Μεταναστευτικό: Συναγερμός στην Αθήνα από τη στροφή του Βερολίνου

«Όχι» στη μονομερή κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν, το μήνυμα της κυβέρνησης. Επισκέψεις Ν. Παναγιωτόπουλου στη Γερμανία και Μ. Χρυσοχοΐδη στον Έβρο. Πιστή τήρηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ζητά η Ελλάδα.

Μεταναστευτικό: Συναγερμός στην Αθήνα από τη στροφή του Βερολίνου

Μια διαφορετική μέρα ξημέρωσε σήμερα για τη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη, καθώς από τα μεσάνυχτα τέθηκαν σε ισχύ οι έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας κατά της παράτυπης μετανάστευσης.

Πλέον, αυτοί επεκτείνονται, πέρα από τα νοτιοανατολικά σύνορα της Γερμανίας, και στην υπόλοιπη χερσαία συνοριογραμμή της, θέτοντας εκ των πραγμάτων σε δοκιμασία τη Συνθήκη Σένγκεν και γενικότερα την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό.

«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν», είναι το μήνυμα της Αθήνας, που έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει την αντίθεσή της με τη στροφή του Βερολίνου στο θέμα κατά το τελευταίο διάστημα. Η σημερινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, σημειώνουν στην κυβέρνηση, «οφείλει να τηρεί την ισορροπία μεταξύ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, της ασφάλειας των συνόρων και της ανθρωπιστικής αντιμετώπισης των προσφύγων. Και η εν λόγω συνθήκη λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει στο πλευρό της τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα), αλλά και άλλες, όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα εμφανίζεται διατεθειμένος να θέσει το πρόβλημα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντός του επόμενου μήνα στις Βρυξέλλες.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους αρμόδιους υπουργούς. Σήμερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα επισκεφθεί τον Έβρο και, ανάμεσα στα άλλα, θα μεταβεί στο στρατιωτικό φυλάκιο στις Καστανιές.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρεθεί στη Γερμανία, προκειμένου να λάβει μέρος σε υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, αναμένεται να έχει σημαντικές διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ αύριο θα συμμετάσχει στο Συνέδριο «Western Balcans Summit 2024». Ο υπουργός, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αναμένεται να τοποθετηθεί για τα κρίσιμα ζητήματα της παράτυπης μετανάστευσης, της διακίνησης μεταναστών, της εμπορίας ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος.

«Δίκαιη πολιτική»

«Η Ελλάδα ακολουθεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας έμφαση στη φύλαξη και προστασία των συνόρων, τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Alberto Núñez Feijóo την περασμένη Παρασκευή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικαλούνται το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που παραπέμπει σε ισχυρά και ασφαλή εξωτερικά σύνορα για την Ε.Ε., χωρίς καμία ευρωπαϊκή χώρα υπό πίεση να μη βρεθεί μόνη της. Σύμφωνα με αυτό, τέσσερις είναι οι πυλώνες της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο: Ασφαλή εξωτερικά σύνορα, ταχείες και αποτελεσματικές διαδικασίες, αποτελεσματικό σύστημα αλληλεγγύης και ευθύνης και ενσωμάτωση της μετανάστευσης στις διεθνείς εταιρικές σχέσεις.

Ειδικά ο πυλώνας για τα ασφαλή εξωτερικά σύνορα περιλαμβάνει αυστηρό έλεγχο ταυτοποίησης, ασφάλειας και υγείας, βάση δεδομένων Eurodac που διασφαλίζει την ξεκάθαρη ταυτοποίηση όλων όσοι εισέρχονται στην ΕΕ ως αιτούντες άσυλο ή ως αντικανονικοί μετανάστες, υποχρεωτική διαδικασία στα σύνορα για τους αιτούντες άσυλο που είναι απίθανο να χρήζουν προστασίας, που παραπλανούν τις αρχές ή που παρουσιάζουν κίνδυνο για την ασφάλεια, καθώς και πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων και δράση κατά της εργαλειοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v