Οι παράμετροι που κρίνουν το πακέτο ΔΕΘ, ποια επιδόματα έρχονται

Δεν θα τεθεί κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα, το μήνυμα του Μαξίμου. Οι προθέσεις του πρωθυπουργού και η καθημερινότητα. Η λογοδοσία για τα πεπραγμένα και ο ορίζοντας του 2027.

Οι παράμετροι που κρίνουν το πακέτο ΔΕΘ, ποια επιδόματα έρχονται

Μια δύσκολη εξίσωση καλείται να επιλύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των εξαγγελιών του στο Βελλίδειο το προσεχές Σάββατο, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ. Από τη μία να προχωρήσει στην ανακοίνωση μιας σειράς στοχευμένων παρεμβάσεων που θα αφορούν πρωτίστως τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και από την άλλη να μην θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Το καλάθι της Θεσσαλονίκης, όπως έχει ξεκαθαρίσει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα είναι μεγάλο, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετά ανοιχτά μέτωπα και οι επόμενοι μήνες, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, δείχνουν κρίσιμοι για τη συνέχεια. Και αυτό, ενώ οι παροχές θα πρέπει να είναι λελογισμένες, δεδομένης της ευρωπαϊκής σύστασης οι δαπάνες του επόμενου έτους να μπορούν να αυξηθούν μέχρι 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024.

«Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνεται πρόσκαιρα ευχάριστος, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών. Το ίδιο θα κάνει και τώρα», τονίζει στενός του συνεργάτης και σημειώνει τις βασικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας, καθώς και την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών που θα οδηγήσει στην περαιτέρω σύγκλιση με την Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε έναν απολογισμό - λογοδοσία για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς και ταυτόχρονα στον προγραμματισμό για τον επόμενο χρόνο, αλλά και σε περιγραφή της πορείας των υπόλοιπων τριών ετών μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027. Έμφαση θα δώσει και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται για την περιφέρεια, επενδύοντας στον περιορισμό του χάσματος μεταξύ της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ξεχωριστές αναφορές ο πρωθυπουργός θα κάνει στη στήριξη των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών, για τους οποίους, χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του νόμου για την φορολόγησή τους που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, θα ανακοινώσει στοχευμένες παρεμβάσεις, ούτως ώστε «να γίνει ακόμη δικαιότερο το σύστημα».

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για αποτελεσματική επένδυση κάθε ευρώ που διατίθεται από τα δημόσια ταμεία, με προτεραιότητα στη στήριξη των πιο ευάλωτων, στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης και στέγασης, αλλά και στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και της δημόσιας εκπαίδευσης.

Σειρά επιδομάτων

Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, αναμένονται αλλαγές σε σειρά επιδομάτων που θα αφορούν τόσο τα κριτήρια χορήγησης όσο και τον τρόπο καταβολής τους. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται το νέο επίδομα ανεργίας, που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα είναι δικαιότερο, πιο ανταποδοτικό αλλά και αυστηρότερο ως προς τις προϋποθέσεις λήψης του, η αναμόρφωση των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ, η εξίσωση τρίτεκνων – πολύτεκνων και η ονομαστική αύξηση του ποσού του επιδομάτων τέκνων.

Για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, στις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι η επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» με διεύρυνση των δικαιούχων ως προς την ηλικία και των εισοδηματικών κριτηρίων, όπως επίσης και τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η είσοδος στην αγορά 200.000 κλειστών ακινήτων με συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα, αναμένεται να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», ενώ ανακοινώσεις αναμένονται και για τα Airbnb.

Στην υγεία, μελετώνται αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, 10.000 νέες προσλήψεις (πέρα από τις 8.000 που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία), αναδιοργάνωση των εφημεριών και επιπλέον κίνητρα για τις άγονες περιοχές, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται η κτιριακή αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Στον τομέα της Παιδείας, ένα από τα σενάρια θέλει την ανακαίνιση όλων των παλαιών σχολικών κτιρίων, συμπληρωματικά στους 10.000 εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν φέτος και στα νέα μέτρα λειτουργίας των σχολείων, όπως ανακοινώθηκαν εντός της εβδομάδας.

Πέρα πάντως από τα όσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα, όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος (στο Action24) «θα απαντηθεί από τον πρωθυπουργό και η κριτική που γίνεται, ότι η κυβέρνηση έχει κάπως… καθίσει».

Επισήμανε δε πως «τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας της η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει κομβικές, ιστορικές μεταρρυθμίσεις, που καμία άλλη κυβέρνηση, επί δεκαετίες, δεν τόλμησε. Θυμίζω το δικαστικό χάρτη, την αναδιοργάνωση των δικαστηρίων, τα μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Ιερές αγελάδες, θέματα ταμπού που κανείς δεν είχε τολμήσει να αγγίξει, αυτή η κυβέρνηση τα διαχειρίστηκε, τα έφερε στη Βουλή, τα ψήφισε και πλέον υλοποιούνται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v