Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το «τελικό ξεκαθάρισμα»

Οι εγκλωβισμένοι, οι βιαστικοί και η παράμετρος της προεδρικής εκλογής… στο ΠΑΣΟΚ. Οι ημερομηνίες-κλειδιά. Κομβικής σημασίας η σχέση Κασσελάκη-Πολάκη. «Χλωμός» ο τίτλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το «τελικό ξεκαθάρισμα»

Οι “365 ημέρες που συγκλόνισαν τον ΣΥΡΙΖΑ” συμπληρώνονται σε δύο εβδομάδες, με την “επέτειο” από την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη ως διεκδικητή της προεδρίας του κόμματος.

Και όλα δείχνουν ότι πριν καν κλείσει χρόνο στο αξίωμα, στις 24 Σεπτεμβρίου δηλαδή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον παλιό καλό-κακό εαυτό του - ενδεχομένως δε, θα έχει χάσει και τον τίτλο της «αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Οι ημερομηνίες-κλειδιά είναι δύο: η 6η Σεπτεμβρίου που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και η 3η Οκτωβρίου που θα αρχίσει το τετραήμερο συνέδριο του κόμματος, με ολοκλήρωσή του στις 6 του μήνα, δηλαδή πάνω στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η χρονική σύμπτωση… δεν έτυχε αλλά πέτυχε, διότι:

  • Οι “απέναντι” στον κ. Κασσελάκη, που αναφέρονται ως “τσιπρικοί” ή “87” επειδή τόσοι υπέγραψαν μετά τις ευρωεκλογές το κείμενο εναντίον του, θέλουν να γίνει πιο αργά το συνέδριο, ώστε να έχει ξεκαθαρίσει η προεδρική εκκρεμότητα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και να ξέρουν ποιον θα έχουν συνομιλητή για τον νέο προοδευτικό φορέα. (Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η εκλογή του Χάρη Δούκα θα δρομολογήσει τις κεντροαριστερές εξελίξεις με τον Αλέξη Τσίπρα να καλείται σε κεντρικό ρόλο).
  • Το επιτελείο του κ. Κασσελάκη δεν είχε λόγο να τους δώσει αυτό το χρονικό περιθώριο και πρότεινε (και “πέρασε”) στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (6 Ιουλίου) να γίνει το συνέδριο 3-6 Οκτωβρίου, ώστε να πιέσει τους “87” να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους πριν κλείσει η προεδρική εκκρεμότητα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το πρόβλημα είναι ότι οι “87” δεν αντέδρασαν ούτε αμέσως, ούτε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το έκαναν πολύ αργότερα, στις 24 Ιουλίου, στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου: ενώ το αντικείμενο ήταν τα διαδικαστικά της συνεδριακής διοργάνωσης, στελέχη των διαφωνούντων ζήτησαν μετάθεση του συνεδρίου χαρακτηρίζοντας “unfair” τη διεξαγωγή του πάνω στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η πρόταση για μετάθεση δεν πέρασε, ενώ η ένταση οδήγησε στελέχη της ομάδας να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση (Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ελένη Συμεωνίδου και Ζωή Καρκούλια).

Θερμόαιμοι vs ψύχραιμοι

Όπως φάνηκε από τις διαδυκτιακές συσκέψεις που πραγματοποιούν αυγουστιάτικα οι “87”, δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα όπλα. Αντιθέτως, θα επιμείνουν στην μετάθεση του συνεδρίου με το επιχείρημα ότι δεν έχουν ετοιμαστεί τα προσυνεδριακά κείμενα και ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για ουσιαστική συζήτηση.

Τι θα κάνουν; Οι πιο θερμόαιμοι της ομάδας μιλούν ακόμα και για αποχώρηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από τα όργανα “μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου” που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Οι ψύχραιμοι συνιστούν αναμονή, αφενός για να διαπιστώσουν εάν και πόσο θα τραβήξει το σκοινί ο κ. Κασσελάκης και, αφετέρου, για να έχει διαφανεί η έκβαση της προεδρικής μάχης στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Δεδομένου ότι στους “87” μετέχουν 7-10 βουλευτές, γίνεται φανερό ότι εάν προκριθεί η άμεση ρήξη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει στο συνέδριό του έχοντας χάσει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: αυτή τη στιγμή, μετά και την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου χθες, αριθμεί 34 βουλευτές, έναντι 31 που έχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ…

Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν πως δεν θα γίνει καμία κίνηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, ο οποίος, από την πλευρά του, δεν έχει λόγους να βιάζεται για ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ πριν υπάρξουν δείγματα για τη σύσταση προοδευτικού φορέα.

Κομβικός ο ρόλος του Π. Πολάκη

Απέναντι σε όλα αυτά, ο κ. Κασσελάκης είναι υποχρεωμένος, εκ των πραγμάτων πλέον, να σταθμίσει την (τελική) στάση του απέναντι στον Παύλο Πολάκη. Το καθεστώς “μισής διαγραφής” του Χανιώτη βουλευτή (εκτός Κ.Ο. - εντός ΣΥΡΙΖΑ) δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν, με τον ίδιο να οδεύει με άγριες διαθέσεις “ξεκαθαρίσματος” προς το συνέδριο.

Ο μεγάλος αριθμός πιστών οπαδών και το “κίνημα” υπέρ του στα social media, προκαλεί …φόβους ότι ο κ. Πολάκης δεν θα αποφύγει ακόμα και να θέσει θέμα ηγεσίας διεκδικώντας ο ίδιος την προεδρία.

Από τις πρώτες συζητήσεις πάντως προκύπτει η αίσθηση ότι Κασσελάκης-Πολάκης θα βρουν κοινό τόπο μεταξύ τους και θα αντιπαρατεθούν δυναμικά με τους διαφωνούντες “όχι στο συνέδριο αλλά πριν από το συνέδριο”.

Σε αντίθεση με τους “87” άλλωστε δεν θεωρούν το χρόνο σύμμαχο και γι' αυτό τοποθετούν το “ξεκαθάρισμα διαθέσεων και προθέσεων” στο αμέσως μετά τη ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου διάστημα. Την αφορμή θα δώσει, ενδεχομένως, η παραπομπή του Χρήστου Σπίρτζη στην Επιτροπή Δεοντολογίας για αντικομματική συμπεριφορά, η οποία θα συνεδριάσει στις 23 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι η παραπομπή έγινε από 70 μέλη του κόμματος, με βάση τις σχεδόν καθημερινές δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην υπουργού εναντίον της ηγεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v