Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις κινητοποιούν την Αθήνα

«Στον διάλογο με την Άγκυρα δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων», το μήνυμα που εκπέμπει η χώρα μας. Δεν βλέπει περαιτέρω ένταση, αλλά διατήρηση των… ήρεμων νερών. Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις κινητοποιούν την Αθήνα

Με προσοχή, αλλά και ψυχραιμία παρακολουθεί η κυβέρνηση την κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί η Άγκυρα τις τελευταίες μέρες.

Το συμβάν ανοιχτά της Κάσου με το ιταλικό ερευνητικό πλοίο και την προσέγγιση σε αυτό πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προκλήσεων, όπως η ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα το Σαββατοκύριακο, οι συντονισμένες επιθέσεις κατά του Νίκου Δένδια και οι χθεσινές δηλώσεις του  Ντεβλέτ Μπαχτσελί (μίλησε για «προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα νησιά που είναι υπό την κυριαρχία μας») και του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, που ισχυρίστηκε ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας «θέλει να καταπιεί ολόκληρη την Κύπρο».

Η κυβέρνηση βάζει στο μικροσκόπιο τις συμπεριφορές του ηγέτη και των αξιωματούχων της γείτονος, εκτιμά ότι η γενική εικόνα των ήρεμων νερών «δεν έχει διαταραχθεί», ωστόσο, δεδομένου του απρόβλεπτου της απέναντι πλευράς, δηλώνει ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση.

«Στον διάλογο με την Τουρκία δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων και πολιτικές όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα χωρικά μας ύδατα», είναι η απάντηση της ελληνικής πλευράς στην ένταση που επιχειρεί η Άγκυρα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη να επισημαίνει: «Επιδιώκουμε τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια».

Η κυβερνώσα παράταξη, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συνεχίζει την πολιτική και τον σχεδιασμό που έχει διαμορφώσει. «Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, της θετικής ατζέντας, αλλά και όλων των υπόλοιπων θεμάτων και της μίας διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία -καθορισμός ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας, που δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημεία της επίλυσής της επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου- δεν υπάρχει μόνο μια σειρά από συμφωνίες, υπάρχουν εντονότατες διαφορές και διαφωνίες», σημειώνουν.

Διεθνή ύδατα

Για το περιστατικό στα Δωδεκάνησα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου και η ανάπτυξη τουρκικών πλοίων στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Έτσι, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρέθηκε σε αυξημένη επιφυλακή και νότια της Κάσου έπλευσαν η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και η κανονιοφόρος «Αήττητος», μαζί με ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός απεμπλοκής σε ανώτερο διπλωματικό επίπεδο, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, κάτι που δείχνει να συμβαίνει, με αποτέλεσμα να μην σταλούν επιπλέον πλοία. Η αίσθηση που υπάρχει στην ελληνική πλευρά είναι ότι δεν θα υπάρξουν εμπλοκές και ότι το ερευνητικό πλοίο θα ολοκληρώσει το έργο του χωρίς άλλες παρενοχλήσεις.

Όσο για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, «η Ελλάδα είναι φύσει αισιόδοξη, όπως και η Κύπρος, στο θέμα αυτό. Βέβαια, το παρελθόν μας κάνει να είμαστε πάρα πολύ διστακτικοί. Όσα ακούστηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο, περί λύσης δύο κρατών, είναι εντελώς αντίθετα με την διάθεση λύσης, εφόσον αυτά δεν επανεπιβεβαιωθούν και πάμε στο αυτονόητο που είναι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μία διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία και απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής, τότε ναι, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Είναι μία πληγή», είπε.

Η κυβέρνηση αναμένει το πλήρες σχέδιο του ΟΗΕ και εφόσον προχωρήσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα ακολουθήσει νέα συζήτηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο τους έχουν προγραμματισμένο ραντεβού στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v