Η αλλαγή ρότας της Γερμανίας στο μεταναστευτικό έχει θορυβήσει την Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι «η απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν» και συνάπτει συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αποφευχθούν οι απειλές του Βερολίνου.
Στην κυβέρνηση είναι ενοχλημένοι από την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Σολτς την οποία συσχετίζουν με ακραιφνώς πολιτικούς λόγους και δη την διαρκή άνοδο της ακροδεξιάς. Τονίζουν δε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε αθρόες επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία και σημειώνουν «το αυτονόητο», όλες οι χώρες να επιμεριστούν το βάρος, έκαστη αυτό που της αναλογεί.
Ο πρωθυπουργός έστειλε το σχετικό μήνυμα από τη Βιέννη, όπου βρέθηκε την Τετάρτη κυρίως για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ επανέλαβε την ελληνική θέση και μέσα από την χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Talk Radio 9.89.
«Η Γερμανία είχε μια εξαιρετικά ανεκτική και κοινωνικά γενναιόδωρη πολιτική απέναντι στους μετανάστες, η οποία τώρα δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Η απάντηση, όμως, δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης». Και αυτό μολονότι, όπως είπε, το ζήτημα σε πρώτη φάση δεν αφορά την Ελλάδα, γιατί η απόφαση της Γερμανίας περιορίζεται στα χερσαία σύνορα.
Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με ηγέτες άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα με την Ελλάδα, προκειμένου να συντονιστούν και να είναι έτοιμοι να αποτρέψουν τυχόν ανεπιθύμητες εξελίξεις.
«Κόκκινος συναγερμός»
Ήδη, τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών κυρίως από το νότιο Αιγαίο, δια της Τουρκίας, γεγονός που, σε συνδυασμό και με τη στάση της Γερμανίας, έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» σε Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Αυτό το οποίο σίγουρα μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί είναι να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλά της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται, δηλαδή, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Αυστριακό Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ.
Η απάντηση στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. «Είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, που αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακολουθήσει από το 2019 μία «πολύ πιο αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό, με σημαντική μείωση ροών, γρήγορες διαδικασίες ασύλου και εξομάλυνση της κατάστασης σε Έβρο και Αιγαίο».
Αυτή η πολιτική, κατά τις ίδιες πηγές, είχε θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, λένε, προστατεύθηκαν τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης τον Μάρτιο του 2020, απέναντι σε μια οργανωμένη εισβολή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές μειώθηκαν, εξομαλύνθηκε η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, η Ευρώπη αντιλήφθηκε το πρόβλημα, όπως αποτυπώνεται με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με περισσότερη χρηματοδότηση για τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα.