Ανδρουλάκης: Οι θεσμοί είναι ένα κορυφαίο ζήτημα στην Ελλάδα. Παρακμάζουν οι θεσμοί. (...) Το 2024 κινδυνεύουμε από θεσμική χρεοκοπία. Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Γι' αυτό πέρα από αυτό που θέσατε, εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλία στη συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Κλιματική αλλαγή

Νίκος Ανδρουλάκης: Η Τράπεζα της Ελλάδας μιλάει για τα 4 μεγάλα ολιγοπώλια που δυσκολεύουν τη ζωή μας. Οι τράπεζες, η ενέργεια, η υγεία και θέματα που έχουν να κάνουν με την εμπορία τροφίμων. Τώρα στον τομέα της ενέργειας, οι ισχυροί έχουν γίνει πανίσχυροι. Γιατί; Διότι κάναμε μια πολιτική πράσινης μετάβασης που επειδή είχαμε ένα δίκτυο χαμηλής διασυνδεσιμότητας, το εκμεταλλεύτηκαν οι ολιγάρχες και μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού έχουν κάνει τεράστια πάρκα, ενώ σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες κατά προτεραιότητα οι ανανεώσιμες πηγές δίνονται σε συνεταιρισμούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, δήμους για να έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής οι μεν και χαμηλό κόστος ζωής οι δε.

Παύλος Γερουλάνος: Στην Ελλάδα έχουμε ένα πρόβλημα αρμοδιοτήτων και επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο: Διότι το κράτος θέλει να έχει όλη την εξουσία πάνω του, αλλά να μοιράζει αρμοδιότητες. Δεν μοιράζει ποτέ εξουσίες. Σου λέει λοιπόν, πάρε εσύ αυτό, αλλά δεν σου δίνω λεφτά να το κάνεις. Και όχι μόνο αυτό. Στέλνει γράμμα στους δημάρχους ότι πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδα, τον Ιούνιο, τις πυρκαγιές τις σβήνεις τον χειμώνα, όπως λένε στην Πυροσβεστική με την προετοιμασία που θα κάνεις. Και εδώ φαίνεται ότι το κράτος δεν κάνει καμία προετοιμασία την ώρα που χρειάζεται και μετά απλώς ψάχνει να ρίξει σε άλλους την ευθύνη. Και αυτό είναι το οποίο πληρώνουμε.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Δεύτερον, είμαστε όλοι υπέρ της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων που είναι σαφές ότι αισχροκερδούν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Μας είπε η κυβέρνηση ότι με το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα έχουμε ανταγωνισμό στην τιμή της ενέργειας. Ποια είναι σήμερα η αλήθεια; Αυξημένες ανανεώσιμες πηγές και η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Γιατί; Γιατί 5 εταιρείες όλες κι όλες, παραγωγοί και πάροχοι ενέργειας ρυθμίζουν την τιμή και αισχροκερδούν εις βάρος νοικοκυριών, επιχειρήσεων του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Χάρης Δούκας: Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η ΔΕΗ έχει το Δ. Που λέει δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και δεν πρέπει να το ξεχνάει και δεν πρέπει να σέρνει το χορό της ακρίβειας, αλλά να κρατάει τις τιμές χαμηλά. Και επειδή την έχω ακούσει πάρα πολύ για την έκθεση του Ντράγκι, η μία από τις τρεις πρώτες κορυφαίες προτεραιότητες είναι η φθηνή ενέργεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v