Γιατί ο Κασσελάκης διάλεξε Ν. Παππά για πρόεδρο της Κ.Ο.

Επιλογή «τράβα το τσιρότο» για το τελικό ξεκαθάρισμα πριν από το συνέδριο του Οκτωβρίου. Ισχνή προεδρική πλειοψηφία στους βουλευτές, αλλά «μόνο η πλειοψηφία στη βάση μετράει». Θα φύγουν από το κόμμα 12 βουλευτές;

Γιατί ο Κασσελάκης διάλεξε Ν. Παππά για πρόεδρο της Κ.Ο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης “τράβηξε το τσιρότομε την καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελου και την ανάδειξη του Νίκου Παππά στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με δύο στόχους:

  • Να ωθήσει τους “87” εκτός κόμματος ει δυνατόν και πριν το συνέδριο (3-6 Οκτωβρίου) ή να τους απαξιώσει εάν επιλέξουν να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ υποστέλλοντας τη σημαία της αμφισβήτησης του. Και μάλιστα όχι ως στελέχη, αφού θεωρείται δύσκολο έως αδύνατο να επανεκλεγούν στα ηγετικά όργανα - εάν βεβαίως διεκδικήσουν εκλογή σ' αυτά. Σε μία τέτοια περίπτωση, πάντως, αρκούν πέντε αποχωρήσεις βουλευτών (σε σύνολο 35, μετά τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη) για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που αριθμεί 31 βουλευτές.
  • Να επαναβεβαιώσει τη συμμαχία με τον Νίκο Παππά, ο οποίος διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην Κεντρική Επιτροπή “πάνω από 150 στελέχη της”, όπως επισημαίνεται. Η δύναμη αυτή, μαζί με τους περίπου 50 αμιγώς “κασσελακικούς” του οργάνου, οδηγεί στην εκτίμηση ότι η βέβαιη σύγκρουση με τους “87” (σ.σ. που αριθμούν περίπου 100 μέλη) στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα αποβεί υπέρ της ηγεσίας. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Κ.Ε. είναι 300.

Έτσι κι αλλιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε μέχρι τώρα “τελειώνει” καθώς θεωρείται αδύνατη η συνύπαρξη των “87” (ή “ομάδας Τσίπρα”) με τον κ. Κασσελάκη. Το ερώτημα, όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές, που μένει να απαντηθεί είναι εάν η ρήξη θα γίνει πριν το συνέδριο ή στη διάρκειά του. Μέχρι χθες πάντως, η πλειοψηφία των “87” δεν έκλινε υπέρ της αποχώρησης, τουλάχιστον μέχρι να διαφανούν τα περιθώρια σχηματισμού φορέα που θα ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Οι πληροφορίες ότι ο κ. Κασσελάκης θα προχωρούσε σε αλλαγές στην Κ.Ο. του κόμματος “έτρεχαν” τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αν και η επιλογή του κ. Παππά προκάλεσε αιφνιδιασμό. Το γυαλί με τον κ. Φάμελλο θεωρείτο “ραγισμένο” καθώς εμφανιζόταν μεν ουδέτερος, λόγω της θέσης του, ωστόσο ήταν “κοντά” στην ομάδα των “87”.

Αυτό το γυαλί έσπασε στα τέλη Ιουλίου, όταν, δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 3-6 Οκτωβρίου, ο κ. Φάμελλος μίλησε για “unfair” επιλογή επειδή στις 6 Οκτωβρίου είναι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το αίτημά του για αναβολή του συνεδρίου δεν πέρασε, αλλά σηματοδότησε τη ρήξη με τον κ. Κασσελάκη.

Αιφνιδιασμός και «δεν παραιτούμαι»

Ο αιφνιδιασμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (σ.σ. άρχισε στις 6 μμ και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα) ήταν απόλυτος. Η σύγκλησή της είχε εμφανιστεί ως μία “τυπική διαδικασία” εν όψει της επαναλειτουργίας της Βουλής σήμερα μετά τις διακοπές του Αυγούστου.

Η επισήμανση δε, ότι ο κ. Κασσελάκης θα έκανε εισήγηση μέσω zoom από τα Χανιά, όπου βρίσκεται για τη γαμήλια τελετή, τροφοδοτούσε τις εκτιμήσεις για μία… τυπική και χλιαρή συνεδρίαση.

Αντ΄αυτής, πέταξε… διαδικτυακά τη βόμβα της αντικατάστασης του κ. Φάμελλου από τον κ. Παππά αφήνοντας άφωνους τους 33 παρόντες βουλευτές. (σ.σ. Απουσίασαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο παραιτηθείς Όθωνας Ηλιόπουλος, αλλά και η Πόπη Τσαπανίδου επειδή δεν έχει ορκιστεί ακόμα βουλευτής).

Για πολύ ώρα ο κ. Φάμελος επαναλάμβανε “δεν παραιτούμαι” και, κατά τις πληροφορίες, ζητούσε να του γίνει πρόταση μομφής ώστε, εάν περνούσε, να τεθεί θέμα αντικατάστασής του. Επειδή, μάλιστα, τόνισε πως η καρατόμηση του θα επιτείνει την εσωστρέφεια και θα κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, ένας εκ των βουλευτών, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, παρατήρησε πως αυτή η θέση οδηγεί στο επιχείρημα … «ή ο Φάμελλος ή το χάος».

Ο Γιώργος Καραμέρος πρότεινε να διακοπεί η συνεδρίαση και να συγκληθεί το Εκτελεστικό Γραφείο για να συζητήσει το θέμα. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, επειδή το θέμα της ηγεσίας της Κ.Ο. αφορά την ίδια την Ομάδα, ενώ η ηγεσία κάθε άλλο άρα ήθελε να “χρονίσει” η εκκρεμότητα.

«Ελάτε στην Κεντρική Επιτροπή…»

Τελικά, έγινε ονομαστική ψηφοφορία με ανάταση χεριών όπου το αποτέλεσμα ήταν 17 “ναι” στην πρόταση Κασσελάκη, 12 “όχι” και 4 “παρών”. Από πλευράς “87” γίνεται λόγος για οριακή προεδρική πλειοψηφία στο σώμα των βουλευτών, καθώς αθροίζουν τους “παρών” στους αμφισβητίες.

Επ' αυτού, πηγές της Κουμουνδούρου απαντούν: “Ο πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 - ή όσων είναι τέλος πάντων - ας τον προκαλέσουν στην Κεντρική Επιτροπή”. Επιβεβαιώνοντας έτσι την προεδρική ετοιμότητα για επισημοποίηση της ρήξης στη συνεδρίαση το επόμενο Σαββατοκύριακο, εάν οι “87” ή “ομάδα Τσίπρα”, επιλέξουν να καταθέσουν πρόταση μομφής στον κ. Κασσελάκη και να προτείνουν άλλο πρόσωπο για πρόεδρο.

Αργά τη νύχτα κυκλοφορούσαν εκτιμήσεις περί υποψηφιότητας του κ. Φάμελλου για την προεδρία του κόμματος, αφού πλέον αποδεσμεύθηκε από το θεσμικό ρόλο στη Βουλή, οπότε μπορεί αφενός να ενταχθεί στους “87” και αφετέρου να τεθεί επικεφαλής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v