Προς την τελική ρήξη Κασσελάκης–«φρουρά Τσίπρα»

Κείμενο-μανιφέστο των μελών των «87» στην Π.Γ. Απάντηση Κασσελάκη με ανάρτηση-φωτιά: «περιμένετε σήμα για να φύγετε ομαδικά στο όνομα μίας διαπλεκόμενης νεφελώδους ‘Μεγάλης Κεντροαριστεράς’;». Η προεδρική αμφισβήτηση από τον Πολάκη και τα σενάρια.

Προς την τελική ρήξη Κασσελάκης–«φρουρά Τσίπρα»

Η αυλαία της νέας - και τελικής - διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε. Το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ανέσυρε στη μνήμη τη συνεδριακή τρικυμία του Φεβρουαρίου, με μία μεγάλη διαφορά: αυτή τη φορά, οι “απέναντι” στον Στέφανο Κασσελάκη, γνωστοί ως “ομάδα των 87” ή “φρουρά Τσίπρα”, κάνουν προσεκτικές και, κυρίως, προετοιμασμένες κινήσεις, όχι τόσο για να τον αιφνιδιάσουν, όσο για να “νομιμοποιήσουν” τη ρήξη μαζί του και να εξασφαλίσουν την προσέλκυση του μεγαλύτερου τμήματος από τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό έδειξε η χθεσινή κίνηση των οκτώ εκπροσώπων των “87” στην Πολιτική Γραμματεία, να αποχωρήσουν στο τέλος της συνεδρίασης έχοντας παρουσιάσει κείμενο-μανιφέστο με την κάθετη αντίθεσή τους στους χειρισμούς της ηγεσίας.

Μεσούσης της θερινής ραστώνης άλλωστε οι “87” βρίσκονταν σε συνεχείς συσκέψεις (στην πρώτη μάλιστα, στα τέλη Ιουλίου, συμμετείχαν περίπου 200 στελέχη από νομαρχιακές οργανώσεις) προκειμένου να είναι έτοιμοι ενόψει: πρώτον, της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 7-8 Σεπτεμβρίου και του καταστατικού συνεδρίου του κόμματος στις 3-6 Οκτωβρίου.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν η τελική ρήξη θα γίνει στο μεσοδιάστημα, καθώς οι “87” έχουν κάνει σαφές ότι δεν δέχονται τις καταστατικές αλλαγές που σκέφτεται να προτείνει ο κ. Κασσελάκης διότι οδηγούν στη “ρευστοποίηση” του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, δεν έχει κανένα νόημα να μετάσχουν σε ένα συνέδριο, εάν επιτευχθεί πάλι προεδρική πλειοψηφία στο σώμα των συνέδρων, καθώς η διαφωνία τους αφορά όχι μόνο τη δομή του κόμματος, αλλά και στον ίδιον τον πρόεδρό του.

Εν προκειμένω, σήμερα αναμένεται νέο επεισόδιο στο σήριαλ, καθώς πρόκειται να συνεδριάσει η Επιτροπή Καταστατικού, για να διαμορφώσει τις προτάσεις ώστε να αρχίσει επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος.

Π. Πολάκης: Σύμμαχος ξανά ή αντίπαλος δελφίνος;

Από την άλλη πλευρά, οι ψίθυροι του καλοκαιριού ότι ο Παύλος Πολάκης “αγρίεψε” μετά την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και είναι έτοιμος να θέσει θέμα ηγεσίας, έγιναν φωνές… με πρωτοβουλία του ιδίου χθες.

Με αφορμή τη διστακτική στάση του προεδρικού επιτελείου απέναντι στην Αθηνά Λινού, μετά τις καταγγελίες ότι το Ινστιτούτο “Πρόληψης” που διατηρεί με τον σύζυγό της συνέχιζε να παίρνει κρατική επιχορήγηση και μετά την εκλογή της ως βουλευτή (σ.σ. απαγορεύεται από το Σύνταγμα), ο κ. Πολάκης έθεσε ευθέως χθες στην Πολιτική Γραμματεία θέμα προέδρου με το επιχείρημα ότι “αυτή η ηγεσία δεν μπορεί να δώσει πολιτικές λύσεις”.

Εάν επιμείνει μέχρι τέλους, θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει ο ίδιος την προεδρία, αλλά σε ένα κόμμα που δεν θα έχει μείνει κανείς από τη “φρουρά Τσίπρα”, καθώς όλα τα στελέχη της έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους προ πολλού με τον Κρητικό βουλευτή.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, στη (διαδικτυακή) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όταν η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι δεν συμφωνεί με την εσωστρέφεια και τις διαγραφές, ο κ. Πολάκη παρενέβη: “το λες εσύ Όλγα, που μίλησες για μισή διαγραφή όταν με έβγαλαν από την Κ.Ο., αλλά παρέμεινα μέλος του κόμματος και ζήτησες να γίνει ολόκληρη;”.

«Εγώ δεν θα τα βροντήξω ποτέ»

Σύμφωνα με στελέχη βρίσκονται κοντά και στον κ. Κασσελάκη και στον κ. Πολάκη, το πιο πιθανό σενάριο (“πλην απροόπτου”) είναι να συμμαχήσουν εκ νέου, με δικαιωμένο βεβαίως τον βουλευτή και επιστροφή του στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο κ. Κασσελάκης πάντως χθες φέρεται να είπε στην Πολιτική Γραμματεία: “εγώ δεν θα σηκώσω το γάντι, δεν θα ταλαιπωρήσω άλλο το κόμμα. Όποιος θέλει, ας κινήσει τις διαδικασίες. Αλλά εγώ δεν θα τα βροντήξω ποτέ”.

«Περιμένετε σήμα για να φύγετε από τον ΣΥΡΙΖΑ;»

Με ανάρτηση του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Π.Γ, από την οποία αποχώρησαν οι οκτώ εκπρόσωποι των “87”, στη συνέχεια, ο κ. Κασσελάκης έστειλε σήμα ότι έχει γνώση των διεργασιών και αντί να αιφνιδιαστεί… αιφνιδιάζει. Η παρέμβαση αυτή είχε αποδέκτες τόσο τους “87” όσο και τον κ. Πολάκη, αλλά ήταν άκρως επιθετικός προς τους πρώτους και συναινετικός προς τον δεύτερο.

Στην ουσία, ο κ. Κασσελάκης κατηγόρησε ευθέως τους “87” ότι έχουν αποφασίσει μεν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να το κάνουν “περιμένουν σήμα ώστε να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μίας διαπλεκόμενης νεφελώδους «Μεγάλης Κεντροαριστεράς» - βάζοντας στο κάδρο (χωρίς να τον κατονομάσει) και τον Αλέξη Τσίπρα.

Με την εν λόγω ανάρτηση-φωτιά τους κάλεσε “να απαντήσουν με αξιοπρέπεια εάν θέλουν να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ” διότι το κόμμα και η χώρα δεν έχουν άλλο χρόνο για αριθμούς και νούμερα”. Παρέθεσε μάλιστα τη γνωστή, παλιά και νέα, κομματική αριθμολογία με τη επισήμανση: “οι 57, οι 6+6, οι 87, οι 8 των 87”...

Αντιθέτως, έδειξε να τείνει χείρα φιλίας στον κ.Πολάκη, επισημαίνοντας: “Δεν μιλάω για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μίλησε σε πολιτική βάση και για τον οποίο υπάρχει ανοιχτό το θέμα Λινού (που ήδη ερευνώ προσωπικά και θα αποφασίσω νηφάλια όταν θα έχω τα πλήρη στοιχεία). Θα συναντηθώ με τον Παύλο, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα”.

Εθελούσιες και δανεισμός

Όσο για το θέμα της χθεσινής συνεδρίασης που ήταν το σχέδιο βιωσιμότητας των κομματικών μέσων ενημέρωσης, η απόφαση αναφέρεται σε εθελούσιες εξόδους εργαζόμενων “και εξεύρεση πόρων ακόμα και με δανεισμό”.

Με την αποχώρησή τους οι “οκτώ των 87” έδειξαν ότι δεν συμμετείχαν στην έγκρισή της, ενώ νωρίτερα είπαν ότι δεν έχουν πλήρη στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του κόμματος.

Στο σημείο αυτό στελέχη του οργάνου αντέδρασαν λέγοντας ότι τους έχουν δοθεί… ολόκληρα πακέτα με στοιχεία, ενώ αργότερα ερμήνευσαν την αποχώρησή τους ως “προφάσεις εν αμαρτίαις” προκειμένου να μην συμβάλλουν σε καμία απόφαση για την “Αυγή” και τον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”.

Να γίνει βουλευτής ο κ. Κασσελάκης;

Αναφορικά με την επισήμανση των “οκτώ” στο κείμενο που παρουσίασαν, ότι ασκούνται πιέσεις στους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας να παραμερίσουν, μετά την παρίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, προκειμένου να γίνει βουλευτής ο κ.Κασσελάκης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν: “δεν υπήρξε καμία συζήτηση για παραίτηση των επιλαχόντων παρά ένα ερώτημα που έθεσε η γραμματέας, Ράνια Σβίγκου, εάν συμφωνούν όλοι στη διαπίστωση πως είναι σωστό και χρήσιμο να εκπροσωπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή από τον πρόεδρο του”.

Από την πλευρά τους οι “87” αντιλέγουν πως η πίεση στους επιλαχόντες ασκείται από τα ψηφίσματα νομαρχιακών οργανώσεων με τα οποία καλούνται να παραμερίσουν για να καταλήξει η έδρα στον κ. Κασσελάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v